Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné

2024. január 24. 13:03
Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni.

Elsőre talán úgy tűnik, hogy valamilyen hiba van a mátrixban. Az elmúlt napokban sorra jelentek meg a deklaráltan ellenzéki sajtóorgánumokban olyan cikkek, amelyek nem győzték magasztalni a december 31-gyel leköszönő veszprémi EKF-programot. Hogy csak néhányat említsünk, a HVG egyenesen úgy fogalmaz, hogy „a politika távolmaradásának köszönhetően példaértékű kulturális városfejlesztés maradt az utókorra a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program lezárása után.” A Népszava összefoglaló cikke úgy indul, hogy „Valaki Iggy Pop koncertjét, valaki a falu friss YouTube-csatornáját köszöntheti a tavalyi EKF-évnek. Felkerültünk a térképre.” Sőt, még az olykor zsigerig hatolóan nyers Hont András is úgy fogalmazott az Átlátszó oldalán, hogy „A projektet messze nem érte annyi bírálat, mint korábban Pécs esetében történt, a programkínálatot a pesti sajtó is sokszínűnek tartotta (...)”.

Márpedig ez a „pesti sajtó” – főleg annak a baloldala – előszeretettel boncolja szét az olyan projekteket, aminek bármi köze is van a jobboldali kormányhoz, és ott is csak alaptalanul mészároslőrincezne egy nagyot, ahol egyébként egy hatvenezres város - a régióval együtt több százezezres nagyságrendű lakos - életminősége hajt végre kvantumugrást egyik évről a másikra az EKF-programnak köszönhetően.

Veszprémben viszont nem találtak ilyen fogást, pedig a városnak fideszes vezetése van (Porga Gyula a polgármester), fideszes kormánybiztos vitte végig az EKF-et (Navracsics Tibor) és a fideszes kormány adott több tízmilliárd forintot a programra. Ellentétben a mai napig élő tévhittel, miszerint az EU finanszírozta a veszprémi projekteket. Valójában a teljes 72 milliárdos költségvetésbe 1,5 millió euróval szállt be Brüsszel a Melina Mercuri-díjon keresztül, azaz körülbelül 600 millió forinttal, a többi kormányzati forrás volt.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF mentes volt a korrupciós ügyektől, a feleslegesen elköltött milliárdoktól, ráadásul mindezt úgy, hogy nem esett Pécs hibájába, ahol egyrészt megcsúsztak a fejlesztések és nagyrészét csak az ünnepi év után kapták meg a pécsiek azokat, másrészről az akkor – 2010-ről beszélünk – felépült kulturális intézmények sokáig rendkívül magas üzemeltetési költségeket róttak az önkormányzatra.

Ezzel szemben Veszprémben inkább egy kulturális alapú városfejlesztési projektként álltak neki az EKF megvalósításának, amelybe a város „szégyenfoltjainak” is nevezett épületeket vonták be, úgy mint a gyermekkórházat, a Ruttner-házat, vagy a Balaton Bútorgyár egykori területét. Veszprémiként pedig különösebb magyarázat nélkül elsüthető ilyenkor az a közhely, hogy a többi pedig már történelem.

Ezzel pedig az olykor jogosan kritikus, olykor csak ideológia vezérelten a KK-n is csomót kereső balos sajtó sem tudott mit kezdeni, inkább csak elismerték a veszprémi munkát.

Hajas Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.