Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
19°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
19°C

A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza

2023. október 19. 22:20
Október huszonnegyedikén a Veszprémi Petőfi Színház ad otthont a Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadásnak, amely egy speciális utazásra invitálja a közönséget. 

Vissza a huszadik századba, vissza a történelmi múltba! A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, és a Mathias Corvinus Collegium gondozásában megjelent Magyar hősök című könyv alapján született. A könyv egyik szerkesztőjével, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettesével, a történész Máthé Áronnal, valamint az előadás egyik színészével, Böröndi Bencével beszélgettünk.

Az előadás során öt középiskolás diák vállalkozik arra, hogy tanáruk vezetésével egy rendhagyó történelemóra keretében ellátogassanak egy speciális szabadulószobába. A történetben a gyerekek nem valamelyik horrorfilm borzongató jeleneteiben találják magukat, hanem a XX. század nagy drámáinak közepében, ahol átélik és megértik szüleik, nagyszüleik, illetve koruk tragédiáit. Az előzményekről Máthé Áron történész így nyilatkozott:

„Amikor fel kellett tárni a kommunista hatalombirtokosokat, hiányérzetünk támadt, hiszen ez csak az egyik oldal. Teljesítettük a feladatot, de mi olyanokról is beszélni akartunk, akikről eddig nem esett szó, pedig megérdemelnék.

Szándékosan olyan személyekkel akartunk foglalkozni, akiknek pozitív történeteikben ott lapul az emberi helytállás, a hűség, olykor a ravaszság is, és természetesen a mások melletti segítőszándék.

Ezekből a történetekből írtuk meg a Magyar hősök című kötetet. A megjelenés után indítottunk egy rádió spotot is a téma kapcsán, de még erősebben rá akartuk irányítani a figyelmet. Így jött a színdarab ötlete.”

Cél volt, hogy a történet eljusson azokhoz a fiatalokhoz is, akiknek most formálódik gondolkodásuk. Horváth Zsolt főmunkatársunk találta ki a szabadulószobás formát, ezzel a ma emberét is meg lehet szólítani. A szabadulószobás történetre azután ráharapott a forgatókönyvíró és a rendező is. Ami a színdarabot magát illeti, eddig nagyon jók a visszajelzések, jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek – fogalmazott a történész.

Böröndi Bence Bálint, valamint Kiss Sándor szerepében áll a színpadra. A Budaörsi Latinovits Színház művésze kérdésünkre elmondta, több szerepet játszik, az idősíkokban haladva: „Bálintot alakítom a diákok közül, aki rendkívül kíváncsi a múltra. A huszadik századi történetben Kiss Sándor karakterébe bújok bele, s veszek részt életének fontos állomásain.

Egy női karakter Honti Ilonát, vagyis Brusznyai Árpád feleségét kapja történelmi karakternek. Így egy jelenet erejéig Brusznyai Árpádot alakítom, kapcsolódva ezzel a veszprémi történethez. Kellenek a hősök, kell, hogy felnézzünk rájuk, hiszen olyan mintát adnak, ami tiszteletre méltó, s amire rá lehet csodálkozni. Az általam játszott Kiss Sándor egyik legszebb gondolata, hogy bár megkínozzák, még abban a helyzetben is azt mondja, imádkozik a vallatótisztekért, mert szánja őket. Érett és eszméletlen szép gondolat egy embertől, aki közben jobbá szeretné tenni a dolgokat.”

Szabó Eszter
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   tegnap 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. 2024. április 28. 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. 2024. április 28. 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.