Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
26°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
26°C

Varró Úr ismét a Maszat-hegy túloldalára invitálja az olvasókat

2024. február 27. 16:58
Varró Úr vagy esetleg Művész Úr: ezek a megszólítások mind távol állnak Varró Dániel költőtől, noha viccesnek találja, ha valaki így közeledik hozzá. A Papírkutyában vasárnap mesélt közönségének, méghozzá a Holtszezon Kortárs Irodalmi Fesztivál keretein belül, ahol legújabb művét, a Túl a Maszat-hegyen második részét mutatták be.

Amikor húsz évvel ezelőtt nagy sikerrel berobbant a Túl a Maszat-hegyen első része, s ezzel Varró Dani neve is szélesebb körben ismert lett, még nem gondolta, hogy egy lelkes és szemfüles kislánynak majd feltűnik, ami Varrónak nem. Nevezetesen, hogy egyik szereplőjéről, Emil bácsiról megfeledkezett, ugyanis a börtönben felejtette, s nem varrta el a történetét. Emil bácsi megmentése érdekében a kislány megígértette Varróval, hogy ír egy következő részt, amiben kiszabadítja Emil bácsit.

„Én elfelejtettem, bevallom, fejemből, huss, tovaszállt, mint gyermekpracliból a ballon, ha elengedte fonalát. Könyvem már ki volt adva jócskán, mikor az egyik olvasócskám, egy sírós szemű kisleány megkérdezett egy est során, hogy „Emil bácsival mi történt?”. Csak akkor kaptam észbe én a könyvtár gyermekrészlegén (amikbe járok én időnként), hogy „ejnye, Varró Dániel, nem varrtad ezt a szálat el”

Varró, hallgatva olvasójára, tovább írta tehát a történetet. Bevallom, olvasóként felmerült bennem a kérdés, vajon miért nem adott új címet a második résznek, de Varró hamar választ ad annak, aki kinyitja a könyvet:

„A cím volt csak, mit tépelődve kerestem hosszan, mi legyen – „Még túlabb a Maszath-hegyen”? Vagy „Kecsöp Benő újratöltve”? Majd jött a szikra egy napon, Ez látható a címlapon.”

A második rész nemrégiben jelent meg, de ahogy a történet elvarratlanságából is kiderül, jön a folytatás, vagyis trilógia lesz. Varró büszkén árulta el a körülbelül két éven belül megjelenő harmadik rész címét is. Talán nem túl meglepő: Túl a Maszat-hegyen 3.

Varró soha nem írt még folytatást, s kimondottan izgatta a műfaj. Érzése szerint a második rész kicsit öregesebb, szomorkásabb, hisz mégiscsak eltelt húsz év a két mű megírása között. Ahogy Varróról tudvalevő, most is fókuszban volt a nyelvezet, a játékosság, ugyanakkor a történetvezetés, valamint a történet „hogyantovábbja” is kifejezetten érdekelte. A verses meseregény a végén még a képregény műfajával is keveredik, felgyorsítva ezzel az így is majdnem háromszáz oldalas sztorit.

A beszélgetésen szóba került az is, hogy Varró nem kedveli túlzottan a tanulságokat, sőt, szerinte teljesen elhanyagolható. Erre könyvében is tesz utalást, ahogy arra is, hogy gyermekei jelentősen inspirálják. Az első kötetet még úgy írta, hogy nem voltak gyermekei, a második rész viszont már három gyermek nyüzsgő zajában született. Egyik fia még egy versötletet is adott Varrónak, aki megfogadva fia tanácsait, beleírta a műbe. Azóta is – ha Varró felolvassa azt a részt közönségtalálkozókon, – fia büszkén hajol meg a közönség előtt.

A veszprémi eseményen nem csupán a szóban forgó mű adta a tematikát, hanem Varró világa, korábbi művei, személyes történetei. Kiderült például, hogy gyakran megkeresik fiatalok érettségi előtt, hogy dolgozza ki a saját magáról szóló tételt. Varróhoz eljutott néhány értelmezés írásai kapcsán, és levonta a következtetést: nem tudna leérettségizni saját magából.

Varró Dani nem egyedül érkezett az eseményre, hanem Molnár György zenésszel, aki játékos dalokkal szórakoztatta a közönséget, olykor éneklésre bíztatva a nagyérdeműt.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. tegnap 13:49 Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  2024. július 16. 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. 2024. július 16. 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.