Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján

2024. február 16. 21:02
Pannónia provincia virágkorában pezsgő élet zajlott megyénkben: a Balaton-felvidéken villagazdaságok sorakoztak és a Bakonyalján is számos, erre az időszakra datálható kőépületet maradványait találták meg a régészek. Péterváry-Szanyi Brigitta a Pápai járásban zajlott kutatásokon keresztül mutatta be a térség római emlékeit a Múzeumi Szabadegyetem februári előadásában kedden, a Laczkó Dezső Múzeumban.

A Balaton-felvidéki római kori villagazdaságok legékesebb példája Baláca, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelyet tart fenn, és ahol közvetlen tapasztalatot szerezhetünk arról, milyen lehetett fénykorában egy ilyen birtokközpont, és hogyan zajlott itt az élet.  A Balaton-felvidéken elsősorban észak-itáliai veteránok szerezhettek birtokot maguknak, és a Balaton közelségével, a lankás tájjal megidézhették hazájuk hangulatát. 

Hogy megyénk területe mennyire népszerű volt, azt a lelőhelyek nagy száma és a birtokok sűrűsége is mutatja. Veszprém vármegyében összesen 173 római kori kőépületet ismerünk, ebből 71 a Pápai járásban található. Itt, a Bakonyalján a kisméretű birtokok központjai átlagosan két kilométerre helyezkedtek el egymástól. 

Péterváry-Szanyi Brigitta (Fotó: Domján Attila / vehir archív)Péterváry-Szanyi Brigitta (Fotó: Domján Attila / vehir archív)

Péterváry-Szanyi Brigitta keddi előadásában négy lelőhely feltárásáról, és az ottani tapasztalatokról számolt be; ezek Béb, Magyargencs, Csót és Bakonyszücs közigazgatási területén találhatók. A helyszíneket első körben légi felvételekkel mérték fel: a földben található kőfalmaradványok miatt a növényzet nem tud úgy megerősödni, így madártávlatból szépen kirajzolódik az egykori épületek alaprajza, ami nagy segítséget jelent a kutatások tervezésekor. Ezt követően magnetométerrel és talajradarral végeztek vizsgálatokat, anélkül, hogy a talajt megbontották volna. A talajradart kifejezetten a kőépületek kutatására vetették be, míg a magnetométerrel feltételezett gödröket, árkokat is kerestek. 

A helyszíneket előbb szisztematikusan, sávokban bejárták, begyűjtötték a felszínen található maradványokat (ezek nagyrészt figulák, személyes díszek, fülbevalók, gyűrűk, tegula-töredékek). Különösen Bében és Csóton volt nagy a leletsűrűség: előbbi helyszínen 278, utóbbin 295 római kori lelet került elő. Pénzlelet Bében és Magyargencsen került elő nagyobb számban, jellemzően a 4. századból.

Római veteránok élhettek a birtokokon? (Illusztráció: Szalai Csaba / vehir archív)Római veteránok élhettek a birtokokon? (Illusztráció: Szalai Csaba / vehir archív)

Végül következhetett a feltárás: helyszínenként nagyjából 25 négyzetméternyi területet áshattak fel a régészek. Magyargencsen egy nagyobb épületet és egy melléképületet találtak. A bébi lelőhelyen intenzív földművelés folyt az elmúlt évszázadban, 60-70 centiméter mélyen – helyenként mélyebben is –szántották a területet, emiatt a falak nem maradtak meg. Az egykori épület közelében korábbról származó, halomsíros temető nyomait is felfedezték. Csóton egy kisméretű épület falainak alapozására bukkantak rá, a beomlott tetőréteg alatt meglelt sárga sóderréteg egy a ház körül kialakított járdára utal. Bakonyszücsön egy falfestmény maradványaira is rátaláltak.

Noha a Balaton-felvidéki villákkal összemérve a Pápa környékén megtalált épületek kicsinek számítanak – és például padlófűtés nyomait sem fedezték fel a régészek, holott ez bevált fűtési mód volt a római villákban – ezek a lakóépületek csak saját koruk luxusingatlanjaihoz mérten nevezhetők kicsinek:

jellemzően 5-9 helyiséget foglaltak magukba és 225-525 m2 alapterületűek voltak, ami egy mai átlagos lakóház két-háromszorosa. 

Mindezeket végigtekintve a régészek egyelőre nem sokkal jutottak közelebb ahhoz, hogy képet alkothassanak a megyénkben élt római lakosságról. Ugyan kerültek elő hadsereghez kapcsolható tárgyi leletek, de nem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni arra, hogy ezek a birtokok megtelepedett veteránok tulajdonában lettek volna. A leletanyag alapján a 3-4. századokban használták aktívan a megtalált épületeket, nem tudni azonban, mi lett az itt élők sorsa, miután Pannónia provinciát elvesztette a birodalom. A sűrű birtokhálózat azonban magában hordozza a lehetőséget, hogy további kutatásokkal ezekre a kérdésekről is pontosabb képet alkothassanak a szakemberek. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. ma 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. ma 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.