Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok!

2023. december 22. 21:53
Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni.

Időről időre rákattanok egy-egy tevékenységre, mostanában a gasztroajándékok készítése ez. Nagyon szeretek velük foglalkozni: nekem igazi sikerélmény, amikor valamilyen új ízzel, édességgel kísérletezek a konyhában és az addig csak a boltok polcain csodált termékekről kiderül, hogy én is képes vagyok megcsinálni, a szeretteimnek pedig igazán kedves meglepetéssel szolgálhatok, amiben érzik a figyelmességet.

Hiszen a legjobb ajándékok ezek: amelyeknek az értéke valójában nem a nagyságában vagy a szépségében rejlik, hanem a személyességében, a szándékban, abban, hogy érződik rajtuk, nem csak beszaladtunk értük a plázába, hanem igazán időt szántunk rá. Az ehető ajándékokra ez különösen igaz: a biztonságra utazva gyakran választjuk ezekhez, hiszen nehéz mellélőni velük, de higgyük el, sokkal nagyobb lesz az öröm, ha saját magunk próbáljuk meg elkészíteni ezeket – ráadásul a legtöbb nem is olyan ördöngős, mint amilyennek tűnik, és sokszor finomabb is, mint a bolti.

Az alábbi gasztro ajándékok pedig túl sok időt sem igényelnek, így az utolsó napokban is elkészíthetjük őket.

Sóskaramella krém

Hozzávalók: 220 g cukor, 55 ml víz, 130 ml habtejszín, 1,5 tk só, 90 g vaj
Elkészítési idő: kb. 20 perc

A cukrot a vízzel egy vastagabb falú lábasban, közepes lángon megkaramellizálom. Ez eltarthat több percig is, közben nem kell kavargatni. Ha elkezd aranybarnán karamellizálódni a cukor, takarékozzuk le, vagy akár húzzuk le egy picit a gázról, majd folyamatosan kavargatva adjuk hozzá a szoba hőmérsékletű habtejszínt és kisebb darabokban a vajat, végül a sót. Ezután még alacsony lángon kb. egy percig főzzük, hogy finom krémes legyen.

Egy lábasban, pici vízzel együtt melegítsünk fel csatos üvegeket és még melegen töltsük beléjük a szószt.

Fahéjas sütőtökdzsem

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 fahéjrúd/1 tk őrölt fahéj, 30 dkg kristálycukor, 1 citrom, 1 tk vaníliaaroma
Elkészítési idő: 20 perc + 1 óra 15 perc

Vágjuk félbe a sütőtököt, magozzuk ki, majd vágjuk kis kockákra, és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg kb. 1 óra alatt (amíg meg nem puhul). Ha megsült, kaparjuk ki a tökhúst a héjból és pürésítsük. Facsarjuk ki a citrom levét, amelyet a vaníliaaromával és a fahéjjal, illetve a pürésített tökkel együtt, alacsony hőmérsékleten főzzünk össze egy lábasban.

Egy másik lábasban karamellizáljuk meg a cukrot. Amikor már szép aranybarnára olvadt, vegyük minimumra a hőmérsékletet, óvatosan öntsük hozzá a sütőtökpürét és pár perc alatt főzzük össze.

A kész dzsemet előmelegített befőttes üvegekbe töltsük, egy pici helyet hagyva a tetejüknél. Csavarjuk rájuk a fedeleket jó szorosan, 5 percre állítsuk őket fejre, majd bugyoláljuk be őket jól és egy éjszakán keresztül dunsztoljuk őket.

Ír krémlikőr

Hozzávalók: 3,5 dl whisky, 250 ml habtejszín, 4 dl cukrozott sűrített tej, 2 ek csokiszirup, 1 tk instant kávé, 1 tk vaníliakivonat, 1 tk mandulakivonat
Elkészítési idő: 5 perc

A hozzávalókat turmixgépbe töltjük és kb. 30 mp alatt összeturmixuljok őket. Üvegekbe töltjük , lezárjuk és hűtőben tároljuk őket. Fogyasztás előtt rázzuk fel.

Zserbó bonbon

Hozzávalók: 150 g házi baracklekvár, 200 g darált keksz, 100 g darált dió, 1 tábla étcsokoládé, 1-2 ek olaj
Elkészítési idő: 30-40 perc + 1 óra pihentetés

A kekszből, a dióból és a baracklekvárból jól formálható masszát gyúrunk, majd egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután kis golyókat formálunk belőlük. Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és összekeverjük az olajjal, majd bevonjuk velük a golyókat. Ízlés szerint díszíthetjük a tetejüket darált dióval, és szaloncukros papírba tölthetjük őket, hogy még mutatósabb legyen az ajándék.

Fahéjas-cukros mandula

Hozzávalók: 20 dkg héj nélküli mandula, fél bögre kristálycukor, fél bögre nádcukor, 1 tk őrölt fahéj, fél ek víz, 1 kk őrölt gyömbér, 1 csipet só, 1 tk őrölt fahéj, fél kk őrölt szerecsendió, 1 kisebb tojás fehérjéje
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

A tojásfehérjét a vízzel verjük laza habbá, majd forgassuk bele a mandulákat. Melegítsük elő a sütőt 130 fokra. Egy tálban keverjük össze a cukrokat a fűszerekkel, majd forgassuk bele a tojáshabos mandulákat. Akkor jó, ha vastagon bevonja a cukormáz mindegyik mandulát. Terítsük szét őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben és egy órán keresztül süssük. Negyed óránként érdemes megforgatni, megrázogatni a mandulákat, hogy egyenletesen piruljanak. Ha a cukor elkezd karamellizálódni, vegyük ki a mandulát, hagyjuk kihűlni és töltsük őket egy szalaggal átkötött befőttes üvegbe.

Fotók: Getty Images, Unsplash/Monika Grabkowska (3)

bertalanmelinda
bertalanmelinda
bertalanmelinda
Bertalan Melinda
további cikkek
pekedli bor
pekedli bor
pekedli bor
Pekedli és Korty: kávékülönlegességek, koktélok, és minden, ami közösség Veszprém belvárosában található két hely, amelyek látszólag különböző világot képviselnek, mégis ugyanazt a bensőséges, közösségi élményt nyújtják. A Pekedli Bár és a Korty kávézó a város hangulatát visszhangozva várják vendégeiket, legyen szó pörgős estékről vagy nyugodt délutánokról. 2025. június 6. 13:53
LzDsUHrw
LzDsUHrw
LzDsUHrw
Veszprémben a Füge fagyiudvarban született meg az idei Balaton fagyija A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak nevű, rozmaringos, sült- és sósmandulával, kecskesajtból készült kreációja nyerte az idei, 12. Balaton Fagyija 2025 versenyt - a Balaton közepén, egy kompon péntek délután kihirdetett eredmény szerint. 2025. május 10. 9:50
_Z2A2849
_Z2A2849
_Z2A2849
Nápoly csak 15 percre Herendet világszerte a porcelánjairól ismerik, de van itt valami, ami legalább annyira precíz kézművességet igényel: a pizza. Nem akármilyen, hanem az autentikus, fatüzelésű kemencében sült nápolyi változat, amely már az első falattal Dél-Olaszországba repít. A MÁS tészta nem egy szimpla pizzéria, hanem egy elhivatott, fiatal csapat gasztronómiai küldetése, amely egy letűnt kocsma helyén talált otthonra. 2025. május 3. 20:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.