Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C

Még nem áldozott le végleg az olvasásnak, de így is milliók vannak, akik egy könyvet sem fognak a kezükbe

2024. március 20. 13:58
Száz magyar emberből tizenöt még mindig napi szinten fog könyvet a kezébe, a lakosság hetvenhárom százaléka pedig legalább évente egyszer olvas olyan tartalmat is, ami nem csak az okostelefon használati utasítása. Látszólag a könyvek alkonya még nem érkezett el, az viszont már egy vészjósló tendencia, hogy az könyvolvasás aránya a rendszerváltáshoz képest harmadára esett vissza.

Az olvasási szokásokról évente születnek statisztikák, a legutóbbi, 2023-mas adatok pedig azt mutatják, hogy a magyar lakosság még mindig értéknek tartja azt, ha kezébe vehet egy könyvet és olvashatja azt. A leggyakoribb indok, amit felhoznak azzal kapcsolatban, hogy miért nem teszik ezt sűrűbben, az nem is egzisztenciális, sokkal inkább az időhiány.

A magyarok olvasási szokásairól az ÉVA Magazin készített reprezentatív felmérést, ebből kiderült, hogy a felnőtt lakosság tizenöt százaléka naponta olvas könyvet. A hetente, vagy csak havonta könyvet olvasók aránya egyaránt tizenhárom százalék. Negyedévente a megkérdezettek kilenc százaléka olvas valamit, az alkalomszerű olvasók pedig huszonhárom százalékát tették ki a felmérésnek.

Tehát a magyar hetvenhárom százaléka évente legalább egyszer a kezébe fog valamilyen könyvet és körülbelül a lakosság negyede az, akik ezt nem teszik meg.

Ha pedig valaki azt gondolná, hogy az olvasás, mint kedvelt elfoglaltság főleg az idősebb korosztály tagjainak privilégiuma, azt a kutatás eredménye gyorsan meg is cáfolja, hiszen kitűnik, hogy a fiatal, 18-30 évesek körében sokkal kisebb azok aránya, akik egyáltalán nem olvasnak, szemben az idősebbekkel. Az ötvenévesek nagyjából harminc százaléka az, aki nem olvas.

Érdekes eltérés látszik abban, hogy nemek szerint ki milyen könyvet szeret a kezébe fogni. A nőknél dominálnak a könnyedebb regények, míg a férfiak inkább a dokumentarista könyveket szeretik. Népszerűek az önismereti könyvek is, sőt a fiatalok körében ezek a legnépszerűbb olvasmányok. A felmérés egyébként megemlíti, hogy nagy befolyása van a kiadók marketingtevékenységének és a közösségi médiának is, hogy melyik könyvek kerülnek a sikerlisták élére.

Az olvasás hasznos elfoglaltságát tehet még nem kell temetni, viszont a statisztikus felhívják arra is a figyelmet, hogy a mostani számok a rendszerváltás idejéhez képest sokkal alacsonyabbak, gyakorlatilag harmadára esett vissza az olvasó emberek aránya.

vehir.hu
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. tegnap 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. tegnap 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.