Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
31°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
31°C

Nem minden vadállat férfi, de minden férfi…

2024. május 12. 21:18
Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben?

A hét nő közül csupán egy mondta azt, hogy inkább egy idegen férfival találkozna. A kérdésfelvetés olyannyira népszerű lett az online világ végtelenségében, hogy random civilek is elkezdték megválaszolni. Jelentős hányadában még meg is indokolták, miért jobb a medvetámadás a férfitámadásnál: sokak szerint a medve maximum megöli őket, mást nem tesz, ráadásul ezt a „mást nem tesz”-t bizonyosan elhiszi utólag a közvélekedés, nem úgy, mint a férfiak által elkövetett bűncselekményeket, ha arra kerülne a sor.

Ennyi a sztori. Medve vagy férfi? Medve: mondja a legtöbb nő. Amellett, hogy úgy vélem, a mai napig van feladat azzal, ahogyan a női-férfi kapcsolatokat, viszonyulásokat kezeljük, és azt is hiszem, hogy a #metoo kampány igenis fontos volt, a hozadéka is jelentős, talán azóta jobb irányba billentek a dolgok, mégis – lévén, hogy véleménycikket írok – kikérem magamnak a bántalmazó férfi jelenség általánosítását. Aki valóban szívesebben esne egy medve áldozatául, úgy vélem, tipizálja a férfi nemet, hisz egy kalap alá veszi a bántalmazó és a normális férfit. Ha az erdőben valóban szembejön egy férfi, még korántsem biztos, hogy bántó szándékkal közeledne.

Aki azonban azt mondja, inkább a medvével futna össze, vajon hogyan éli az életét? Tényleg komolyan gondolja? Nem jár erdőbe egyébként? Esetleg az utcára sem merészkedik ki? Elfogadja a nőnapi csokrot, vagy az is túlzás, esetleg hivalkodó, provokatív, már-már sértő? Nem kéri meg a férfit, hogy segítse le a csomagját a vonatról? Nem kér segítséget, csak nőtől?

Aki azt mondja, inkább a medve, gondol a saját szeretteire? Az őt körülvevő férfiakra? A bátyánk, az apánk, a párunk… Senki nem kéri ki?

Nehéz téma, valóban. Nem kérdőjelezem meg, hogy manapság (is) milyen nagy mértékű a nők elleni erőszak, sőt, aligha létezik olyan nő a Földön, aki ne élt volna át valamilyen mértékű abúzust. Magam is megrágtam az áldozati csomagomat, de azt hiszem, rossz irányba haladunk azzal, ha nem különítjük el a bántalmazó embert az embertől. Most kifejezetten csak a medvés példára reflektálok, éppen ezért nem térek ki arra, hogy sajnos, bizony a nők is követnek el erőszakot férfiak ellen. De akár nő, akár férfi, miért nem választjuk szét a jót a rossztól? Miért bélyegzünk?

Egyetértek azzal, hogy legyen következménye az olyan eseteknek, ahol visszaélés történik. Egyetértek azzal, hogy legyen kivizsgálva minden ügy, hogy járjunk a végére, hogy kérjük ki magunknak. De nem értek egyet azzal, hogy már a férfi nemnek lassan kollektív bűnösséget kell éreznie bizonyos lármás hangok nyomására!

Ha krízisben van, vagy úgy érzi, hogy fennáll a veszélye annak, hogy kárt tegyen magában vagy másokban, azonnal hívja fel a Lelki Elsősegélyt (116-123), vagy keressen fel egy szakembert. Megkeresheti a legközelebbi sürgősségi osztályt is! Vészhelyzet esetén hívja a 112-t, vagy a 104-et (mentő)!

Szabó Eszter
további cikkek
Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? tegnap 11:30 Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan véleménycikk Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan „Rossi az isten; Rossi takarodjon! Egy a nemzet, egy a szív; túlfizetett és agyonsztárolt focisták!” A magyar szurkolók (?) egy része úgy váltogatta álláspontját a nemzeti csapat megítélése kapcsán az elmúlt héten, mint a futballpályákon előszeretettel becsmérelt Románia a szövetségeseit a II. világháborúban. 2024. június 30. 20:58 Fárad a Tisza? Dóri Fárad a Tisza? A hazafiak riszálják magukat, énekelnek, szavalnak, esküdöznek. De csak egyfajta igazi hazafiság van: ha valaki ott, ahol éppen van, teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában. Ennek visszaható ereje van a hazára. Minden más csak vásári mutogatás és tányérozás – mondta Márai Sándor. 2024. június 23. 23:24 Madárének, mint a stressz üldözője Eszter Madárének, mint a stressz üldözője Biztos, hogy akad, akit mégis, valamilyen oknál fogva idegesít a madárcsicsergés, a jellemző viszont az, hogy a madárének idegrendszerünk vasalója lehet, persze csak ha kihalljuk a város durva zajából. 2024. június 16. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.