Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén

2024. május 21. 14:10
Valahol már most eldőlt, hogy nem lesz változás a polgármesteri székben, máshol pedig az, hogy bármi történik az önkormányzati választáson, egészen biztos, hogy új vezetője lesz a településnek. Szétnéztünk Veszprém határán túl, hogy a környező településeken és a vármegye nagyobb városaiban kik és milyen színekben indulnak polgármesternek.

Május 6-án lejárt a határidő, eddig lehetett leadni az ajánlóíveket azoknak, akik valamely településen önkormányzati képviselőnek indulnának, vagy egyenesen a polgármesteri széket célozták meg. Hogy pontosan milyen feltételeknek kellett megfelelni ehhez az a település lakosságszáma alapján változó. A választási törvény szerint a 10 ezernél kisebb lélekszámú településen a választójogúak 3%-ának az aláírása kellett a polgármesteri jelöltséghez, a 10-100 ezer közötti községekben, vagy városokban 300 ajánlás, míg a 100 ezernél nagyobb lakosságszámmal rendelkező városokban 500 érvényes aláírás.

Ezeket az ajánlásokat a Helyi Választási Bizottság vizsgálja meg és érvényesség esetén nyilvántartásba veszi a jelölteket, majd szavazás útján döntik el, hogy milyen sorrendben szerepelnek a szavazólapon június 9-én.

Mostanra ez is megtörtént – a veszprémi sorsolásról mi is tudósítottunk – így pedig már fel lehet rajzolni, hogy a vármegye településein hányan és kik fognak megküzdeni egymással a politikai színtéren.

Veszprém esetében négy induló lesz a polgármesterségért, a regnáló Porga Gyula (Fidesz-KDNP) ellenében Hartmann Ferenc (Híd a Városért Egyesület és ellenzéki pártok), Adamecz Zoltán (Együtt Veszprémért Egyesület) és Kovacsics Zsolt a Mi Hazánk színeiben száll szembe. Mostani cikkünkben a megyeszékhelyre külön nem térünk ki.

Ahol az önkormányzati választás csak egy adminisztratív folyamat lesz

Van néhány falu, ahol regnáló polgármester ellenében nem indul másik jelölt, így ezeknél gyakorlatilag már most ki lehet jelenteni, hogy a választás után sem lesz változás a település élén. Ilyen Alsóörs, ahol Hebling Zsolt folytathatja, Lovason Sárdi Máté, Csopakon Ambrus Tibor, Tótvázsonyban Sipos Ferenc, Szentkirályszabadján Pál-Gyarmati Katalin, Nemesvámoson Sövényházi Balázs, Szentgálon Weisz Elvira, Bándon pedig Steigerwald Zsolt. Ők mindannyian független jelöltek és csupán visszalépésük esetén állna fel új helyzet.

Ahol viszont biztosan új polgármestere lesz a falunak

Néhány másik településen viszont az eddigi polgármester nem indul újra a székéért, így pedig egészen biztos, hogy új vezetője lesz a településnek. A környékben ilyen Herend, ahol Jánszky László nem újrázik, helyette Ujhelyi Gábor (független) és a Fidesz színeiben induló Hegyi Gábor száll harcba. A szomszédos településen, Márkón hasonló a helyzet, ott Hartmann Antal polgármesteri székéért két független jelölt, Szalai Szabolcs és Kemény Péter küzdenek meg. Felsőörsön szintén befejezi Szabó Balázs, az ő helyét Lengyel Kálmán, vagy Kulics Márta veszi át, előbbi független jelölt, utóbbi a Fidesz színeiben indul.

Ugyancsak új polgármestere lesz Tihanynak, hiszen Tósoki Imre nem indul, viszont itt négy független jelölt is aspiráns a polgármesteri székért, név szerint Kántás Vince, Pálfi Zsolt, Kötél Balázs és Juhász Gábor. Utóbbi egyébként eddig külsős alpolgármestere volt Tihanynak.

Olaszfaluban Boriszné Hanich Edit nem indul újra, itt a Fidesz színeiben Klausz Kornél, valamint két másik független jelölt, Törökné Ringl Krisztina és Kerner Gábor szeretnének polgármesterek lenni.

Hárskutat is új ember fogja vezetni a jövőben, hiszen Tábori Ferenc helyett egyedüliként Kauker Gergely, független jelölt indul.

