Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés

2024. február 6. 17:29 // Forrás: Borítókép: Freepik (illusztráció)
Amíg a kétezres évek elején még csak egy daganattípus volt a sok közül, mára a bőrrák népbetegséggé vált a világon, Magyarországon pedig ennél is meredekebben növekszik a megbetegedések száma. A kiváltó okok között nem csak a helytelen életmód, de az időjárás is szerepel.

A bőrráknak számos altípusa ismert az orvostudományban, ezek közül az egyik legelterjedtebb a melanóma, amiben a kétezres években évente 1500-1700 magyar ember volt érintett, mára viszont ez a szám eléri a háromezret – derült ki a Magyar Dermatológiai Társulat kutatásából. A melanóma viszont így is csak a 10 százalékát teszi az összes bőrrákos megbetegedésnek, amiből évente 25 ezret is regisztrálhatnak.

Vagyis jobb esetben regisztrálnak, mert a legnagyobb probléma továbbra is az, hogy az emberek nem fordulnak időben orvoshoz, ha bőrükön valamilyen elváltozást tapasztalnak. Szintén a Dermatológiai Társulat hozza, hogy átlagosan 1,8-5 év az az időszak, amikor az első elváltozás észlelésétől egy érintett eljut a szakorvosig, ennyi idő alatt pedig könnyen kialakulhatnak áttétek a szervezetben, amitől szintén éves átlagban három-négyszázan vesztik életüket.

Az Indexnek nyilatkozó Gyulai Rolland, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, az MDT vezetőségi tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb rizikócsoportba a világos bőrű emberek, a sok anyajeggyel rendelkezők és az idősek vannak. A szakember arra is kitért, hogy az esetek többségében a bőrrák ambulánsan is gyógyítható egyszerű kimetszéssel. Ez persze csak akkor megoldás, ha időben felismerik, és még nem képződtek áttétek a szervezetben.

Az MDT több olyan gyanús elváltozásra is felhívta a figyelmet, amelyek könnyen lehetnek a bőrrák jelei és amikre különösen kell figyelni:

  • a bőrön furcsa dudor, elszíneződő folt alakul ki;
  • megszokottnak tűnő bőrfoltjaink váladékoznak, esetleg kisebesednek;
  • apró, nehezen gyógyuló vagy rendszeresen kiújuló sebeket találunk;
  • a bőr bizonyos területeken vagy foltokban megvastagodik.

A bőrrák kialakulásában – mint oly sok más daganat esetében is – a helytelen életmód, dohányzás jelentősen közrejátszik, de a legnagyobb veszélyfaktor mégis az UV-sugárzás.

"Az UV-sugárzás már egyetlen nyári leégéssel is jelentősen növelheti a bőrrák kialakulásának a kockázatát, a bőrsejteket károsító és a DNS-t roncsoló hatásai azonban akkor is összeadódnak az évek, évtizedek alatt, ha fiatalkorban nem okoztak látható és tartós elváltozásoka" – jegyzi a társaság.

Tehát ezt úgy is lehet érteni, hogy egy leégés káros hatása nem ürül ki idővel az emberi szervezetből, hanem ott marad, több ilyen eset után pedig hatványozottan növeli a bőrrák kialakulását. Erre szokták azt mondani a köznyelvben, hogy „a bőr nem felejt.”

Az UV-sugárzásnak pedig nem csak nyáron van kitéve az ember bőre, habár a lengébb ruházat miatt valóban ilyenkor nagyobb felületen érhetik el a káros sugarak. Viszont a téli síszezonban a havas hegyoldalakon ugyanígy ki van téve elsősorban az ember arca a sugárzásnak, ezért a szakemberek a fényvédő szerek használatát januárban és februárban is javasolják, nem csak a strandszezonban.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.