Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bereményi Eldorádója a Veszprémi Petőfi Színház színpadán

2024. február 8. 21:49
Február kilencedikén Funtek Frigyes rendezésében mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház az Eldorádót. A sokak által ismert film ezúttal tehát színpadon lesz látható.

Bereményi Géza részben önéletrajzi írása Budapest jellegzetes helyszínén a II. világháborút követő zűrzavaros időkben játszódik a Teleki tér világában. A hős e történetben Monori, a piac királya, aki az aranyban látja a megoldást az élet nagy kihívásaira. Bécsből hazatérő lánya, Mariska megszüli Imrét, akit Monori nevel fel, miután vejétől sikerül megszabadulnia. Majd már az 50-es években vagyunk, elérkezünk 56-hoz, az utcákon harcok, menekülési kísérlet, rosszullét, kórház.

A történetet Funtek Frigyes nem először állítja színpadra, kérdésünkre elmondta, négy évvel ezelőtt is megrendezte, akkor a József Attila Színházban. Cél volt, hogy új világot teremtsen a veszprémi közönségnek, miközben az Eldorádó története és a szituációja adott. A rendező úgy fogalmazott, sikerült egy másféle világot teremtenie, s ehhez nagyszerű szereplői is segítségére voltak.

A próbaidőszakról úgy nyilatkozott, nagyszerű időszak van mögöttük. Funtek nem először visz színpadra filmet, Veszprémben is látható volt A király beszéde, valamint a Holt költők társasága, véleménye szerint mindig izgalmas, amikor egy jólismert film színpadra került, ráadásul úgy, hogy a közönség majd közben ne a filmre gondoljon.

Funtek a történet ívéről elmondta, ebben a pénzcentrikus világban, ahol egy fiatalember élete attól függ, hogy van-e módja pénzt találni a tanulásra és ahhoz, hogy új életet kezdjen, nagy kérdések elé állítja az emberiséget. Vajon meddig mehet el egy ember annak érdekében, hogy pénzhez jusson? Funtek a végén humorosan megjegyezte, mindenkinek ajánlja az előadást, aki már tud gondolkodni…

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Fotók: Vámosi Patrik

Szabó Eszter
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. ma 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.