Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Végre tényleg ugyanolyan Nutellát ehetünk, mint a németek?

2024. január 27. 8:52
Egy közel hétéves politikai és bürokratikus küzdelem érhet véget, amit Magyarország a visegrádi államokkal közösen nyert meg Európában. Az Európai Parlament a napokban elfogadta azt a jogszabályjavaslatot, ami szigorúan szankcionálja azokat a multikat, akik eltérő összetevőkkel forgalmaznak ugyanolyannak mondott termékeket az EU-ban.

Ha a multinacionális élelmiszeripari vállalatok nem is vallották be, vagy csak a csomagolásokon az apróbetűs részbe elrejtve közölték, de köztudott volt az Európai Unió tagországai között is, hogy ugyanazon cég ugyanazon termékei között lényeges minőségi különbségek lehetnek attól függően, hogy azokat Nyugat-, vagy Kelet-Európában forgalmazzák. Ezt a jogi szakzsargon kettős termékminőségnek nevezi.

A konkrét példákból pedig Dunát lehetne rekeszteni. A Nébih még 2017-ben csinált egy átfogó felmérést, abban 96 vizsgált termék esetében 71-féle eltérést találtak az Olaszországban és Ausztriában ugyanolyan név alatt forgalmazott megfelelőikhez képest.

A gyártók sokáig azzal takarództak, hogy más-más országokban eltérőek a helyi ízlések és ezek szerint változtatják meg az élelmiszerek összetevőinek arányát. Ez az álláspont viszont erősen sántít akkor, amikor például olyan halrudacskákat találtak a magyar, a román, a bolgár, vagy éppen a lengyel polcokon ugyanolyan márkanév alatt, amiben kevesebb volt a hal, mint máshol, a kenyérben kevesebb a liszt és volt olyan narancslé is, amiben pedig nem is volt eredeti gyümölcstartalom.

Az Európai Parlament legutóbbi strasbourgi ülésén viszont sikerült elfogadtatni egy olyan jogszabályjavaslatot, ami kimondja, hogy tilos az effajta magatartás, ha pedig egy gyártó mégis különbséget tenne attól függően, hogy hol forgalmazza ugyanazon márkájú termékét, de eltérő összetevőkkel, mindezt a helyi ízlésre hivatkozva, akkor ezt jól látható helyen fel kell tüntetni a csomagoláson.

Az Európai Parlament ezúttal úgy tűnik, hogy valóban komolyan veszi a keleti tagországok effajta problémáját és a jogszabálytervezetben igyekeztek bezárni minden kiskaput. Például, amikor a minőségbeli eltérésről értekezik, a szöveg kihagyta az „eltérés” elől a „jelentős” szót.

Amennyiben a zárószavazáson is átmegy a jogszabály már a tagállamok feladata lesz, hogy saját hatóságaikkal betartassák azt. Szakjogászok szerint Magyarországon vélhetően a Nébih és a kormányhivatal kapja majd meg ezt az ellenőrző feladatot.

vehir.hu
további cikkek
A valóság rárúgta az ajtót a bürokráciára - veszprémi beszámoló Brüsszelből Európai Unió A valóság rárúgta az ajtót a bürokráciára - veszprémi beszámoló Brüsszelből Szögesdrót-kerítés és rendőrsorfal várta múlt héten Brüsszelben az EU tagállamainak kormányfőit, akik az Európai Tanács csúcsértekezletére érkeztek a belga fővárosba. Rajtuk kívül a Régiók Európai Bizottsága is ekkor ült össze, aminek tagjai között egy veszprémi politikus, Hegedűs Barbara alpolgármester is ott volt, aki portálunknak mesélt a bizottsági üléssel párhuzamosan zajló brüsszeli gazdatüntetésről és annak hátteréről. 2024. február 8. 12:32 Hivatalos: érkezik az uniós pénzek első része Hivatalos: érkezik az uniós pénzek első része Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta Magyarország módosított, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű REPowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási tervét. 2023. november 23. 13:36 Navracsics Tibor: 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be Magyarország Navracsics Tibor: 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be Magyarország Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap (RRF) hitelrészéből; a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a bizottsághoz - mondta a területfejlesztési miniszter újságíróknak egy csütörtöki budapesti rendezvényen. 2023. szeptember 2. 9:43 Létezhet-e európai identitás? Létezhet-e európai identitás? Az identitás kérdését járja körül a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának konferenciája, amelyen szerdán dr. Navracsics Tibor térségfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos az európai identitásról tartott előadást. 2023. június 21. 22:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.