Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy ima is segíthet, de az EÜ-dolgozók kedvességén is múlik a gyógyulásunk

2024. január 29. 22:02
Kutatások azt bizonyítják, hogy gyorsabban gyógyul a szervezetünk, ha mások felől kedvességet és empátiát tapasztalunk. 

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy amikor két ember egymás irányába együttérzést tanúsít, mindkettejük szervezete oxitocint és endorfint termel – e hormonoknak az immunrendszer működését támogató, stresszcsökkentő, nyugtató hatásuk van. 

A kedvesség tehát mindkét fél számára előnyös, a történet azonban itt nem áll meg. A Harvard egy 1988-as kutatása során tudósok ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy már az is elég, ha szemtanúi vagyunk egy jó cselekedetnek. A kísérlet során 132 gyerekkel nézettek meg egy dokumentumfilmet arról, amint Teréz anya kitaszított, leprás betegeket ápol – majd a videót megtekintő gyerekektől nyálmintát vettek. A mintákban egyértelműen kimutatható, hogy szervezetükben megindult az immunválasz. A kutatók Teréz anya-hatásnak nevezték el a jelenséget. 

Illusztráció: RDNE Stock project / pexels.comIllusztráció: RDNE Stock project / pexels.com

A DignityHealth megrendelésére készült kutatás során azt állapították meg, hogy amikor a betegek együttérzőbbnek látták az orvosaikat, gyorsabban épültek fel.  Egy másik tanulmányban 2014-ben olyan mentális ellátórendszerben dolgozó szakembereket vizsgáltak, akik traumatizált betegeknek segítenek. Az derült ki, hogy a különféle lelki gyakorlatok megvédenek a kiégéstől és erősítik az empatikus készségeket. 

Ezen a ponton felmerülhet a kérdés: vajon nagyobb eséllyel, esetleg gyorsabban gyógyul-e a beteg, ha imádkoznak érte? A válasz röviden: igen – de hogy ez az isteni közbenjárásnak vagy az emberi pszichének köszönhető-e, azt mindenkinek saját belátására bízzuk eldönteni. Mindenesetre Aru és Mani Narayanasamy 2008-as dolgozatukban esettanulmányok alapján arra jutottak, hogy az imádság pozitív hatással volt mind a betegekre, mind azokra az ápolókra, akik imádkoztak értük. Természetesen az imádság ez esetben nem távgyógyítást jelent, a hatás akkor mutatható ki, ha a beteg jelenlétében történik, és a beteg az imádságon keresztül megtapasztalhatja az empátiát. 

Talán a legfontosabb következtetés azonban az, hogy az egészségügyben dolgozók hozzáállása, kedvessége, együttérzése közvetlenül befolyásolja a gyógyulás folyamatát. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.