Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kitűnő költő, de nem népét vezető vátesz

2024. január 17. 14:26
Endrődi Sándorra emlékeztek kedden, a költő születésének évfordulóján.

Sokunknak a vezérelvűség, az iránymutatás juthat az eszünkbe a tizenkilencedik és a huszadik századi költőkről. Az 1850-ben született Endrődi bár haladó volt, de nem forradalmár.

Vannak, akik a nevét sem ismerik, csupán a lakótelepről, noha Arany János halála és Ady Endre megjelenése között őt tartották a legnagyobb magyar költőnek.

A szobránál kedd délután emlékeztek meg, ahol Heiter Sándor mondott beszédet, a költő születésének 174. évfordulóján. Heiter kiemelte: Endrődi szívós szorgalmával összeállított könyve, a Petőfi napjai a magyar irodalomban a mai napig nélkülözhetetlen forrásmű, csak úgy, mint A magyar költészet kincsestára című antológia. Ezen irodalomtörténeti alkotások mellett egyéni hangú költészete is kiemelkedő volt. Ismerte és szerette a magyar irodalmat, mindig igyekezett igazságot szolgáltatni a fel nem ismert, vagy félreismert értékeknek.

Kortársai elismerték, komolyan vették, noha nem tartozott egy irodalmi körbe sem, így senkinek nem lehetett szívügye.

Az 1849 utáni elnyomatás idején született és nőtt fel, méghozzá olyan művelt családi körben, ahol egy életre magába szívta a lelkesedését Kossuthért. Verseiben képes volt kísérteties lenni, és szójátékos. Új megfogalmazásban szólaltak meg azok a témák, amelyek őstémák a költészetben, úgy, mint a szerelem, a haza, az emberiség.

Heiter Sándor felhívta a figyelmet arra: a mi feladatunk, hogy méltó módon emlékezzünk rá, és cél elérni, hogy példaként szolgálhasson a ma emberének.

Sz. Csordás ÉvaSz. Csordás Éva

A költő több versét Sz. Csordás Éva szavalta el, elmélyítve ezzel is a költő világát a megemlékezőkben. Az összejövetel végén elhelyezték az emlékezés koszorúit, többek között Halmay Gábor képviselő Veszprém város nevében, Heiter Sándor és Szöllősi Mihályné a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör nevében, valamint Sebő József és Farkasné Molnár Csilla a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata részéről.

Endrődi Sándor: ÉN VOLTAM?...

Én voltam az a nyugtalan gyerek,
Ki egykor annyi álmot kergetett,
S szentül hivé: mit érez, gondol, az
Mindennél igazabb igaz?!

Én voltam az a szilaj, vad legény,
Ki szenvedélye zúgó tengerén,
Szívét tépdesve száguldozta át
Az örvényt meg az éjszakát?!

Én voltam az a dacos férfi, én,
Ki egykor az egeket döngetém,
És a világot tettvággyal teli,
Újjá véltem teremteni?!...

Mintha kiégtem volna teljesen,
El-eltünődöm szenvedélytelen;
Fölöttem hideg téli csillagok...
Vihar voltam, most csend vagyok.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. ma 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. tegnap 11:34 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. 2024. április 24. 15:41 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. tegnap 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.