Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyíltvízi úszó-vk: Madeirán tét a világbajnoki és az olimpiai indulás

2023. december 1. 10:02 // Forrás: MTI
A hétvégén a portugáliai Funchalban rendezik meg a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának záróállomását, amely a magyar versenyzők számára egyben válogató is a dohai világbajnokságra, ami az utolsó lehetőség az olimpiai kvótaszerzésre.

Gellért Gábor szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elárulta, hogy a férfiak és a nők között is öt-öt magyar versenyző ugrik majd be az Atlanti-óceánba.   

Mivel az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) a nyári, Fukuokában rendezett világbajnokság szerzett ezüstérmével már megszerezte az ötkarikás kvótát, így ő "védett", és a tervek szerint a világbajnokságon is indul majd, ezért a férfiaknál csak egy hely kiadó a dohai világbajnokságra.

Erre a legesélyesebb a szintén veszprémi Betlehem Dávid, aki a váltó tagjaként szintén ezüstérmet nyert Fukokában és rendre ott van a világ legjobbjai között a világkupaversenyeken.

Betlehem Dávid célja az olimpiai kvóta megszerzése - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (archív)Betlehem Dávid célja az olimpiai kvóta megszerzése - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (archív)

Rajta kívül elindul még két juniorversenyző, a korosztályos világ- és Európa-bajnoki címmel rendelkező Kovács-Seres Hunor, valamint Hambardzumyan Arshak, illetve a 2022-es budapesti világbajnokságon 25 kilométeren bronzérmes Gálicz Péter.

A nőknél még senki sem rendelkezik olimpiai kvótával, így teljesen nyílt a küzdelem, hogy melyik két versenyző lehet majd ott a dohai világbajnokságon, ahol meg lehet váltani a párizsi repülőjegyet.

A szövetségi kapitány szerint óriási csata várható a magyarok között, véleménye szerint pedig a váltóval vb-ezüstérmes Olasz Anna, Fábián Bettina, valamint a Rohács Réka alkotta trióból kerülhet ki a két győztes. A harmadik olimpiájára hajtó Olasz korábban már elmondta, hogy a párizsi játékokkal szeretné lezárni sikerekben gazda karrierjét. Mellettük Balogh Vivien és Szimcsák Mira ugrik majd vízbe.

A magyarokhoz hasonlóan számol számos más ország válogatottjai, így rendkívül népes és erős mezőny várható a funchali viadalon, amelyen szombaton az egyéni 10 kilométeres küzdelmeket, vasárnap pedig a csapatversenyt rendezik meg.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.