Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szerződést hosszabbított a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya

2024. március 5. 11:27 // Forrás: MTI
A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) kedden szerződést hosszabbított José María Rodríguez Vaqueróval, a férfi válogatott spanyol szövetségi kapitányával.

Az MKSZ sajtóeseményén elhangzott, hogy négy évet felölelő ciklusra, 2028. augusztus 31-ig toldották meg a kontraktusát.

Chema Rodríguez 2019 júliusa óta dolgozik a nemzeti csapat mellett. Eleinte - Nagy Lászlóval együtt - Gulyás István szövetségi kapitány segítője volt, majd 2022 márciusában vette át önállóan a válogatottat, amely az ő irányításával a tavalyi világbajnokságon nyolcadik lett, ezzel biztosította helyét a jövő heti, tatabányai olimpiai selejtezőtornán, az idei Európa-bajnokságon pedig az ötödik helyen zárt, ami a magyar együttes történetének legjobb kontinensbajnoki eredménye.

A korábbi irányító 1999-ben a BM Valladolid csapatában kezdte profi pályafutását, majd a Ciudad Real, az Atlético Madrid, a Veszprém, végül a francia USM Saran kézilabdázója volt. A Bajnokok Ligáját kétszer nyerte meg, és további négy alkalommal szerepelt a döntőben. Veszprémi színekben 2012 és 2017 között egyaránt ötszörös bajnok és Magyar Kupa-győztes, illetve kétszeres SEHA Liga-aranyérmes volt. A spanyol válogatottban több mint 120 mérkőzésen lépett pályára, 2005-ben világbajnok, később vb-bronzérmes, illetve Európa-bajnoki döntős volt.   

A játéktól 2019 nyarán vonult vissza, majd 2020 és 2023 között a portugál Benfica vezetőedzője is volt, amellyel 2022-ben megnyerte az Európa-ligát.

Chema Rodríguez és Ilyés Ferenc - Fotó: MKSZChema Rodríguez és Ilyés Ferenc - Fotó: MKSZ

"Azért gondolkodtunk olimpiai ciklusban, mert azt gondoljuk, személyében olyan szövetségi kapitányt találtunk, aki eredményeket szállít nekünk. Az eredményeket nemcsak abban mérjük, hogy hányadik helyen végez a csapat, hanem abban is, hogy a fiataljainkat - akik most kerülnek oda a nemzetközi mezőnybe - használja és felépíti. Ez nagyon erős érv" - fejtette ki Ilyés Ferenc, az MKSZ elnöke.    

Az MTI kérdésére elmondta, új szerződése értelmében Rodríguez kizárólag szövetségi kapitányként tevékenykedhet, de segítséget nyújt majd az MKSZ edzőképzésében és egyéb szakmai területeken is.

"Nagyon örülünk, hogy sikerült vele egy ilyen hosszú távú projektet elindítanunk, és nagyon bízunk benne, hogy ez sikeres lesz" - fűzte hozzá.   

Ilyés elárulta: már az idei Európa-bajnokság előtt elkezdték a tárgyalásokat az edzővel, mert már korábban is elégedettek voltak a munkájával, és a kontinenstorna is megmutatta, hogy a fiatalabb és az idősebb játékosok is beállnak a kapitány mögé a sorban, ami elengedhetetlenül szükséges a jó eredményekhez.

A magyar válogatott jövő csütörtökön Tunéziával, szombaton Norvégiával, vasárnap Portugáliával játszik a tatabányai olimpiai selejtezőcsoportban. A nyári, párizsi ötkarikás játékokra az első két helyezett jut ki.

Az elnök úgy fogalmazott: fontos üzenet az egész szakmai stábnak, hogy bíznak bennük és nem az olimpiai selejtezőtől függ, hogy dolgozhatnak-e tovább.

"Nagyon bízunk benne, hogy a válogatott kijut Párizsba, de ez nem lehet elvárható, mert nagyon erős a négyes mezőny, és óriási csatákra van kilátás. Talán ezzel a szerződéshosszabbítással néhány százalékot hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy nyugodtan készülhessen és dolgozzon a csapat" - vélekedett.

Rodríguez úgy nyilatkozott, nagyon boldog, hogy új, hosszú távú szerződést köthetett, mert nagyon szeret a csapattal, a játékosokkal dolgozni és együtt lenni, és ez igaz a szövetség munkatársaira is.

"Úgy tekintek rájuk, mint a családomra, és az ember természetesen örül annak, ha minél több időt tölthet a családjával" - fogalmazott a kapitány, majd hozzátette: az egész szövetséggel és az egész magyar kézilabdatársadalommal bensőséges kapcsolatot alakított ki.

vehir.hu
Események
Sorozat
Férfi kézilabda vb-selejtező
Hazai
Magyarország
Vendég
Litvánia
Időpont
2024. május 12. 17:15
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
további cikkek
Veszprémben harcolhatja ki a vb-szereplést a magyar férfi kézilabda-válogatott férfi kézilabda-válogatott Veszprémben harcolhatja ki a vb-szereplést a magyar férfi kézilabda-válogatott A magyar férfi kézilabda-válogatott ugyanazzal a kerettel szerepel májusban a Litvánia elleni világbajnoki selejtezőn, amellyel márciusban Tatabányán kijutott a párizsi olimpiára. 2024. április 24. 20:03 Ligetvári szerint az olimpián sincs félnivalója a férfi kéziválogatottnak férfi kézilabda-válogatott Ligetvári szerint az olimpián sincs félnivalója a férfi kéziválogatottnak Ligetvári Patrik szerint a párizsi olimpián sem lesz félnivalója a januárban Európa-bajnoki ötödik helyezett magyar férfi kézilabda-válogatottnak. 2024. április 20. 16:45 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket Párizs 2024 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket A magyar női kézilabda-válogatottat vezető Golovin Vlagyimir örül, a férfi csapat szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez szerint viszont nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket a párizsi olimpia keddi csoportsorsolásán. 2024. április 16. 20:57 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával Párizs 2024 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán. 2024. április 16. 18:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.