Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

Varró Úr ismét a Maszat-hegy túloldalára invitálja az olvasókat

2024. február 27. 16:58
Varró Úr vagy esetleg Művész Úr: ezek a megszólítások mind távol állnak Varró Dániel költőtől, noha viccesnek találja, ha valaki így közeledik hozzá. A Papírkutyában vasárnap mesélt közönségének, méghozzá a Holtszezon Kortárs Irodalmi Fesztivál keretein belül, ahol legújabb művét, a Túl a Maszat-hegyen második részét mutatták be.

Amikor húsz évvel ezelőtt nagy sikerrel berobbant a Túl a Maszat-hegyen első része, s ezzel Varró Dani neve is szélesebb körben ismert lett, még nem gondolta, hogy egy lelkes és szemfüles kislánynak majd feltűnik, ami Varrónak nem. Nevezetesen, hogy egyik szereplőjéről, Emil bácsiról megfeledkezett, ugyanis a börtönben felejtette, s nem varrta el a történetét. Emil bácsi megmentése érdekében a kislány megígértette Varróval, hogy ír egy következő részt, amiben kiszabadítja Emil bácsit.

„Én elfelejtettem, bevallom, fejemből, huss, tovaszállt, mint gyermekpracliból a ballon, ha elengedte fonalát. Könyvem már ki volt adva jócskán, mikor az egyik olvasócskám, egy sírós szemű kisleány megkérdezett egy est során, hogy „Emil bácsival mi történt?”. Csak akkor kaptam észbe én a könyvtár gyermekrészlegén (amikbe járok én időnként), hogy „ejnye, Varró Dániel, nem varrtad ezt a szálat el”

Varró, hallgatva olvasójára, tovább írta tehát a történetet. Bevallom, olvasóként felmerült bennem a kérdés, vajon miért nem adott új címet a második résznek, de Varró hamar választ ad annak, aki kinyitja a könyvet:

„A cím volt csak, mit tépelődve kerestem hosszan, mi legyen – „Még túlabb a Maszath-hegyen”? Vagy „Kecsöp Benő újratöltve”? Majd jött a szikra egy napon, Ez látható a címlapon.”

A második rész nemrégiben jelent meg, de ahogy a történet elvarratlanságából is kiderül, jön a folytatás, vagyis trilógia lesz. Varró büszkén árulta el a körülbelül két éven belül megjelenő harmadik rész címét is. Talán nem túl meglepő: Túl a Maszat-hegyen 3.

Varró soha nem írt még folytatást, s kimondottan izgatta a műfaj. Érzése szerint a második rész kicsit öregesebb, szomorkásabb, hisz mégiscsak eltelt húsz év a két mű megírása között. Ahogy Varróról tudvalevő, most is fókuszban volt a nyelvezet, a játékosság, ugyanakkor a történetvezetés, valamint a történet „hogyantovábbja” is kifejezetten érdekelte. A verses meseregény a végén még a képregény műfajával is keveredik, felgyorsítva ezzel az így is majdnem háromszáz oldalas sztorit.

A beszélgetésen szóba került az is, hogy Varró nem kedveli túlzottan a tanulságokat, sőt, szerinte teljesen elhanyagolható. Erre könyvében is tesz utalást, ahogy arra is, hogy gyermekei jelentősen inspirálják. Az első kötetet még úgy írta, hogy nem voltak gyermekei, a második rész viszont már három gyermek nyüzsgő zajában született. Egyik fia még egy versötletet is adott Varrónak, aki megfogadva fia tanácsait, beleírta a műbe. Azóta is – ha Varró felolvassa azt a részt közönségtalálkozókon, – fia büszkén hajol meg a közönség előtt.

A veszprémi eseményen nem csupán a szóban forgó mű adta a tematikát, hanem Varró világa, korábbi művei, személyes történetei. Kiderült például, hogy gyakran megkeresik fiatalok érettségi előtt, hogy dolgozza ki a saját magáról szóló tételt. Varróhoz eljutott néhány értelmezés írásai kapcsán, és levonta a következtetést: nem tudna leérettségizni saját magából.

Varró Dani nem egyedül érkezett az eseményre, hanem Molnár György zenésszel, aki játékos dalokkal szórakoztatta a közönséget, olykor éneklésre bíztatva a nagyérdeműt.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.