Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól!

2023. október 16. 13:07 // Forrás: Life&Style magazin
Legyen színpompás ősszel is a tányérod!

„Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig énnekem.” – mondja a költő, és milyen igaza van, hiszen ilyenkor a téli álomra készülő természet búcsúként még egy utolsó előtti átváltozással kiszínezi a környezetet. Aztán a levelek lehullanak, mi pedig az első rügyfakadásig kénytelenek vagyunk együtt élni a kopársággal. Ha csak az esztétikáról szólna a minket körülvevő világ, valószínűleg tényleg unalmas lenne az előttünk álló időszak, de szerencsére nem így van! Több zöldségnek és gyümölcsnek éppen ősszel van a szezonalitása, ráadásul pont olyanoknak, amelyek segítenek felkészíteni a szervezetet a meghűléssel fenyegető hidegebb hónapokra.

Ahhoz, hogy eligazodjunk ezek között, hogy melyik termés milyen vitaminforrással kecsegtet, komolyabb dietetikai tudás sem szükséges. Elég, ha a zöldségek és gyümölcsök színeit megnézzük. Azok közül is érdemes a sárgát keresni, ugyanis ezek rendkívül sok béta-karotint tartalmaznak. Ezt az élőanyagot elfogyasztva aztán az emberi szervezet A-vitamint állít elő, ami egyébként csak állati eredetű ételekben található meg önmagában – például zsírosabb sajtokban, tojássárgájában – de a kajszibarackot, szilvát, sütőtököt, vagy sárgarépát elfogyasztva a szervezet az ezekben található béta-karotinból képes önmaga is vitaminforráshoz jutni. Ez egyébként azoknak is kiváló módszer a vitaminpótlásra, akik érzékenyek valamelyik állati eredetű termékre, vagy egyszerűen nem akarják megszegni a diétájukat egy zsírosabb sajttal sem.

Arról nem is beszélve, ha szerencsénk van, akkor ezeket kellemes őszi napsütésben is le tudjuk szüretelni, ezzel is hozzájutunk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen D-vitaminhoz égi kísérőnk sugarainak jóvoltából.

Haladva a ködösebb november és december felé, óhatatlanul is megélénkül a kereslet a nagy kiszerelésű C-vitaminokra. Pedig ennek az immunerősítő vitaminnak is több alternatívája van a természetben, mint a kapszulás megoldás. A csipkebogyó például egy igazi C-vitamin bomba, habár nyersen fogyasztva sokat rontanak az élvezeti faktorból a szőrös magjai. Ilyenkor fordulunk a csipkebogyóból készült házi szörpök és lekvárok felé. Csakhogy ezek esetében a gyümölcs már átesik egy hőkezelésen, ami pedig a C-vitamin legnagyobb ellensége. Sok C-vitamin van még például a paprikában, citromban, narancsban, kiviben, bogyós gyümölcsökben, ezeket frissen, nyersen vagy gyorsfagyasztva is beépíthetjük az étrendünkbe, így nem veszítenek a vitamin tartalmukból. Érdemes megfogadni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által kiadott táplálkozási ajánlást, mely szerint a napi ételeink felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitennie, amelyekből naponta 4 adagot, összesen legalább 40 dekagrammot kéne enni, ebből legalább egy adagot nyersen. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Egy példa: a reggeli mellé 2 db nagyobb paprika, tízóraira/uzsonnára egy-egy ökölnyi méretű vagy bögrényi gyümölcs, ebédre a köret fele főtt-párolt zöldség, vacsora mellé egy adag savanyított káposzta. Ha minden nap ehhez hasonlóan táplálkozunk egész télen keresztül, akkor nyugodtan megspórolhatjuk az 1000 milligrammos C-vitaminokra kiadott pénzt. Persze ebben is fontos a rendszeresség, mert a C-vitamint a szervezet csak rövid ideig képes tárolni, így amit hétfőn megettünk, azt szerdára már rég elfelejtette a szervezetünk.

Az őszi vitaminforrásainkra érdemes már nyáron gondolni. Például akkor, amikor megérik a friss káposzta, cékla. Ezeket savanyúságként elrakva a kamra mélyére ősszel kiválóan lehet használni természetes C- és K-vitamin forrásként. De az sem ördögtől való, ha a fagyasztóban alakítunk ki egy polcot a nyersen lefagyasztott zöldségeknek. Ezek még ősszel kiolvasztva is megtartják a vitaminjaik egy részét, ami szintén segít a szervezet immunrendszerének támogatásában.

Na, de az ősz slágere mégsem a lecsó, habár az előbb leírt módokon ilyenkor is bármikor elkészíthető egészségesen, sokkal inkább a sütőtök és a gesztenye. A sütőtök kiváló béta-karotin és kálium forrás, a gesztenye B vitaminokat, E vitamint és C vitamint is tartalmaz.  A sütőtök csodás színét a béta-karotin adja, amiből A-vitamint állít elő a szervezet. 

