Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemcsak az egészségünknek, a gazdaságnak is jót tesz a túrázás

2023. december 28. 18:39 // Forrás: Borítókép: Carlos on Unsplash
Most, hogy véget ért a karácsony, de még sokak számára maradtak szabad napok a munkakezdésig, jó kikapcsolódás lehet az erdő felé venni az irányt és túrázni egyet.  A természetben teljesített kilométerek ráadásul nemcsak a fizikai és mentális egészségünkre, hanem a gazdaságra is jó hatással vannak.

A túrázás kiváló időtöltés, és egyben könnyen űzhető sport, ami úgy mozgatja át az egész testünket, hogy közben nem jár sérülést okozó terheléssel. Amellett azonban, hogy testi és lelki egészségünk számára is előnyös, komoly gazdasági haszna is van. 

Fotó: Jorge Flores on UnsplashFotó: Jorge Flores on Unsplash

Ebbe nem gondolunk bele, pedig érdemes: a Corvinus Egyetem kutatása szerint csak a Pilisben évente négymilliárd forintot “túráznak el” a magyarok. Ráadásul ez a szám csak töredéke annak a pénznek, amivel a kirándulásaink a gazdaságot pörgetik. A kutatók az erdőlátogatások értékét az odautazás költsége valamint az ott töltött idő alapján számolták ki: az idő pénz, az átlagos nettó órabér alapján kalkulálható az értéke. 

A Corvinus kutatói szerint országosan mintegy 39 milliárd forintot költünk az erdőjárásra, ez az évente kitermelt fák piaci értékének ötöde.

És itt még csak az erdőben töltött idő pénzbeli kifejezéséről beszéltünk, holott ennek sokszorosa az a gazdasági haszon, amit túrázással teremtünk. A túrára készülve élelmet vásárolunk, a rendszeres túrázók a felszerelésükre is költenek, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a falusi szálláshelyek és vendéglők nagy hányadát is az erdőjárók tartják életben.

Fotó:  MICHAEL CHIARA on UnsplashFotó: MICHAEL CHIARA on Unsplash

A túráinkkal munkahelyeket tartunk meg, és olyan helyre visszük a pénzünket, ahova egyébként kevesebb jutna – és arról az áttételes haszonról még nem is beszéltünk, hogy a települések a turizmus révén újabb pályázati forrásokhoz jutnak hozzá. (Ezen a ponton azt se hallgassuk el, hogy sok helyütt a hátuk közepére se kívánják a túrázókat, mert azok csak szemetet hagynak maguk után és a kijelölt útvonalakról letérve védett növényeket taposnak el vagy megzavarják a vadakat. Kérek mindenkit, vigyázzunk a természetre, épp elég nagy bajban van enélkül is!)

A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint Magyarország aktív korú lakosságának 48,7 százaléka túrázik legalább alkalmanként, Lengyel- és Németországban ez a szám 85%, illetve 76,4%. Van még hova fejlődni, lehet még tudatosabbá válni. Aki újévi fogadalomként elköteleződne egy új hobbi mellett, annak kedvcsinálóként ajánljuk egy korábbi cikkünket:

Kapcsolódó cikk
A Bakonyt is keresztülszeli az ország legfontosabb túraútvonala
Az elmúlt tíz évben exponenciálisan nőtt az Országos Kékkör népszerűsége, a covid miatti lezárások pedig minden korábbinál több embert csábítottak a szabadba – sokan közülük a szigorú korlátozások után is megtartották új hobbijukat. Nem meglepő: a kéktúra mozgalomban minden megvan, ami a 21. században népszerűvé teheti a természetjárást.
Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Ezekhez az ételekhez szinte kötelező a dezodor Ezekhez az ételekhez szinte kötelező a dezodor Van néhány olyan hétköznapi étel, ami kifejezetten felerősíti a testszagot. Érdemes ezeket elkerülni egy romantikus vacsora menüsorában. 2024. május 19. 16:53 Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2024. május 15. 10:30 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. 2024. május 13. 22:25 A testet és a pszichét is edzik Pribék István tréningjei életmód A testet és a pszichét is edzik Pribék István tréningjei A testet edzi, a pszichét megnyutatja az az edzésforma, amit Pribék István, veszprémi személyi edző kínál, ráadásul mostantól új helyszínen, az Ibolya utcai Énidő életmód- és sportközpontban. 2024. május 11. 7:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.