Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

"Az operett műfaját ellenünk fordították, ideje látni, milyen jó is az!"

2023. december 7. 22:20
A Veszprémi Petőfi Színház december nyolcadikán mutatja be Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét. A rendező Mészáros Árpád Zsolt színművész, akinek ez élete első rendezése. Részletesen beszámolt arról, hogyan látta megvalósíthatónak a színpadra állítást, és kiemelte a Veszprémi Petőfi Színház egész társulatát a műszakkal együtt, véleménye szerint az ország teátrumai példát vehetnének a csapatról...

Talán minden színházkedvelő emlékei közt akad egy Csárdáskirálynő előadás, de Mészáros Árpád Zsolt úgy fogalmazott, az ő rendezése valamelyest egy újragondolása a műnek. Elsőként arról kérdeztük, miért gondolta úgy, hogy a színpad túloldalán is feladata van: „Harmincöt éve vagyok a pályán, és ha az ember színházban nő fel, akkor egyszerre hangosító, kellékes, színész, táncos, rendező. A rendező egy rendkívül speciális szakma, amit nem tanultam, de a sok-sok év alatt autodidakta módon rám akadt. Nagyon boldog voltam ettől a felkéréstől, és a legnagyobb kihívást nem feltétlenül magában a rendezésben láttam, hanem abban, hogy összetartsak egy nagy csapatot, és mint egy jó anya, vigyázzak rájuk.”

A rendező felhívta a figyelmet arra, hogy az előadás a szerelem, az intrika, a hovatartozás kérdésének, valamint a társadalmi szintek elkülönülésének vegyülése: „Nem volt egyszerű megtalálni az egyensúlyt a hangulatváltások között, hiszen itt előfordul, hogy a primadonna az egyik pillanatban zokog, a másik pillanatban pedig már nagyon szerelmes. A mű klasszikusságát és az operett formalitását megtartva egy olyan előadást próbáltam létrehozni, amit nem csak a felnőttek, de a gyerekek is megszerethetnek.".

Mászáros kifejtette, az elmúlt egy-két évtizedben az emberek ellen fordították az operettet, így sok emberben negatív érzés van a műfaj kapcsán:

„Nem biztos, hogy mindig jól nyúltak hozzá ezekhez a művekhez, ezért lett olykor sokkal inkább tolakodóbb a műfaj, mintsem élvezetes. Szerintem a kulcs, hogy minél egyszerűbben kell megfogni, mert úgy hamarabb célt érhetünk a nézőknél.

Ezt az előadást már egy nyári fesztiválon bemutattuk, akkor hatalmas sikere volt, hiszen a színész és a közönség együtt tudtak lélegezni. Az egyik cél, hogy görbetükröt mutassunk a XXI. század emberének, méghozzá szórakoztató módon.".

Mészáros Árpád Zsolt elmesélte, már számos módon foglalkozott a Csárdáskirálynővel, de most értette meg igazán, hogy miről is szól: „Nagyon fontos szempont volt, hogy a történet maga világos legyen. Nem szeretnék egyesével mindenkit felsorolni a társulatból, de ebben a házban olyan emberek dolgoznak, hogy csak példaként lehet őket emlegetni. Épp emiatt hatalmas segítségemre voltak, olyan, mintha nem is kellett volna rendeznem, hiszen hamar megértették a koncepciót, amit elképzeltem.".

A rendező mindenkinek ajánlja az előadást, aki szeretne három órát felhőtlenül szórakozni, és közösen énekelni.

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. ma 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.