A sütőtök a magasabb keményítőtartalma miatt kiváló köretnek is például halak mellé – arról nem is beszélve, hogy a hal önmagában is jó A-vitaminforrás – de megtöltve, vagy fasírtnak elkészítve is izgalmas szezonális étel készíthető belőle.

Legalább ennyi kreativitás rejlik a gesztenyében is, ha a konyhában elővesszük. Itt viszont érdemes a püré helyett a natúr, egész gesztenyét választani, ugyanis előbbit a gyártók előszeretettel dúsítják szójával, vagy hasonló adalékokkal. Az igazi gesztenye viszont kiváló vitaminforrás, szénhidráttartalma miatt energiával is feltölti a szervezetünket. A nagyobb áruházak polcain már meg is jelent a friss, sütésre, főzésre váró gesztenye, de vákuumcsomagolt formában is vásárolhatunk egész gesztenyét.

Szerző: Nyikos Ráhel, dietetikus a tudatosdieta.hu tulajdonosa

vehir.hu
további cikkek
Feltárul a rácsokon túli tabusított világ Life&Style Feltárul a rácsokon túli tabusított világ "Egy társadalmat nem az alapján kell megítélni, hogy hogyan kezeli a kiemelkedő polgárait, hanem az alapján, hogy hogyan bánik a bűnözőivel.” Dosztojevszkij mondata egyszerre alkalmas arra, hogy felkorbácsolja az indulatokat azoknál, akik a büntetés-végrehajtásban a társadalom jogos revansát látják a bűnözőkkel szemben, de ugyanúgy meg tudja világítani az emberarcúságot azokkal szemben, akik jogerős bírósági ítélettel a kezükben kényszerültek a börtönrácsok mögé. Nem véletlen, hogy ezzel az idézettel találkozik először az, aki az egykori veszprémi várbörtönbe belép. A történelmi falak még őrzik a tömlöcbe zárt betyárok utolsó sóhaját az akasztás előtt, ahogy a koncepciós perekben elítélt politikai foglyok imáit is és azt a szűnni nem akaró morajlást, ami a börtönök folyamatos ébrenlétére jellemző, miközben az idő mégis megmerevedik a raboknak, de ugyanúgy az őröknek is. A várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás nem egy középkori panoptikumot ígér. Nem is csupán egy történelmi utazást a sziklafalon kialakított legendás börtönben. Sokkal inkább egy morális tréning az ember lelkének. tegnap 12:27 TritonLife – ahol a kiválóság nem extra, hanem alapkövetelmény Life&Style TritonLife – ahol a kiválóság nem extra, hanem alapkövetelmény Az állami egészségügynek és a magánegészségügyi szektornak is ugyanaz a célja a nap végén: a betegek érdekeit a legjobban képviselni. Az ehhez vezető út viszont merőben különbözik, és amíg az állami szektorban sokszor csak egy TAJ-szám a páciens, addig a magánorvosi központok pont arra a bizalomra építkeznek, amire a legnagyobb szüksége van annak, aki valamiért orvoshoz fordul. Legalábbis a TritonLife Csoportnál így gondolkodnak, az eddigi eredményeik pedig úgy tűnik, hogy visszaigazolják ezt a stratégiát, ami még így is csak egy szelete annak a folyamatnak, ahogyan Magyarország egyik legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója építkezik, többek közt a veszprémi központjaiban. tegnap 12:19 Mindig az nyer, aki a legnyugodtabb tud maradni! Rasovszky Kristóf Mindig az nyer, aki a legnyugodtabb tud maradni! Minden olimpiai aranyéremnek megvan a saját története. Nincs két egyforma. De egyik aranyérem története sem akkor kezdődik, amikor eldördül a startpisztoly, hanem sokkal korábban. Ha Rasovszky Kristóf óvodásként nem szeret bele az úszásba, ma Magyarországnak eggyel kevesebb olimpiai bajnoka lenne. Akkor nem láthattuk volna a párizsi olimpián, ahogy a Szajnában közel két óra megfeszített úszás után elsőnek ér be a célba. Ahogy azt sem, amikor ezután a leghangosabb magyar szurkolóként biztatta csapattársát a bronzéremért. A veszprémi úszó 2024-ben felért a csúcsra, története mégsem ért véget.  2024. december 19. 22:50 Nem kell lemondani a halászléről, csak néhány konyhai trükkel száműzni a felesleges kalóriákat! Life&Style Nem kell lemondani a halászléről, csak néhány konyhai trükkel száműzni a felesleges kalóriákat! Halászlé, töltöttkáposzta, sült húsok, rántott hal, mézeskalács és egy pohár likőr, mondjuk tojáslikőr… A karácsonyi ünnepkörnek elválaszthatatlanul része lett a féktelen evés és ivás, mintegy megkoronázva az év legszentebb ünnepét. Pedig, ha az ünnepi menüsor mögé nézünk rájöhetünk könnyen, hogy nem a roskadásig megrakott húsostál adja meg a karácsony valódi hangulatát, sokkal inkább az, hogy szeretteinkkel tölthetjük az időt és lelkileg, szellemileg elmélyülünk Jézus Krisztus születésének misztériumában. 2024. december 20. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.