Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A háziállatok segítenek megelőzni az időskori szellemi hanyatlást

2024. január 15. 21:40
Az öregedés köztudottan rossz hatással van a különböző szellemi készségekre, a magány pedig gyorsítja a korral járó hanyatlást. Azonban azok, akik háziállatot tartanak, lassíthatják ezeket a folyamatokat. 

A szellemi képességek tompulása természetes velejárója az öregedésnek, a folyamat azonban lassítható, ha az ember egy kutyával vagy macskával osztja meg az otthonát – derül ki egy a  Psychology Today által szemlézett friss kutatásból. 

A korral járó mentális hanyatlás, mint például a memória gyengülése, a nyelvhasználat egyszerűsödése meg úgy általában a gondolkodásunk lassulása egyre több embert érintenek – már csak azért is, mert egyre hosszabb ideig élünk. A becslések szerint az elmúlt bő harminc évben 117 százalékkal emelkedett a világon a demenciában szenvedők száma, ráadásul nem létezik olyan kezelés, amellyel a folyamat visszafordítható lenne. 

Illusztráció: Maria Teneva / UnsplashIllusztráció: Maria Teneva / Unsplash

A kockázatnövelő tényezőket viszont csökkenthetjük, így például a magányt is. A legutóbbi, 2022-es népszámlálás adataiból kiderül, hogy 

ma Magyarországon 1,5 millió ember él egyedül, vagyis a háztartások több mint harmada egyszemélyes. 

Az elmagányosodás soha nem érintett olyan széles rétegeket, mint manapság. A korábbi kutatásokból kiderült, hogy az egyedül élő idősek esetében magasabb a demencia kialakulásának esélye, ugyanakkor az is köztudott, hogy a háziállatok csökkentik a magány érzését – kínai tudósokban felmerült tehát a kérdés: vajon a házi kedvencek segíthetnek-e a mentális egészség megőrzésében?

Ehhez még csak nem is kellett új kutatásokba fogni, egyszerűen csak előhalászták a több angol egyetem összefogásával 1998 óta gyűjtött, az öregedést vizsgáló adatokat, és megnézték, milyen különbség mutatkozik az állattal és az állat nélkül élők között. 

Illusztráció: Pietro Schellino / UnsplashIllusztráció: Pietro Schellino / Unsplash

Az elemzések során arra jutottak, hogy az állatok nélkül, egyedül élők valóban magasabb fokú szellemi hanyatlást mutattak mind a memória, mind a nyelvhasználat terén. Az viszont még a kutatókat is meglepte, hogy az állattartó, ám egyedül élő emberek olyan jól teljesítettek, mint akik más emberekkel laknak együtt – vagyis az állattartás szinte teljesen kiküszöböli a magány okozta károkat. 

Bár nem tartozik a cikk témájához, de érdemes megjegyezni, hogy a magány nem csak az idősek esetében okoz károkat, bármilyen életkorban súlyos árat szed, a WHO szerint ugyanis ugyanannyira károsítja az egészségünket, mint napi 15 cigaretta elszívása.

Szóval kedves olvasó, ha ezt látja és egyedül él, szerezzen magának egy macskát!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 Több hüvelyes kell a tányérunkra! egészség Több hüvelyes kell a tányérunkra! A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. 2024. február 10. 14:12 Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Az internet tele van olyan posztokkal, amik a randizás közben észrevehető „piros zászlókra” figyelmeztetnek, vagyis olyan jelekre, amelyekből előre sejthető, hogy a jövőbeli kapcsolat rosszul fog elsülni. Sokan már eleve úgy ülnek le egy kávé mellé, hogy ilyen jelekre vadásznak, nehogy véletlenül belefussanak egy csapdahelyzetbe. Úgy gondoltam, hogy ma, Valentin-napon viszont inkább fordítsuk a figyelmünket azokra a pozitív jelekre, amik alapján érdemes adni egy esélyt a másiknak! 2024. február 14. 10:52 A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés életmód A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés Amíg a kétezres évek elején még csak egy daganattípus volt a sok közül, mára a bőrrák népbetegséggé vált a világon, Magyarországon pedig ennél is meredekebben növekszik a megbetegedések száma. A kiváltó okok között nem csak a helytelen életmód, de az időjárás is szerepel. 2024. február 6. 17:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.