Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben

2024. február 2. 14:45
Tizedik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, amelynek veszprémi rendezvényét a Pannon Egyetem Humántudományi Kara látja vendégül. A helyszínt idén a Foton biztosítja.

Három nap alatt összesen hét díjnyertes dokumentumfilm kerül a közönség elé, mindegyik vetítés után kerekasztal-beszélgetés formájában oldják fel a kicsit sem könnyed témájú alkotásokból adódó hangulatot. Az ünnepélyes megnyitón elsőként Porga Gyula polgármester kapott szót: mint elmondta, amióta vége a 2023-as évnek, gyakran kérdezik tőle, vajon mi maradhat az Európa Kulturális Fővárosa programból? Mi az örökség?

Porga folytatta: a fesztivál helyszínéül is szolgáló Foton például az EKF-nek köszönhető, de számos példával tudna élni, ami egyértelmű örökségnek mondható. A városvezető úgy véli, az EKF további sikere azon múlik, hogy tudunk-e élni a lehetőségekkel. Sok sikert kívánt a fesztiválhoz, s megköszönte a szervezőknek, hogy a dokumentumfilm műfaját elhozták a közönségnek.

Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem Humántudományi Kar dékánhelyettese elmondta, számos olyan képzést kínál az intézmény, ami a dokumentumfilm fesztiválhoz szervesen kapcsolódhat, hiszen a közösségszervezőktől kezdve a kommunikáció szakosokon át mindenki megtalálhatja a rendezvényen a saját területét, feladatát. Jó lehetőség tehát a fiatal hallgatóknak, hogy kipróbálják magukat.

Németh Rajmund, az EKF projektmenedzsere 2020 januárjában csatlakozott az EKF csapatához, ahol elsősorban a filmes rendezvényekért felel. Úgy véli, valódi otthonra lelt a dokumentumfilm fesztivál a városban, és nem igaz, hogy Veszprém „csak” a zene városa, hiszen például a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó is erősíti a város filmes világát a szóban forgó fesztivál mellett.

András Ferenc, a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézeten működő kommunikáció- és médiaszak vezetője is örömét fejezte ki, amiért egy ilyen nagy volumenű rendezvényt láthatnak vendégül. Fontos, hogy a dokumentumfilm műfaja széles körben is ismert legyen, pláne, ha díjnyertes filmekről van szó.

Horváth Virág, a veszprémi fesztivál főszervezője szólalt fel utoljára: rávilágított, a Pannon Egyetem idén hetvenöt éves, ezzel a rendezvénnyel is csatlakozni kívánnak a jubileumi év programsorozatához. Virág megköszönte a vendégeknek a jelenlétet, majd felvezette a következő napok programját.

A fesztivál programjairól részletesen itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Megnyílt a Bara-ház: esély a koraszülötteknek, remény a szülőknek Megnyílt a Bara-ház: esély a koraszülötteknek, remény a szülőknek „Az orvos és a gyógytornász is mesehős, (…) Lépésről lépésre mesét szőnek.” – Az alkalomra írt dal szövegében ezek a sorok is szerepeltek, amikor kedden délelőtt hivatalosan is megnyitott a Bara-ház Korai Fejlesztő Központ Veszprémben. tegnap 22:29 Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. 2024. május 20. 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. 2024. május 20. 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.