Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C

Bereményi Eldorádója a Veszprémi Petőfi Színház színpadán

2024. február 8. 21:49
Február kilencedikén Funtek Frigyes rendezésében mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház az Eldorádót. A sokak által ismert film ezúttal tehát színpadon lesz látható.

Bereményi Géza részben önéletrajzi írása Budapest jellegzetes helyszínén a II. világháborút követő zűrzavaros időkben játszódik a Teleki tér világában. A hős e történetben Monori, a piac királya, aki az aranyban látja a megoldást az élet nagy kihívásaira. Bécsből hazatérő lánya, Mariska megszüli Imrét, akit Monori nevel fel, miután vejétől sikerül megszabadulnia. Majd már az 50-es években vagyunk, elérkezünk 56-hoz, az utcákon harcok, menekülési kísérlet, rosszullét, kórház.

A történetet Funtek Frigyes nem először állítja színpadra, kérdésünkre elmondta, négy évvel ezelőtt is megrendezte, akkor a József Attila Színházban. Cél volt, hogy új világot teremtsen a veszprémi közönségnek, miközben az Eldorádó története és a szituációja adott. A rendező úgy fogalmazott, sikerült egy másféle világot teremtenie, s ehhez nagyszerű szereplői is segítségére voltak.

A próbaidőszakról úgy nyilatkozott, nagyszerű időszak van mögöttük. Funtek nem először visz színpadra filmet, Veszprémben is látható volt A király beszéde, valamint a Holt költők társasága, véleménye szerint mindig izgalmas, amikor egy jólismert film színpadra került, ráadásul úgy, hogy a közönség majd közben ne a filmre gondoljon.

Funtek a történet ívéről elmondta, ebben a pénzcentrikus világban, ahol egy fiatalember élete attól függ, hogy van-e módja pénzt találni a tanulásra és ahhoz, hogy új életet kezdjen, nagy kérdések elé állítja az emberiséget. Vajon meddig mehet el egy ember annak érdekében, hogy pénzhez jusson? Funtek a végén humorosan megjegyezte, mindenkinek ajánlja az előadást, aki már tud gondolkodni…

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Fotók: Vámosi Patrik

Szabó Eszter
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.