Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
24°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
24°C

A háziállatok segítenek megelőzni az időskori szellemi hanyatlást

2024. január 15. 21:40
Az öregedés köztudottan rossz hatással van a különböző szellemi készségekre, a magány pedig gyorsítja a korral járó hanyatlást. Azonban azok, akik háziállatot tartanak, lassíthatják ezeket a folyamatokat. 

A szellemi képességek tompulása természetes velejárója az öregedésnek, a folyamat azonban lassítható, ha az ember egy kutyával vagy macskával osztja meg az otthonát – derül ki egy a  Psychology Today által szemlézett friss kutatásból. 

A korral járó mentális hanyatlás, mint például a memória gyengülése, a nyelvhasználat egyszerűsödése meg úgy általában a gondolkodásunk lassulása egyre több embert érintenek – már csak azért is, mert egyre hosszabb ideig élünk. A becslések szerint az elmúlt bő harminc évben 117 százalékkal emelkedett a világon a demenciában szenvedők száma, ráadásul nem létezik olyan kezelés, amellyel a folyamat visszafordítható lenne. 

Illusztráció: Maria Teneva / UnsplashIllusztráció: Maria Teneva / Unsplash

A kockázatnövelő tényezőket viszont csökkenthetjük, így például a magányt is. A legutóbbi, 2022-es népszámlálás adataiból kiderül, hogy 

ma Magyarországon 1,5 millió ember él egyedül, vagyis a háztartások több mint harmada egyszemélyes. 

Az elmagányosodás soha nem érintett olyan széles rétegeket, mint manapság. A korábbi kutatásokból kiderült, hogy az egyedül élő idősek esetében magasabb a demencia kialakulásának esélye, ugyanakkor az is köztudott, hogy a háziállatok csökkentik a magány érzését – kínai tudósokban felmerült tehát a kérdés: vajon a házi kedvencek segíthetnek-e a mentális egészség megőrzésében?

Ehhez még csak nem is kellett új kutatásokba fogni, egyszerűen csak előhalászták a több angol egyetem összefogásával 1998 óta gyűjtött, az öregedést vizsgáló adatokat, és megnézték, milyen különbség mutatkozik az állattal és az állat nélkül élők között. 

Illusztráció: Pietro Schellino / UnsplashIllusztráció: Pietro Schellino / Unsplash

Az elemzések során arra jutottak, hogy az állatok nélkül, egyedül élők valóban magasabb fokú szellemi hanyatlást mutattak mind a memória, mind a nyelvhasználat terén. Az viszont még a kutatókat is meglepte, hogy az állattartó, ám egyedül élő emberek olyan jól teljesítettek, mint akik más emberekkel laknak együtt – vagyis az állattartás szinte teljesen kiküszöböli a magány okozta károkat. 

Bár nem tartozik a cikk témájához, de érdemes megjegyezni, hogy a magány nem csak az idősek esetében okoz károkat, bármilyen életkorban súlyos árat szed, a WHO szerint ugyanis ugyanannyira károsítja az egészségünket, mint napi 15 cigaretta elszívása.

Szóval kedves olvasó, ha ezt látja és egyedül él, szerezzen magának egy macskát!

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.