Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
24°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
24°C

Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják

2023. december 8. 16:52
Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet.

A Privát Veszprém projekt közösségerősítő kezdeményezései a város elmúlt 150 évét ölelik fel. Veszprémi családtörténetek meghatározó emlékeit gyűjtötte össze és mutatta be, méghozzá úgy, hogy a ma emberéhez egyedi formában hozza közel a letűnt időket és az elmúlt korok neves veszprémi személyiségeit. A programsorozat zárásaként egy család- és várostörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű családfotókat és interjúkon alapuló családtörténeteket bemutató album készült. A projekt szellemi atyja Szauder Dávid és Can Togay. 

Bolgár Eszter, a Privát Veszprém projektmenedzsere üdvözölte az érdeklődőket, a könyvben szereplő családokat. Örömét fejezte ki, amiért olyan sokan részt vettek a történetszövésben, melynek szereplői mi magunk vagyunk.

Porga Gyula polgármester kifejtette: amikor néhány évvel ezelőtt felmerült az Európa Kulturális Fővárosa lehetősége, már tudták, hogy Veszprém akkor lehet sikeres, ha erős közösségekkel bír, s ha a város lakói részesei, résztvevői lesznek a programoknak. A polgármester megköszönte, hogy a családok vállalták a közös múltidézést, és gratulációját fejezte ki. Hozzátette: büszke a városra, melynek sikerét az elődöknek is köszönhetjük, de a mi feladatunk megőrizni és hozzátenni, hogy minél gazdagabb legyen. A szóban forgó album is egy példa erre.

Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója Veszprém közösségeiről, a veszprémi emberek nyitottságáról, befogadó mivoltunkról beszélt. Idézte Márkusné Vörös Hajnalka egyik gondolatát, miszerint veszprémi az, aki annak érzi és vallja magát. Gratulált az alkotóknak, ezért az egyik „legveszprémibb” programért.

Márkusné Vörös Hajnalka elmondta: nehéz és intenzív munka volt az album megvalósítása, összesen huszonöt család vett részt a fotózáson, és osztották meg történeteiket. Csak úgy, mint a bemutatón, ahol a könyv néhány szereplője felszólalt, és elmesélte történetét. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. ma 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.