Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különleges bejelentés a Koraszülöttek Világnapján

2023. november 19. 11:30
Péntek délután a Csolnoky Ferenc Kórház – Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) tartották a hagyományos ünnepélyt, melyen az intézményben világra jött koraszülöttek vettek részt, kicsiktől a nagyokig. Egy örömhírt is bejelentettek: a Katolikus Szeretetszolgálat új, hiánypótló intézményt hoz létre a városban, Börzsei Barbara Komplex Korai Intervenciós és Gyermek Mozgásfejlesztő Központ („Bara-Ház”) néven.

A rendezvényen felszólalt Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Rávilágított, mindig kedves nap a Koraszülöttek Világnapja, amikor személyesen lehetnek jelen azok, akikért a kórház nagyon sokat tudott tenni. Folytatta, örömteli, hogy ezen a napon jelentheti be, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat egy új, hiánypótló intézményt hoz létre, mely a koraszülöttek későbbi fejlődését szolgálja. A Bara-Házat a város is támogatja, míg a kórház a szakmai hátteret biztosítja.

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta, már jövő tavasszal elindul a kezdeményezés, méghozzá a Cholnoky városrészben. Vajda hozzátette, hatalmas lépés ez a város életében.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, s kiemelte, bár nem a város az intézmény fenntartója, mindig segíteni fogja a Bara-Házat támogatásokkal. Az intézmény ötlete egyébként nyolc éve fogalmazódott meg Börzsei Barbarában, aki azóta elhunyt. A ház neve az ő emléke előtt tiszteleg. Porga folytatta, fontos mérföldkő ez a kezdeményezés a város életében. Véleménye szerint egy város többek között azért élhető, mert számos szolgáltatást igénybe lehet venni. A Bara-Ház is ezen fontos szolgáltatások közé tartozik.

Dr. Mátay Lilla, a Perinatális Intenzív Centrum vezetője zárta az ünnepély hivatalos részét. Kifejtette, nagy előrelépés, hogy az intenzív ellátás javul, fejlődik, oly annyira, hogy a koraszülötteknél már rég nem az a cél, hogy életben maradjanak a picik, hanem, hogy megalapozzák minőségi életüket, hiszen az ő esetükben nagyobb a kockázat a betegségekre.

A továbbiakban a Fiatal Családosok Klubja szórakoztatta a megjelenteket, remek hangulat alakult ki a zene, a terápiás kutyák, és a jókedvnek köszönhetően.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  ma 9:14 Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat közélet Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat 2014 óta hivatalosan is február 19. a magyar ápolók napja, annak emlékére, hogy ezen a napon született Magyarország első főápolója, a hazai ápolás fejlődésének kiemelkedő alakja, Kossuth Zsuzsanna. A jeles nap alkalmából a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház egy rövid ünnepség keretei közt köszöntötte egészségügyi szakdolgozóit és ismerte el mindennapos áldozatos munkájukat.   tegnap 11:22 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36 Töretlen a bizalom Porga Gyula iránt választás 2024 Töretlen a bizalom Porga Gyula iránt Teljes egyetértésben Porga Gyulát, Veszprém jelenlegi fideszes polgármesterét támogatja a Fidesz veszprémi szervezete a polgármester-jelöltségben, amiről kedden döntöttek az alapszervezeten belül. Ugyanitt döntés született arról is, hogy kik indulnak majd a tizenkét egyéni választókörzetben. Információink szerint több új név is lesz majd a jelöltek között. 2024. február 15. 11:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.