Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

A sárga és a piros után jöhet a narancssárga lap

2024. január 3. 4:05
Nagy valószínűséggel hamarosan tovább színesedik a világ labdarúgása: a sárga és a piros lap mellé bevezethetik a narancssárga kártyát, melynek felmutatása időleges, 10 perces kiállítást vonhat maga után a szabályok ellen súlyosan vétők számára.

Az 1970. évi mexikói világbajnokságon mutatkoztak be a színes kártyák a futballban. Az első sárgát a Szpartak Moszkva védőjátékosa, az orosz Jevgenyij Lovcsev kapta a német Kurt Tschenscher játékvezetőtől a gól nélküli döntetlenre végződött Mexikó–Szovjetunió nyitómérkőzésen. A másik historikus eset is ezen a találkozón történt, ugyanis ekkor hajtották végre a vb-ken az első cserét. Ez is a szovjetekhez fűződik: a 45. percben Anatolij Puzacs állt be Viktor Szerebrjanyikov helyére – mindketten a Dinamo Kijev futballistái voltak. Érdekesség, hogy a piros lapot nem mutatták fel a mexikói mundialon, mert nem kellett.

Bevezetésének előzménye a négy évvel korábbi, 1966-os angliai vb-re vezethető vissza, amikor is a hazaiak Argentína elleni csoportmeccsén a német Rudolf Kreitlein kiállította a dél-amerikai csapatból a durván szabálytalankodó Antonio Rattint, aki nem akarta megérteni a játékvezető döntését. Rattin végül csak hétperces huzavona után volt hajlandó elhagyni a pályát, és ez az eset döntésre késztette a FIFA-t.

A sárga és a piros után jöhet a narancssárga?A sárga és a piros után jöhet a narancssárga?

Utólag is elmondható, hogy bevált a sárga és piros lapok alkalmazása, hiszen nemcsak a pályán, hanem a nézőtéren és a televízió előtt szurkolók számára is egyértelmű a játékvezető ez irányú döntése, az más kérdés, hogy nem ritkán vita tárgya, ahogy más ítéletek is. Ám tény, hogy érthetőbbé, követhetőbbé tette a játékot. Ugyanakkor a két sárgával vagy azonnali pirossal kiállított labdarúgó csapata óriási hátrányba kerül, főleg, amikor a játékidő elején kénytelen létszámban megfogyatkozni. Attól kezdve egészen más játékot láthatunk a pályán, és ez évek óta elgondolkodtatja a sportág szabályalkotóit. Így merült fel, hogy a kézilabdához vagy a vízilabdához hasonlóan a futballban is legyen időleges kiállítás, ami nem teszi teljesen irreálissá az erőviszonyokat.

Az amatőrök között már egy ideje tesztelik a narancssárga lapot, és az eddigi tapasztalatok kedvezőek, ugyanis a forrófejű játékosoknak 10 perc alatt sikerül lehiggadni, átgondolni a feladatukat és a szerepüket, majd a pályára visszatérve csapatuk hasznára válnak. Ha a további tesztek is igazolják a narancsságra lap alkalmazásának hasznosságát, akkor talán a következő világbajnokságra be is vezethetik. Köztudott, hogy a 2026. évi vb-t az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendezi. Így akár Mexikóban is debütálhat a narancssárga lap, ahogy 1970-ben a sárga.

Darcsi István
további cikkek
Nincs új a nap alatt Erről jut eszembe… Nincs új a nap alatt Nem sikerült bravúrt véghez vinni a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának, mert a történtek ismeretében bravúr lett volna kiharcolni a továbbjutást az Aalborg ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből. Így a Niklas Landin és Mikkel Hansen fémjelezte dán csapat jutott a legjobb négy közé. Tegyük hozzá: nem érdemtelenül. tegnap 4:03 Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Erről jut eszembe… Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Közeledik, sőt, már itt is van a labdarúgó-bajnokságok hajrája. Ilyenkor minden szurkolóból matematikus lesz, hiszen elkezdődik a számolgatás, hogy a kedvenc csapatnak hány pontot kell még szerezni a bajnokság megnyeréséhez, egy dobogós hely eléréséhez, vagy a bennmaradás kiharcolásához. 2024. április 30. 0:12 Megtolták a kátyúba rekedt szekeret Erről jut eszembe… Megtolták a kátyúba rekedt szekeret Egy régi sportos bölcsesség szerint a mérkőzés utolsó pillanatában kell vezetni, mert akkor az ellenfélnek már nincs ideje egyenlíteni. Mintha ennek a mondásnak az életképességét akarták volna igazolni csütörtökön este a Veszprém Arénában a házigazda Telekom játékosai, akik a dán Aalborg elleni férfi kézilabda Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzésén hatgólos hátrányból feltámadva csak egyszer vezettek a hatvan perc során, a dudaszó pillanatában (32-31). 2024. április 26. 7:51 Pipa a három csíkra Erről jut eszembe… Pipa a három csíkra Ma már elképzelhetetlen, hogy ha az embernek van rá pénze, miért ne tudna megvenni egy olyan sportcipőt a Lajtától keletre, ami a Lajtától nyugatra bárkinek lehet. 2024. április 23. 6:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.