Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat

2023. december 4. 15:00
A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn.

Habár Ningbo és Veszprém városokat méretükből adódóan sem lehet egy lapon emlegetni, valójában több közös van bennük, mint az elsőre látszik. Mindkettő gazdag történelemmel rendelkezik, miközben gazdaságukban meghatározó az autóipar. Továbbá a saját országukban a lakosságszámuk alapján arányaiban ugyanakkora jelentőségű városnak számítanak.

Veszprém és Ningbo között húsz éve kezdődött a partneri kapcsolat, azóta pedig számos kellemes emlék kapcsolódik már ehhez a barátsághoz – emelte ki Porga Gyula polgármester hétfő délelőtt a Pannon Egyetemen, ahol Ningbo kultúráját és mindennapi életét bemutató fotókiállítás nyílt meg.

A polgármester köszöntőjében hozzátette: büszkeség Veszprémnek, hogy egy ilyen gazdag kultúrájú ország szintén nagy történelemmel bíró városával ápolhatnak kiváló kapcsolatot, és bízik benne, hogy ez a jövőben is így marad.

Ningbóból egy hatfős delegáció érkezett Veszprémbe, közülük Chen Weineng, a város igazgatóhelyettese – ami megfelel a magyar alpolgármesteri szerepkörnek – köszöntötte az egyetem közösségi terében összegyűlt embereket.

A delegációvezető meghatónak nevezte, hogy ilyen kedves fogadtatásban részesültek Veszprémben, és magyar kollégájára ráerősítve ő is azt mondta: Ningbo részéről is elkötelezettek a két város kapcsolatának erősítésében.

A kiállításon ötven képen keresztül mutatják be a kínai város történelmi értékeit, kulturális életét és a ningbói mindennapokat. Magyar – és főleg veszprémi – szemmel ez azért is különleges, mert egy közel tízmilliós városról van szó, ami 9600 km2-en terül el a Kelet-kínai-tenger mellett. Feltűnnek helyi fesztiválok képei, ipari komplexumok, városi zöldövezetek, számos olyan megoldás, ami akár Veszprémben is lehetne, csak a mérték jóval nagyobb.

A házigazda Pannon Egyetem részéről dr. Gelencsér András rektor köszöntötte a megjelenteket, akik között néhány kínai hallgató is volt. A rektor felidézte, hogy a Pannon Egyetem tizenöt éve lépett ki komolyabban a nemzetközi színtérre, Európán kívülről pedig először kínai hallgatókat fogadott az intézmény. Hozzátette, hogy bár más a lépték a két város között, mégis keresik a kapcsolódási pontokat, és elkötelezettek ők is a partnerség mellett.

Búcsúzóul Chen Weineng meghívott mindenkit a kínai városba, hogy személyesen is bemutathassák a gazdag kínai kultúrát.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.