Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel

2024. május 1. 7:23
A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten.

A projekt különlegessége, hogy az óvodás gyermekek foglalkozásait a Digitális Témahéten a másodéves nappalis óvodapedagógus hallgatók leendő óvodapedagógusként vezetik. A Ringató Óvoda kilenc óvodapedagógusa (óvodai oldalról), valamint a Digitális Módszertani Intézet két kollégája (felsőoktatási oldalról) segíti, mentorálja a hallgatókat. A Digitális Témahéten eddig ilyen közös projekt még sosem volt. 

A Digitális Témahét egyetemi záróalkalma keretében a témahéthez kapcsolódó produktumokat állították ki.

A záróeseményt ünnepélyesen Navracsics Judit, a Humántudományi Kar dékánja nyitotta meg. Rendkívül büszke arra, hogy az óvodával közösen fognak pályázatot benyújtani, ennek az előfeltétele volt, hogy egy teljes hétig együtt dolgozzon a két intézmény. Mindkét félnek hasznos a találkozás, a közös munka, bízik abban, hogy az összefogás hosszútávú lesz.

Hegedűs Barbara alpolgármester is felszólalt: amikor először hallott a Digitális Témahétről, kíváncsi volt, miképp lehet bevonni a legkisebbeket a digitalizáció témájába. Örömmel látta a hiánypótló kezdeményezést, ahol a mögöttes gondolatoktól indulva érthették meg a gyermekek a digitalizáció lényegét, alapját. Hegedűs büszke arra, hogy az intézmények ilyen jól tudnak közösen dolgozni.

Kubinger-Pillmann Judit, a Pannon Egyetem Digitális Módszertani Intézet vezetője beszámolt arról, hogy bár a digitális világ volt a központi téma, mégis analóg eszközök segítségével zajlott a témahét, így dobozok, fóliák, színes papírok segítségével, miközben a fenntarthatóság a fókuszban állt. A hallgatók párban dolgoztak, s minden párnak volt egy óvodapedagógus mentora. Kihasználva a digitális lehetőségeket az online térben is zajlott a hét előkészülete, a reflexiók pedig kikerültek a falra, apró üzenetek formájában. Az intézetvezető bízik abban, hogy nem csak erre az egy hétre korlátozódik a tevékenység, hanem a későbbiekben is beépülhet az óvodákba a tudatos eszközhasználatról szóló módszertan.

Balogh Lívia, a Veszprémi Ringató Körzeti Óvoda vezetője részletesen is beszámolt a digitális hét napjairól, de elsőként megköszönte a Pannon Egyetemnek a nyitottságot, a lehetőséget. Kifejtette, sokat gondolkoztak azon, miként lehet a mesterséges intelligencia témáját közérthetően a kicsikhez vinni. Végül megépítették Robit, a papírrobotot, aki köré egy mesét is szőttek. Napról napra haladtak a történettel, s az építés közben megismerték Robi szerveit, részeit.

A zárórendezvényen oklevelekkel, emléklapokkal jutalmazták a Digitális Témahét minden résztvevőjét, a legkisebbeketől a felnőttekig.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. 2024. június 20. 12:11 Hagyomány és modernitás a Mediterráneumban Hagyomány és modernitás a Mediterráneumban Az MTA-VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottsága és a Mediterrán Világ Társadalomtudományi Folyóirat Szerkesztősége huszonkettedik alkalommal rendezte meg az eseményt hétfőn, ráadásul egyre többen és többen csatlakoznak a műhelyhez. 2024. június 18. 12:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.