Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának

2023. december 22. 14:08 // Forrás: Nyitókép: femina.hu
Vannak halászlés családok és töltöttkáposztásak. Rántott húsosok, és pulykások, vagy olyanok is, akiknél ez így egyben a karácsonyi menü része. Viszont bármi is legyen a családtagok kedvence, a bejgli egy olyan sütemény, ami családi szokásokon felül állva szinte az összes háztartásban jelen van karácsonykor. E tradicionális étel eredetének jártunk utána, valamint egy veszprémi cukrász jóvoltából azt is eláruljuk, milyen konyhai praktikák kellenek a tökéletes bejgli elkészítéséhez.

Bár sokan a magyar konyha remekműveként tekintenek a bejglire, valójában az eredetét nem a Kárpát-medencében kell keresni, hanem a 14. századi Sziléziában. Igaz, akkor még nem kalácsként formázták a süteményt, mint ma teszik a magyar háziasszonyok, hanem kifli formájú édességeket készítettek.

Magyarországra a 19. században az osztrákoktól jött be és először a családi ünnepek hagyományos étele volt, később egyre inkább a karácsonyra korlátozódott a bejgli sütése.

Az első szakácskönyv, amiben megjelenik Czifray István gyűjteménye volt még 1830-ból, abban viszont még pozsonyi kifliként említenek egy bejglihez nagyon hasonló süteményt. Egyébként az elnevezése is egy német szóból ered, a beugen annyit tesz, hogy valamit meghajlít, utalva az eredeti kifliformára.

A bejgli lényegét viszont mégsem a formája, vagy tésztája adja, hanem a töltelék, ami leggyakrabban dió, vagy mák, de ma már ismer a konyha kakaós, gesztenyés és még számos másik verziót is. A hagyomány mégis az első kettőről szól, ráadásul külön jelentésük is van: a dió a rontások ellen véd, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

A bejgli akármilyen népszerű is, elkészíteni nem egyszerű, pontosabban bele lehet esni olyan hibákba, amitől száraz lesz a sütemény, vagy épp ellenkezőleg, túl nedves és tartásnélküli, vagy éppen szétreped a tésztája sütés közben.

Megkérdeztük Lukácsné Anikót, a Veszprémi Rétesház tulajdonosát, hogy mik azok az alapvető fogások, amik segítenek eljutni a tökéletes bejglihez. (Anikóval korábban egy hosszabb interjút készítettünk, ezt ide kattintva lehet megtalálni.)

„A bejglinek lelke van.” – Kezdte Anikó, majd hamar rátért arra, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, hogy hogyan kell bánni a bejgli tésztájával. „Fontos, hogy nem gépekkel, hanem kézzel dolgozunk, így gyúrjuk a tésztát, amit szobahőmérsékletű alapanyagokból állítunk össze. Sütés előtt mindenképpen pihentessük egy éjszakát a hűtőben, ez utóbbi azért fontos, mert nem szabad, hogy túlkeljen a tészta.”

Anikó ezután rátért a töltelékre is, ami a legtöbb helyen egyenlő, 50-50 arányban szerepel a tésztával, de szerinte jobb, ha kicsivel több tésztához valamivel kevesebb tölteléket adunk, körülbelül 45-55 arányban. A töltelék esetében fontos, hogy ne legyen túl nedves és azt is érdemes legalább egy éjszakát pihentetni a hűtőben a tészta mellett.

A jó bejglihez viszont nem elég a tökéletes arány betartása még, a sütés utolsó pillanatáig figyelni kell rá. Anikó azt javasolta, hogy 160 fokon körülbelül 30 percig süssük a süteményt és eközben véletlenül se nyissuk ki a sütő ajtaját. Ha ezeket betartjuk, nagy valószínűséggel elégedett lesz minden családtag, aki a karácsonyi asztalhoz ül egy tál bejgli elé.

Anikó bejglije, amiből a karácsonyi időszakban több százat süt megAnikó bejglije, amiből a karácsonyi időszakban több százat süt meg

A bejglihez nincs eredeti recept, ami az igazi, a hamisíthatatlan lenne. Éppen ezért internetes kutakodásunk alatt mi most egy tradicionális békebeli verziót hoztunk, ahol krumpliból készül a tészta:

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg krumpli
só ízlés szerint
1 dl langyos tej
1 ek porcukor (az élesztőhöz)
1 csomag porélesztő
60 dkg finomliszt
1 csipet só
18 dkg porcukor
25 dkg vaj
1 dl tejföl
1 darab tojássárgája a bejglik lekenéséhez

Diós töltelék:
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
kevés langyos tej szükség szerint

Mákos töltelék:
20 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 darab citrom reszelt héja
kevés langyos tej szükség szerint

vehir.hu
további cikkek
Sulyok Tamás: ha közösségeink sikeresek, akkor a nemzet is sikeres közélet Sulyok Tamás: ha közösségeink sikeresek, akkor a nemzet is sikeres Ha közösségeink sikeresek, akkor a nemzet is sikeres - jelentette ki Sulyok Tamás köztársasági elnök a közmédia csatornáin csütörtök este mondott karácsonyi beszédében, amelyben példaadónak nevezte a magyarok béke melletti kiállását, és egy egészségesebb, békésebb nemzetet kívánt 2025-re. tegnap 18:41 Ukrajnának és a Közel-Keletnek békét, Szudánnak emberiességi segélyt kért a pápa karácsonyi üzenetében közélet Ukrajnának és a Közel-Keletnek békét, Szudánnak emberiességi segélyt kért a pápa karácsonyi üzenetében Ukrajnának és a Közel-Keletnek békét, Szudánnak emberiességi segélyt kért Ferenc pápa karácsonyi üzenetében, amelyet szokás szerint a római Szent Péter-bazilika erkélyén mondott el több ezer hívő előtt az ünnep első napján, és amelynek végén áldását adta a városra és a világra. 2024. december 25. 17:11 “Isten belép az emberi életbe, és megszenteli azt” közélet “Isten belép az emberi életbe, és megszenteli azt” Az Istent dicsőítő angyalok éneke hívott ma éjszaka bennünket össze és mi is szeretnénk csatlakozni az ő dicsérő énekükbe. Szeretnénk tanúi és részesei lenni Jézus Krisztus születésének, szeretnénk, hogyha ez az ünnep bennünk is megszületne, átalakítana és átformálna bennünket. -mondta el érsek atya köszöntőjében. 2024. december 25. 9:44 Steinbach József: a gyógyulás útja a másikra figyelő bibliai kedvesség közélet Steinbach József: a gyógyulás útja a másikra figyelő bibliai kedvesség A világnak a másikra figyelő, az életet építő "bibliai kedvességre" van szüksége; és ez egyben a gyógyulás egyetlen útja is, mert a másikra figyelve az ember elszakad a saját sebeitől. Erről beszélt Steinbach József református püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke karácsony alkalmából. 2024. december 25. 9:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.