Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
7°C

Bereményi Eldorádója a Veszprémi Petőfi Színház színpadán

2024. február 8. 21:49
Február kilencedikén Funtek Frigyes rendezésében mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház az Eldorádót. A sokak által ismert film ezúttal tehát színpadon lesz látható.

Bereményi Géza részben önéletrajzi írása Budapest jellegzetes helyszínén a II. világháborút követő zűrzavaros időkben játszódik a Teleki tér világában. A hős e történetben Monori, a piac királya, aki az aranyban látja a megoldást az élet nagy kihívásaira. Bécsből hazatérő lánya, Mariska megszüli Imrét, akit Monori nevel fel, miután vejétől sikerül megszabadulnia. Majd már az 50-es években vagyunk, elérkezünk 56-hoz, az utcákon harcok, menekülési kísérlet, rosszullét, kórház.

A történetet Funtek Frigyes nem először állítja színpadra, kérdésünkre elmondta, négy évvel ezelőtt is megrendezte, akkor a József Attila Színházban. Cél volt, hogy új világot teremtsen a veszprémi közönségnek, miközben az Eldorádó története és a szituációja adott. A rendező úgy fogalmazott, sikerült egy másféle világot teremtenie, s ehhez nagyszerű szereplői is segítségére voltak.

A próbaidőszakról úgy nyilatkozott, nagyszerű időszak van mögöttük. Funtek nem először visz színpadra filmet, Veszprémben is látható volt A király beszéde, valamint a Holt költők társasága, véleménye szerint mindig izgalmas, amikor egy jólismert film színpadra került, ráadásul úgy, hogy a közönség majd közben ne a filmre gondoljon.

Funtek a történet ívéről elmondta, ebben a pénzcentrikus világban, ahol egy fiatalember élete attól függ, hogy van-e módja pénzt találni a tanulásra és ahhoz, hogy új életet kezdjen, nagy kérdések elé állítja az emberiséget. Vajon meddig mehet el egy ember annak érdekében, hogy pénzhez jusson? Funtek a végén humorosan megjegyezte, mindenkinek ajánlja az előadást, aki már tud gondolkodni…

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Fotók: Vámosi Patrik

Szabó Eszter
további cikkek
Folkdélutánt rendeztek Tésen Tés Folkdélutánt rendeztek Tésen Koncertdélutánt és táncházat szervezett szombaton a Múlttal a Jövőért Egyesület Tésen. 2024. február 25. 13:07 Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. 2024. február 24. 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.