Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

Hipp-hopp, színházba megy Vuk

2023. november 24. 22:57
Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről.

Az előadást a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves rendező szakos hallgatója, Varga Tomas állította színpadra, akinek rendezői debütálása is ez a darab, osztályvezető tanára, Sebestyén Aba ajánlotta a feladatra. Kérdésünkre elárulta, nagyon szeret gyerekekkel dolgozni, ugyanakkor nagy kihívást is jelent számára egy gyerekelőadás rendezése: talán még érzékenyebben kell nyúlni az anyaghoz, mint egy felnőtteknek szóló történet esetében, meg kell találni az arany középutat az edukatív és a szórakoztató forma között, ráadásul a mai gyerekek ingerküszöbe már máshol van, haladni kell a korral a színházban is például a vizuális technika területén.

Szerencsére ehhez jó partnereket kapott, így egy nagyon jó hangulatú próbafolyamat áll a stáb mögött: mind a kis Vukot alakító, színházban ugyancsak először debütáló gyerekekkel, Horváth Ábellel és Horváth Mátéval, mind a Karak szerepében látható Máté P. Gáborral hamar egymásra hangolódtak.

Fekete István szívszorító meséje ugyanakkor nem csak a gyerekek számára lehet érdekes. „A mi színpadi változatunk alapját a Dargay Attila rendezte rajzfilm adta, így az utóbbi időben jó néhányszor újranéztem, hogy lássam, miként is lehetne ezt színpadra adaptálni. Gyerekként inkább az Oroszlánkirály kötött le, most azonban nagyon megszerettem ezt a történetet, és nagyon sok olyan részletet is felfedeztem, amit akkoriban nem. Ilyen például Karak szála, aki a kedvenc karakterem lett. Nagyon érdekes az az út, amit ő végigjár: adott egy magányos, már idősebb, a saját útját járó róka, aki rokonai halála után úgy dönt, magához veszi az árván maradt Vukot és felneveli őt, megtanítja vadászni és a rókalét minden csínjára-bínjára. Ezzel lényegében feláldozza önmagát, felelősséget vállal, egyfajta apafigurává válik. Azt gondolom, ez nagyon jó példája a szülői létnek, az áldozatkészségnek, hogy mit jelent a jövő generációt előtérbe helyezni, és emiatt a felnőtteknek is sokat adhat” – mesélte nekünk a fiatalember.

Ezzel Máté P. Gábor, Karak alakítója is így van. „Gábor fantasztikus színész, éppen olyan alázattal közelített a szerephez, mint a karaktere. Határozott elképzelései és nagyon éles meglátásai voltak már az első perctől fogva, amikbe nem is lett volna érdemes beleszólni, emellett a gyereket is folyamatosan segítette, hogy miként lehetne őket még jobb helyzetbe hozni a színpadon” – tette hozzá a rendező.

A színészi alakítások, a mély mondanivaló mellett pedig a zenének is fontos szerep fog jutni az előadásban, már csak az ismert dalok, meg amiatt is, hogy Varga Tomas abban a fajta színházban hisz, ami nemcsak elgondolkodtat, de az érzelmekre is hat, egyenesen a lélekhez, a pszichéhez szól, ehhez pedig a zene nagyon sokat tud adni.

Aki nem szeretne lemaradni az előadásról, érdemes sietnie, hiszen a dupla bemutatóra már minden jegy elkelt. A további előadások dátumai itt láthatók.

Galéria
Vuk a Petőfi Színházban
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. tegnap 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.