Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Élet és halál kérdése a színpadon

2024. április 11. 21:54
Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket.

A megrázó darab egy helyszínen – egy onkológiai osztályon – játszódik, szereplői a rákkal küzdenek. Az, hogy nagyon különböző környezetből érkezett embereket egy helyiségbe zárnak, ahol a történetet a karakterek különbözősége viszi előre, tökéletes terep egy minimalista karakterdrámának. Az alkotók lehetőséget kapnak a személyiségek és kölcsönhatások kibontására (az ilyen jellegű felállásnak az egyik legismertebb modern kori példája A tizenkét dühös ember). 

Nagyváradi Erzsébet és Cservenák VilmosNagyváradi Erzsébet és Cservenák Vilmos

Különösen erős történet ez azért is, mert a rák népbetegséggé vált, akár közvetlenül, akár szeretteinken keresztül egyre többen szembesülünk vele. Kutatók szerint 2050-re a lakosság felét érinti majd a rák – ezt a riasztó előrejelzést az előadás két szereplője, a színésznőt alakító Nagyváradi Erzsébet és a főorvost játszó Cservenák Vilmos is megosztotta velünk.

Tasnádi CsabaTasnádi Csaba

Anat Gov saját élményből írta meg a darabot, sajnos az írónőt végül legyőzte a betegség. A művet Magyarországon eddig mindössze egyszer állították színpadra – nyilatkozta a rendező, Tasnádi Csaba, aki vázolta a drámai alaphelyzetet is. A központi karakter egy ismert színésznő, aki rákbetegként bekerül az onkológiai osztályra, és eleinte fel sem fogja, mivel néz szembe, csak azzal törődik, hogy ne tudódjon ki, ne kerüljön a pletykalapok címoldalára. Ahogy halad előre a történet, úgy érik meg a felismerés benne; a darab az ő fejlődéstörténete. A rendező szerint az előadás megosztja majd a nézőket, a karakterek nagyon másképp állnak hozzá a betegséghez, és a közönség is más-más szereplővel azonosulhat. 

A színháznak elsősorban az a feladata a szórakoztatáson túl, hogy gondolkodtasson el olyan témákról, amikkel egyébként nem szívesen foglalkoznánk – mutatott rá Nagyváradi Erzsébet. Mind ő, mind Tasnádi rámutattak arra, hogy a rák egyik elsődleges kiváltó faktora a stressz – de emellett számos olyan tényező játszik még közre, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségetelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, amelyeken van lehetőségünk változtatni, jelentősen csökkentve ezzel a kockázatot. Ha a megrázó történet legalább ehhez a felismeréshez elvezeti a nézőket, akkor máris többet nyertek egy jól sikerült színházi estnél. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.