Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 22. Cecília
Veszprém
2°C
2024. november 22. Cecília
Veszprém
2°C

Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok!

2023. december 22. 21:53
Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni.

Időről időre rákattanok egy-egy tevékenységre, mostanában a gasztroajándékok készítése ez. Nagyon szeretek velük foglalkozni: nekem igazi sikerélmény, amikor valamilyen új ízzel, édességgel kísérletezek a konyhában és az addig csak a boltok polcain csodált termékekről kiderül, hogy én is képes vagyok megcsinálni, a szeretteimnek pedig igazán kedves meglepetéssel szolgálhatok, amiben érzik a figyelmességet.

Hiszen a legjobb ajándékok ezek: amelyeknek az értéke valójában nem a nagyságában vagy a szépségében rejlik, hanem a személyességében, a szándékban, abban, hogy érződik rajtuk, nem csak beszaladtunk értük a plázába, hanem igazán időt szántunk rá. Az ehető ajándékokra ez különösen igaz: a biztonságra utazva gyakran választjuk ezekhez, hiszen nehéz mellélőni velük, de higgyük el, sokkal nagyobb lesz az öröm, ha saját magunk próbáljuk meg elkészíteni ezeket – ráadásul a legtöbb nem is olyan ördöngős, mint amilyennek tűnik, és sokszor finomabb is, mint a bolti.

Az alábbi gasztro ajándékok pedig túl sok időt sem igényelnek, így az utolsó napokban is elkészíthetjük őket.

Sóskaramella krém

Hozzávalók: 220 g cukor, 55 ml víz, 130 ml habtejszín, 1,5 tk só, 90 g vaj
Elkészítési idő: kb. 20 perc

A cukrot a vízzel egy vastagabb falú lábasban, közepes lángon megkaramellizálom. Ez eltarthat több percig is, közben nem kell kavargatni. Ha elkezd aranybarnán karamellizálódni a cukor, takarékozzuk le, vagy akár húzzuk le egy picit a gázról, majd folyamatosan kavargatva adjuk hozzá a szoba hőmérsékletű habtejszínt és kisebb darabokban a vajat, végül a sót. Ezután még alacsony lángon kb. egy percig főzzük, hogy finom krémes legyen.

Egy lábasban, pici vízzel együtt melegítsünk fel csatos üvegeket és még melegen töltsük beléjük a szószt.

Fahéjas sütőtökdzsem

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 fahéjrúd/1 tk őrölt fahéj, 30 dkg kristálycukor, 1 citrom, 1 tk vaníliaaroma
Elkészítési idő: 20 perc + 1 óra 15 perc

Vágjuk félbe a sütőtököt, magozzuk ki, majd vágjuk kis kockákra, és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg kb. 1 óra alatt (amíg meg nem puhul). Ha megsült, kaparjuk ki a tökhúst a héjból és pürésítsük. Facsarjuk ki a citrom levét, amelyet a vaníliaaromával és a fahéjjal, illetve a pürésített tökkel együtt, alacsony hőmérsékleten főzzünk össze egy lábasban.

Egy másik lábasban karamellizáljuk meg a cukrot. Amikor már szép aranybarnára olvadt, vegyük minimumra a hőmérsékletet, óvatosan öntsük hozzá a sütőtökpürét és pár perc alatt főzzük össze.

A kész dzsemet előmelegített befőttes üvegekbe töltsük, egy pici helyet hagyva a tetejüknél. Csavarjuk rájuk a fedeleket jó szorosan, 5 percre állítsuk őket fejre, majd bugyoláljuk be őket jól és egy éjszakán keresztül dunsztoljuk őket.

Ír krémlikőr

Hozzávalók: 3,5 dl whisky, 250 ml habtejszín, 4 dl cukrozott sűrített tej, 2 ek csokiszirup, 1 tk instant kávé, 1 tk vaníliakivonat, 1 tk mandulakivonat
Elkészítési idő: 5 perc

A hozzávalókat turmixgépbe töltjük és kb. 30 mp alatt összeturmixuljok őket. Üvegekbe töltjük , lezárjuk és hűtőben tároljuk őket. Fogyasztás előtt rázzuk fel.

Zserbó bonbon

Hozzávalók: 150 g házi baracklekvár, 200 g darált keksz, 100 g darált dió, 1 tábla étcsokoládé, 1-2 ek olaj
Elkészítési idő: 30-40 perc + 1 óra pihentetés

A kekszből, a dióból és a baracklekvárból jól formálható masszát gyúrunk, majd egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután kis golyókat formálunk belőlük. Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és összekeverjük az olajjal, majd bevonjuk velük a golyókat. Ízlés szerint díszíthetjük a tetejüket darált dióval, és szaloncukros papírba tölthetjük őket, hogy még mutatósabb legyen az ajándék.

Fahéjas-cukros mandula

Hozzávalók: 20 dkg héj nélküli mandula, fél bögre kristálycukor, fél bögre nádcukor, 1 tk őrölt fahéj, fél ek víz, 1 kk őrölt gyömbér, 1 csipet só, 1 tk őrölt fahéj, fél kk őrölt szerecsendió, 1 kisebb tojás fehérjéje
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

A tojásfehérjét a vízzel verjük laza habbá, majd forgassuk bele a mandulákat. Melegítsük elő a sütőt 130 fokra. Egy tálban keverjük össze a cukrokat a fűszerekkel, majd forgassuk bele a tojáshabos mandulákat. Akkor jó, ha vastagon bevonja a cukormáz mindegyik mandulát. Terítsük szét őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben és egy órán keresztül süssük. Negyed óránként érdemes megforgatni, megrázogatni a mandulákat, hogy egyenletesen piruljanak. Ha a cukor elkezd karamellizálódni, vegyük ki a mandulát, hagyjuk kihűlni és töltsük őket egy szalaggal átkötött befőttes üvegbe.

Fotók: Getty Images, Unsplash/Monika Grabkowska (3)

Bertalan Melinda
további cikkek
Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13 Hagyomány és innováció: családi növényolaj manufaktúra Papkeszin Hagyomány és innováció: családi növényolaj manufaktúra Papkeszin A kilencvenes években még Amszterdamba szállították a hidegen sajtolt napraforgómag olajat, annyira nem volt itthon kultúrája, most, alig másfél évvel az üzem újraindítása után Innovatív termék díjat nyertek a Bakony Expón. Igaz, még van hova fejlődni abban, hogy elfogadtassák az emberekkel, a napraforgómagból kinyert olajat fűszerolajnak, és ne sima étolajnak tekintsék, de határozottan jó úton haladnak. A Behring Manufaktúrában jártunk. 2024. május 31. 9:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.