Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják

2023. december 8. 16:52
Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet.

A Privát Veszprém projekt közösségerősítő kezdeményezései a város elmúlt 150 évét ölelik fel. Veszprémi családtörténetek meghatározó emlékeit gyűjtötte össze és mutatta be, méghozzá úgy, hogy a ma emberéhez egyedi formában hozza közel a letűnt időket és az elmúlt korok neves veszprémi személyiségeit. A programsorozat zárásaként egy család- és várostörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű családfotókat és interjúkon alapuló családtörténeteket bemutató album készült. A projekt szellemi atyja Szauder Dávid és Can Togay. 

Bolgár Eszter, a Privát Veszprém projektmenedzsere üdvözölte az érdeklődőket, a könyvben szereplő családokat. Örömét fejezte ki, amiért olyan sokan részt vettek a történetszövésben, melynek szereplői mi magunk vagyunk.

Porga Gyula polgármester kifejtette: amikor néhány évvel ezelőtt felmerült az Európa Kulturális Fővárosa lehetősége, már tudták, hogy Veszprém akkor lehet sikeres, ha erős közösségekkel bír, s ha a város lakói részesei, résztvevői lesznek a programoknak. A polgármester megköszönte, hogy a családok vállalták a közös múltidézést, és gratulációját fejezte ki. Hozzátette: büszke a városra, melynek sikerét az elődöknek is köszönhetjük, de a mi feladatunk megőrizni és hozzátenni, hogy minél gazdagabb legyen. A szóban forgó album is egy példa erre.

Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója Veszprém közösségeiről, a veszprémi emberek nyitottságáról, befogadó mivoltunkról beszélt. Idézte Márkusné Vörös Hajnalka egyik gondolatát, miszerint veszprémi az, aki annak érzi és vallja magát. Gratulált az alkotóknak, ezért az egyik „legveszprémibb” programért.

Márkusné Vörös Hajnalka elmondta: nehéz és intenzív munka volt az album megvalósítása, összesen huszonöt család vett részt a fotózáson, és osztották meg történeteiket. Csak úgy, mint a bemutatón, ahol a könyv néhány szereplője felszólalt, és elmesélte történetét. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei A miniszterelnök optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően; Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó rendezvényen azt mondta: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei. ma 15:22 5239 nővel is ismerkedhetsz egyszerre, sőt a ChatGPT a kezüket is megkéri helyetted közélet 5239 nővel is ismerkedhetsz egyszerre, sőt a ChatGPT a kezüket is megkéri helyetted Az életünk számos területén egyre inkább nő a mesterséges intelligencia (MI) szerepe. A technológiai fejlődés folyamatosan új lehetőségeket kínál, legyen szó munkáról, egészségügyről, sőt úgy tűnik már emberi kapcsolatainkban is lassan átveszi az irányítást.   ma 16:33 Kortalan lendület és hangulat közélet Kortalan lendület és hangulat Szombat este tartották meg a 28. Nyugdíjas Bált az Agóra Kulturális Központban, ahol maskarában és fergeteges hangulattal ünnepelt tizennégy nyugdíjas klub együtt, összesen 173 fő részvételével.   tegnap 18:00 Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. tegnap 13:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.