Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
12°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
12°C

Veszprémbe visszatérve készül az olimpiára Sárkány Zalán

2024. április 3. 16:06 // Forrás: Szalay Péter, SzPress Hírszolgálat
Az újdonsült amerikai egyetemi bajnok Sárkány Zalán a Balaton Úszó Klub Veszprém színeiben, Szokolai László irányításával készül fel a párizsi olimpiára.

Az újdonsült amerikai egyetemi bajnok Sárkány Zalán szerdán elhagyta Arizonát, és az április 9-én kezdődő hazai ob-n már az új egyesületét, a Balaton Úszó Klubot erősítve készül újabb bizonyításra.

A Kőbánya SC műhelyében nevelkedett úszónak az a véleménye, hogy egyelőre kifürkészhetetlenek amerikai edzőjének, Bob Bowmannek a tervei, aki mindössze négy perces „beszédben” tudatta az elképedt versenyzőivel, hogy a következő versenyévadban már az anyagiakban sokkal jobban álló Texasi Egyetem úszóiból készül ütőképes csapatot kialakítani. A 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps sikereinek kovácsa állítólag nem engedi el sem a francia Léon Marchand, sem pedig Kós Hubert kezét, de a texasi „építkezésének” titkaiba eddig senkit sem avatott be. Valószínűsíteni lehet, hogy az üzletemberként is sikeres úszóprofesszort olyan ajánlattal keresték meg, amit nem lehetett visszautasítani.

Fotók: Sárkány ZalánFotók: Sárkány Zalán

A még csak húszesztendős Sárkány Zalán, függetlenítve magát a történtektől, folytatja a tanulmányait az Arizonai Egyetemen, előbb azonban az első olimpiájára vezető út utolsó szakaszát a veszprémi Szokolai László irányításával fogja megtenni, klub- és edzőtársként Rasovszky Kristóffal és Betlehem Dáviddal.

Nagy örömmel és reményekkel térek vissza Szokolai Laci bácsihoz, Kristófhoz és Dávidhoz, mert nekik is köszönhetem, hogy teljesítettem az olimpiai „A” szintet, majd felkészülten csatlakozhattam Amerikában Bob Bowman elitcsapatának a tagjaihoz. Rekordokat döntöttem, tagja voltam annak a csapatnak, amelyik történetében először amerikai egyetemi bajnok lett. Az 1650 yardos távon kiérdemelt első helyemmel részese lehettem ennek a sporttörténelmi sikernek, és amire nagyon büszke vagyok, amerikai egyetemi bajnoki címet rajtam kívül csak két honfitársam érdemelt ki. Elsőként 1996-ban Szabados Béla, aki 2000-ben rövidpályás világbajnok is lett 200 gyorson, utána pedig a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, akik mindketten a Dél-Kaliforniai Egyetem hallgatói voltak

– nyilatkozta hazautazása előtt az SzPress Hírszolgálatnak Sárkány Zalán, akinek az első amerikai egyetemi bajnoki döntőjét a versenyek színhelyén a szülei is végig szurkolták.

Zalánt egy kicsit elbizonytalanította Bowman váratlan bejelentése, de mentálisan ugyanolyan erősnek érzi magát, mint amilyen az elmúlt hónapokban is volt. Lelki nyugalmának megőrzéséhez az is hozzájárult, hogy már hetekkel ezelőtt megállapodott Szokolai Lászlóval az együttes munkájuk folytatásáról.

Ezt a bizalmat és segítőkészséget az országos bajnokságon azzal igyekszem majd meghálálni, hogy az új magyar klubomért már most minden telhetőt megteszek. Négy egyéni számban indulok, 400, 800 és 1500 méteren, valamint a 400 m vegyesen, és persze a váltókban is. Amint véget ér a bajnokság, gyorsan visszatérek Arizonába, hogy a záróvizsgáim feladatainak eleget tehessek, aztán fordulok is vissza, csatlakozom azokhoz a magyar válogatott úszókhoz, akik a törökországi Belekben készülnek az olimpiára. Tervezem az indulásomat a belgrádi Európa-bajnokságon, de a fő cél az, hogy az első olimpiámon az elvárásoknak jól megfeleljek.

Nyilatkozata végén Zalán még egyszer szót ejtett az amerikai egyetemi csapatátában kialakult új helyzetről. 

Otthon többen gondolhatják azt, hogy képben vannak, és ezért a jövőbe is látnak. Csodálkozom, mert minket, az arizonai egyetemi csapat tagjait is váratlanul ért Bob Bowman bejelentése, akinek a szeme elhomályosodott és talán könnyezett is, amikor kiállt elénk. Találgatni persze szabad, de a helyzet még annyira tisztázatlan, hogy mi sem látunk messzire előre. A találgatásnál sokkal fontosabb a számomra, hogy az olimpiai felkészülésem hibátlan legyen, újra Rasoék társaságában

– mondta befejezésül Sárkány Zalán.

vehir.hu
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.