Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A wellnessen túl: a szauna spirituális helyszín

2024. január 25. 15:03
Magyarországon csak wellness-szolgáltatás, az északi országokban ennél sokkal többet jelent a szauna.

A Mozinet Filmnapok keretében a veszprémi Fotonban is levetítették a Smoke Sauna Sisterhood című észt dokumentumfilmet. A szereplők a szauna sötétjében nemcsak a ruháikat dobják le magukról, hanem lelkileg is lemeztelenednek egymás előtt, és sorra tárják fel legféltetettebb titkaikat, miközben a generációról generációra átadott tisztító szertartásokat végzik a füstben. 

Illusztráció: Estonian Saunas / UnsplashIllusztráció: Estonian Saunas / Unsplash

Szaunát ma már Magyarországon is minden jobb szálláshelyen találunk, nálunk azonban a gőzkabinok megrekedtek a wellness-szolgáltatások között. Az a kulturális tartalom, ami miatt a skandinávok számára a szaunázás az identitásuk részévé vált, már nem jött át. 

Pedig nagyon is ősi gyökerekkel rendelkezik: a szaunázás hagyománya nagyjából tízezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. A legelső szaunák nem voltak többek földbe ásott lyukaknál, azokba helyezték be a köveket, amiket tábortűzzel hevítettek fel a kőkori emberek – nyilatkozta a BBC-nek Dalva Lamminmäki néprajzkutató, aki a Kelet-Finnországi Egyetemen kutatja a szaunakultúrát. Mihelyst a kövek felforrósodtak, náddal vagy tőzeggel fedték le a lyukat, majd vizet locsoltak a kövekre. Ilyen őskori maradványokat a világ számos pontján találtak a régészek Mexikótól az arab világon át Skandináviáig. 

Illusztráció: Estonian Saunas / UnsplashIllusztráció: Estonian Saunas / Unsplash

Természetesen az őskorban a szauna nem elsősorban wellness-intézmény volt. Egyszerre szolgált mosókonyhaként, itt szárították és füstölték a húsokat (ahogy ez Anna Hints már említett dokumentumfilmjében is látható). 

A szauna átjáróház volt a túlvilág és a mi szféránk között: a nők itt szültek, itt ápolták a betegeket és itt mosdatták a halottakat. A szauna volt a titkos találkák és együttlétek színhelye, és a heti tisztító szaunázással az izzadtsággal együtt nemcsak a testben felhalmozódó méreganyagoktól, hanem a lelki szennyestől is megszabadultak. 

A szauna a skandinávok népi hitvilágában spirituális jelentőséggel rendelkező helyszín, ahol kapcsolatba léphetnek őseikkel és az istenségekkel. 1890-ben aztán Finnországban betiltották a népi gyógyászatot, az egészen addig elevenen élő szellemi hagyományok tabuvá váltak, és az ősöktől örökölt, évezredeken át életben tartott rituálékat már csak titokban adhatták tovább az asszonyok egymásnak a szaunák sötétjében, a gőz jótékony homályában. 

Illusztráció: Estonian Saunas / UnsplashIllusztráció: Estonian Saunas / Unsplash

A szauna így a világban már csak mint egyszerű wellness-szolgáltatás terjedt el, miközben az északi népek körében máig megőrizte transzcendens tartalmát is. Sőt, az egykori tiltás ellenére mára a nemzeti identitás részévé vált, az észt füstszaunát és a finn szaunát is felvette a kulturális világörökségek közé az UNESCO. 

FUN FACT

Az 5,5 millió lakosságú Finnországban 3,3 millió szauna található. Ezek olyannyira részei a mindennapi életnek, hogy a legtöbb finn már babakorában átesik élete első szauna-élményén. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.