Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kitűnő költő, de nem népét vezető vátesz

2024. január 17. 14:26
Endrődi Sándorra emlékeztek kedden, a költő születésének évfordulóján.

Sokunknak a vezérelvűség, az iránymutatás juthat az eszünkbe a tizenkilencedik és a huszadik századi költőkről. Az 1850-ben született Endrődi bár haladó volt, de nem forradalmár.

Vannak, akik a nevét sem ismerik, csupán a lakótelepről, noha Arany János halála és Ady Endre megjelenése között őt tartották a legnagyobb magyar költőnek.

A szobránál kedd délután emlékeztek meg, ahol Heiter Sándor mondott beszédet, a költő születésének 174. évfordulóján. Heiter kiemelte: Endrődi szívós szorgalmával összeállított könyve, a Petőfi napjai a magyar irodalomban a mai napig nélkülözhetetlen forrásmű, csak úgy, mint A magyar költészet kincsestára című antológia. Ezen irodalomtörténeti alkotások mellett egyéni hangú költészete is kiemelkedő volt. Ismerte és szerette a magyar irodalmat, mindig igyekezett igazságot szolgáltatni a fel nem ismert, vagy félreismert értékeknek.

Kortársai elismerték, komolyan vették, noha nem tartozott egy irodalmi körbe sem, így senkinek nem lehetett szívügye.

Az 1849 utáni elnyomatás idején született és nőtt fel, méghozzá olyan művelt családi körben, ahol egy életre magába szívta a lelkesedését Kossuthért. Verseiben képes volt kísérteties lenni, és szójátékos. Új megfogalmazásban szólaltak meg azok a témák, amelyek őstémák a költészetben, úgy, mint a szerelem, a haza, az emberiség.

Heiter Sándor felhívta a figyelmet arra: a mi feladatunk, hogy méltó módon emlékezzünk rá, és cél elérni, hogy példaként szolgálhasson a ma emberének.

Sz. Csordás ÉvaSz. Csordás Éva

A költő több versét Sz. Csordás Éva szavalta el, elmélyítve ezzel is a költő világát a megemlékezőkben. Az összejövetel végén elhelyezték az emlékezés koszorúit, többek között Halmay Gábor képviselő Veszprém város nevében, Heiter Sándor és Szöllősi Mihályné a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör nevében, valamint Sebő József és Farkasné Molnár Csilla a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata részéről.

Endrődi Sándor: ÉN VOLTAM?...

Én voltam az a nyugtalan gyerek,
Ki egykor annyi álmot kergetett,
S szentül hivé: mit érez, gondol, az
Mindennél igazabb igaz?!

Én voltam az a szilaj, vad legény,
Ki szenvedélye zúgó tengerén,
Szívét tépdesve száguldozta át
Az örvényt meg az éjszakát?!

Én voltam az a dacos férfi, én,
Ki egykor az egeket döngetém,
És a világot tettvággyal teli,
Újjá véltem teremteni?!...

Mintha kiégtem volna teljesen,
El-eltünődöm szenvedélytelen;
Fölöttem hideg téli csillagok...
Vihar voltam, most csend vagyok.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. tegnap 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. 2024. április 19. 14:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.