Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C

Mongol kapcsolatokkal gazdagodott Veszprém vármegye

2024. március 7. 14:44
A mongóliai Bayankhongor tartomány képviselői látogattak el csütörtök délelőtt Veszprémbe, ahol együttműködési megállapodást kötöttek a vármegyei önkormányzat elnökével. A megállapodás értelmében a két ország két közigazgatási területe kapcsolatokat alakít ki a kultúra, a gazdaság, az oktatás és a turizmus területén is.

A kapcsolat kialakításának első lépését Mongóliában tették meg, amikor a térség vezetője kezdeményezte Veszprém vármegyével való testvérkapcsolat kialakítását. A diplomáciában ezután Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, valamint Obrusánszky Borbála Anna, Magyarország mongóliai nagykövete is üdvözölte és támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Ez a folyamat érkezett el csütörtökön délelőtt egy fontos mérföldkőhöz, amikor Veszprémben a Megyeháza Szent István termében a két terület vezetői aláírták az együttműködési megállapodást.

Az aláírási ceremónia előtt Polgárdy Imre, Veszprém vármegye közgyűlésének elnöke hangsúlyozta: számos tudós valamint a Magyarságkutató Intézet kitartó munkájának köszönhetően már tudni, hogy a mongolok és a magyarok közti kapcsot a hunok jelentik, és Magyarországon is sok hun lelet került elő. Továbbá a két nép közti kapcsolatot erősíti az is, hogy a magyar nyelvben számos mongol eredetű szó van - tette hozzá.

A vármegye közgyűlésének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy van két Veszprém vármegyei tudós, akik a 19. század végén és a 20. század elején végeztek kutatásokat Mongóliában: egyikük Lóczy Lajos, a másik pedig Cholnoky Jenő.

Az együttműködési megállapodást Enkhbat Erdenee, Bajankhongor Tartomány Polgári Képviselők Tanácsának elnöke, valamint Polgárdy Imre írták alá.

Kövér László, aki személyesen is megjelent Veszprémben, a rendezvényt követően a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott: számos olyan országot találunk már Magyarország partnerei között, ahol nemcsak a központi kormányzat vagy a két törvényhozás között vannak erős kapcsolatok, hanem tartományi szinten is. Erre példa Németország.

Egy ilyen, több lábon álló kapcsolatrendszer stabilitást ad a partnerségeknek - jelentette ki az Országgyűlés elnöke. Ugyanis ezek lényege, hogy a közösségek – emberek és vállalkozások – között teremtsenek együttműködési lehetőségeket.

A veszprémi eseménnyel párhuzamosan az országos nagypolitikában is zajlottak a diplomáciai egyeztetések

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta szerdán Gombodzsavín Zandanshatart, a mongóliai Állami Nagy Hurál elnökét.

A magyar államfő kiemelte, hogy mindkét ország a békés egymás mellett élésben érdekelt és a blokkosodás helyett a konnektivitásra kell építeni  a gazdasági és politikai stratégiánkat. A felek megbeszélést folytattak a két ország közötti mezőgazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról, továbbá megvitatták az aktuális oktatási, kulturális és idegenforgalmi kérdéseket. Magyarország szimpátiával követi Mongólia fejlődését és a magyar vállalkozások készek hozzájárulni a mongóliai reformok sikeréhez, főként mezőgazdaság és vízgazdálkodás területén, ahol nemzetközileg is elismert tudással és tapasztalattal rendelkeznek.

 Magyarország és Mongólia barátsága és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolata a régmúltban gyökerezik. Magyarország továbbra is a híd szerepét tölti be Ázsia és Európa között. Ennek okán, többek között szó esett a tavaly aláírt 2024-2026-os évekre szóló Stipendium Hungaricum-megállapodásról, amelynek keretében Mongólia részére évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel Magyarország, míg Mongólia 10 magyar hallgató számára biztosít ösztöndíjat. A kiváló oktatási és kulturális kapcsolatainkat erősíti az ELTE-n és a Mongol Nemzeti Egyetemen működő mongol, illetve magyar nyelvi oktatás. Továbbá örömteli, hogy a testvérvárosi megállapodásokon keresztül a magyar és mongol települések közvetlenül is bővíthetik kapcsolataikat.

Mongóliával 1950-ben létesített diplomáciai kapcsolatokat Magyarország. A budapesti mongol nagykövetség 1957-ben nyílt meg, az ulánbátori külképviseletet pedig 2015-ben nyitották újra. Az EU-tagországok közül hazánkon kívül 6 tagállamnak (Bulgária, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország és Németország) van állandó képviselete Mongóliában.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.