Időről időre rákattanok egy-egy tevékenységre, mostanában a gasztroajándékok készítése ez. Nagyon szeretek velük foglalkozni: nekem igazi sikerélmény, amikor valamilyen új ízzel, édességgel kísérletezek a konyhában és az addig csak a boltok polcain csodált termékekről kiderül, hogy én is képes vagyok megcsinálni, a szeretteimnek pedig igazán kedves meglepetéssel szolgálhatok, amiben érzik a figyelmességet.
Hiszen a legjobb ajándékok ezek: amelyeknek az értéke valójában nem a nagyságában vagy a szépségében rejlik, hanem a személyességében, a szándékban, abban, hogy érződik rajtuk, nem csak beszaladtunk értük a plázába, hanem igazán időt szántunk rá. Az ehető ajándékokra ez különösen igaz: a biztonságra utazva gyakran választjuk ezekhez, hiszen nehéz mellélőni velük, de higgyük el, sokkal nagyobb lesz az öröm, ha saját magunk próbáljuk meg elkészíteni ezeket – ráadásul a legtöbb nem is olyan ördöngős, mint amilyennek tűnik, és sokszor finomabb is, mint a bolti.
Az alábbi gasztro ajándékok pedig túl sok időt sem igényelnek, így az utolsó napokban is elkészíthetjük őket.
Sóskaramella krém
Hozzávalók: 220 g cukor, 55 ml víz, 130 ml habtejszín, 1,5 tk só, 90 g vaj
Elkészítési idő: kb. 20 perc
A cukrot a vízzel egy vastagabb falú lábasban, közepes lángon megkaramellizálom. Ez eltarthat több percig is, közben nem kell kavargatni. Ha elkezd aranybarnán karamellizálódni a cukor, takarékozzuk le, vagy akár húzzuk le egy picit a gázról, majd folyamatosan kavargatva adjuk hozzá a szoba hőmérsékletű habtejszínt és kisebb darabokban a vajat, végül a sót. Ezután még alacsony lángon kb. egy percig főzzük, hogy finom krémes legyen.
Egy lábasban, pici vízzel együtt melegítsünk fel csatos üvegeket és még melegen töltsük beléjük a szószt.
Fahéjas sütőtökdzsem
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 fahéjrúd/1 tk őrölt fahéj, 30 dkg kristálycukor, 1 citrom, 1 tk vaníliaaroma
Elkészítési idő: 20 perc + 1 óra 15 perc
Vágjuk félbe a sütőtököt, magozzuk ki, majd vágjuk kis kockákra, és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg kb. 1 óra alatt (amíg meg nem puhul). Ha megsült, kaparjuk ki a tökhúst a héjból és pürésítsük. Facsarjuk ki a citrom levét, amelyet a vaníliaaromával és a fahéjjal, illetve a pürésített tökkel együtt, alacsony hőmérsékleten főzzünk össze egy lábasban.
Egy másik lábasban karamellizáljuk meg a cukrot. Amikor már szép aranybarnára olvadt, vegyük minimumra a hőmérsékletet, óvatosan öntsük hozzá a sütőtökpürét és pár perc alatt főzzük össze.
A kész dzsemet előmelegített befőttes üvegekbe töltsük, egy pici helyet hagyva a tetejüknél. Csavarjuk rájuk a fedeleket jó szorosan, 5 percre állítsuk őket fejre, majd bugyoláljuk be őket jól és egy éjszakán keresztül dunsztoljuk őket.
Ír krémlikőr
Hozzávalók: 3,5 dl whisky, 250 ml habtejszín, 4 dl cukrozott sűrített tej, 2 ek csokiszirup, 1 tk instant kávé, 1 tk vaníliakivonat, 1 tk mandulakivonat
Elkészítési idő: 5 perc
A hozzávalókat turmixgépbe töltjük és kb. 30 mp alatt összeturmixuljok őket. Üvegekbe töltjük , lezárjuk és hűtőben tároljuk őket. Fogyasztás előtt rázzuk fel.
Zserbó bonbon
Hozzávalók: 150 g házi baracklekvár, 200 g darált keksz, 100 g darált dió, 1 tábla étcsokoládé, 1-2 ek olaj
Elkészítési idő: 30-40 perc + 1 óra pihentetés
A kekszből, a dióból és a baracklekvárból jól formálható masszát gyúrunk, majd egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután kis golyókat formálunk belőlük. Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és összekeverjük az olajjal, majd bevonjuk velük a golyókat. Ízlés szerint díszíthetjük a tetejüket darált dióval, és szaloncukros papírba tölthetjük őket, hogy még mutatósabb legyen az ajándék.
Fahéjas-cukros mandula
Hozzávalók: 20 dkg héj nélküli mandula, fél bögre kristálycukor, fél bögre nádcukor, 1 tk őrölt fahéj, fél ek víz, 1 kk őrölt gyömbér, 1 csipet só, 1 tk őrölt fahéj, fél kk őrölt szerecsendió, 1 kisebb tojás fehérjéje
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
A tojásfehérjét a vízzel verjük laza habbá, majd forgassuk bele a mandulákat. Melegítsük elő a sütőt 130 fokra. Egy tálban keverjük össze a cukrokat a fűszerekkel, majd forgassuk bele a tojáshabos mandulákat. Akkor jó, ha vastagon bevonja a cukormáz mindegyik mandulát. Terítsük szét őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben és egy órán keresztül süssük. Negyed óránként érdemes megforgatni, megrázogatni a mandulákat, hogy egyenletesen piruljanak. Ha a cukor elkezd karamellizálódni, vegyük ki a mandulát, hagyjuk kihűlni és töltsük őket egy szalaggal átkötött befőttes üvegbe.
Fotók: Getty Images, Unsplash/Monika Grabkowska (3)