Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
26°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
26°C

"Az operett műfaját ellenünk fordították, ideje látni, milyen jó is az!"

2023. december 7. 22:20
A Veszprémi Petőfi Színház december nyolcadikán mutatja be Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét. A rendező Mészáros Árpád Zsolt színművész, akinek ez élete első rendezése. Részletesen beszámolt arról, hogyan látta megvalósíthatónak a színpadra állítást, és kiemelte a Veszprémi Petőfi Színház egész társulatát a műszakkal együtt, véleménye szerint az ország teátrumai példát vehetnének a csapatról...

Talán minden színházkedvelő emlékei közt akad egy Csárdáskirálynő előadás, de Mészáros Árpád Zsolt úgy fogalmazott, az ő rendezése valamelyest egy újragondolása a műnek. Elsőként arról kérdeztük, miért gondolta úgy, hogy a színpad túloldalán is feladata van: „Harmincöt éve vagyok a pályán, és ha az ember színházban nő fel, akkor egyszerre hangosító, kellékes, színész, táncos, rendező. A rendező egy rendkívül speciális szakma, amit nem tanultam, de a sok-sok év alatt autodidakta módon rám akadt. Nagyon boldog voltam ettől a felkéréstől, és a legnagyobb kihívást nem feltétlenül magában a rendezésben láttam, hanem abban, hogy összetartsak egy nagy csapatot, és mint egy jó anya, vigyázzak rájuk.”

A rendező felhívta a figyelmet arra, hogy az előadás a szerelem, az intrika, a hovatartozás kérdésének, valamint a társadalmi szintek elkülönülésének vegyülése: „Nem volt egyszerű megtalálni az egyensúlyt a hangulatváltások között, hiszen itt előfordul, hogy a primadonna az egyik pillanatban zokog, a másik pillanatban pedig már nagyon szerelmes. A mű klasszikusságát és az operett formalitását megtartva egy olyan előadást próbáltam létrehozni, amit nem csak a felnőttek, de a gyerekek is megszerethetnek.".

Mászáros kifejtette, az elmúlt egy-két évtizedben az emberek ellen fordították az operettet, így sok emberben negatív érzés van a műfaj kapcsán:

„Nem biztos, hogy mindig jól nyúltak hozzá ezekhez a művekhez, ezért lett olykor sokkal inkább tolakodóbb a műfaj, mintsem élvezetes. Szerintem a kulcs, hogy minél egyszerűbben kell megfogni, mert úgy hamarabb célt érhetünk a nézőknél.

Ezt az előadást már egy nyári fesztiválon bemutattuk, akkor hatalmas sikere volt, hiszen a színész és a közönség együtt tudtak lélegezni. Az egyik cél, hogy görbetükröt mutassunk a XXI. század emberének, méghozzá szórakoztató módon.".

Mészáros Árpád Zsolt elmesélte, már számos módon foglalkozott a Csárdáskirálynővel, de most értette meg igazán, hogy miről is szól: „Nagyon fontos szempont volt, hogy a történet maga világos legyen. Nem szeretnék egyesével mindenkit felsorolni a társulatból, de ebben a házban olyan emberek dolgoznak, hogy csak példaként lehet őket emlegetni. Épp emiatt hatalmas segítségemre voltak, olyan, mintha nem is kellett volna rendeznem, hiszen hamar megértették a koncepciót, amit elképzeltem.".

A rendező mindenkinek ajánlja az előadást, aki szeretne három órát felhőtlenül szórakozni, és közösen énekelni.

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Csütörtökön este játszotta a 250. alkalommal "A Pál utcai fiúkat" a Pannon Várszínház.  2024. július 5. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.