Ahol még várható tűzijáték

Több településen viszont egyszerre újrázna a regnáló polgármester és egyszerre foglalná el új vezető a helyét. Hogy ezekből melyik valósul meg, azt a június 9-ei választás dönti el többek közt Eplényben, ahol Fiskál János független polgármestert váltaná a Fidesz színeiben induló Kovács Bálint. Csehbányán fordított a helyzet, ott a fideszes Straub Dávid indul újra, kihívója pedig a független Bódi Miklós lesz.

Hajmáskéren Köbli Miklós (független) polgármester ellen indul Terjéki Péter szintén pártlogó nélkül, valamint Vörös Roland a Közösen Egymásért Civil Egyesület színeiben.

Litéren négy független jelölt lesz, a mostani polgármester, Osváth György, mellette pedig Nagy István, Igrinyi Zsolt és Varga Mihály.

Ugyanez a felállás Berhidán is, ahol Pergő Margit ellen három másik jelölt indult, Vincze Szabina, Fülöp Gyula és Szöllősi Attila.

Veszprémfajszon Fertig József független polgármester kihívója egyedül Tróbert Márton lesz, Lókúton Sümeginé Hegyi Ilonáé Kiss András és Lépp Zoltánné, mindegyikük független jelölt.

Sólyon Kaptur József mostani településvezető ellen Ispán Krisztina indul el, míg Öskün Ángyán Tamás ellen Siki József, szintén egyesület, vagy párt nélkül.

Királyszentistvánon viszont a mostani független polgármester, Kőszegi Ilona ellen az a Némethné Tánczos Katalin indul, akinek a neve mellett a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom áll, így ő igazi kuriózum a polgármester-jelöltek között.

Mi a helyzet a városokban?

Veszprém vármegye nagyobb városaiban szintén nincsen még lejátszott mérkőzés, sőt, valahol komolyabb politikai tűzijáték is várható, mint például Tapolcán, ahol Dobó Zoltánnak, az Egységben Tapolcáért Egyesület, valójában a Jobbik polgármesterének méltó kihívója lehet az a Lasztovicza Máté a Fidesz színeiben, akinek édesapja sokáig a térség meghatározó kormánypárti politikusa volt. Mellettük még Sibak András indul az Élhetőbb Városunkért Egyesülettől.

Balatonalmádiban korábban szintén egy jobbikos polgármestert, Kepli Lajost váltotta a fideszes Fabó Péter, aki szintén újra elindul a székért, a kihívója egy civil jelölt lesz, a Közösségünk Almádiért Egyesülettől Bercsényi László, valamint itt lesz egy Momentum színeiben induló jelölt is, Szecsődi Andrea.

Zircen a Fidesszel korábban Ottó Péter nyert, az ő kihívója most a független Kacsola István, míg Sümegen a szintén kormánypárti Végh László ellen indul az Élhetőbb Városért jelöltje, Kovács Mihály. (Ez az egyesület nem ugyanaz, mint ami Tapolcán állít jelöltet, csupán a név megtévesztően hasonló.)

A nagyobb baloldali pártok szinte alig tűnnek fel hivatalos jelöltállítóként a vármegyében, viszont néhány nagyobb városban, ugyan civil szervezetekkel fűszerezve, de mégis ott vannak egy-egy jelölt mögött. Ilyen Várpalota például, ahol a mostani polgármester, a fideszes Campanari-Talabér Márta ellen Baráth Ferenc indul, őt a Palotai Polgárok Civil Egyesület mellett a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek is támogatják.

Ajkán a mostani polgármester, Schwartz Béla a Közösen Ajkáért Egyesület és az MSZP támogatását élvezi, ellene Fülöp Zoltán (Fidesz) és Sándor Balázs (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) indul.

Balatonfüreden Bóka Istvánnak (Fidesz) egy kihívója lesz, az MSZP, DK, Párbeszád-Zöldek közös jelöltje, dr. Szalai Gábor.

Pápán szintén megjelenik több párt is, ott a jelenlegi fideszes Áldozó Tamásnak kell megküzdenie a Mi Hazánk jelöltjével, Marton Sándorral, a független Molnár Istvánnal és azal a Grőber Attilával, aki az ellenzéki pártok megyei listavezetőjeként Veszprémben is többször feltűnt Hartmann Ferenc polgármester-jelölt mellett, Pápán viszont az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület, a DK, a Jobbik, a Momentum, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szivárvány-koalíció támogatását is élvezi.

Végül Balatonfűzfőn ismét egymásnak feszül két független jelölt, Szanyi Szilvia és Marton Béla. Legutóbb 2019-ben egy időközi választáson zajlott le ez a küzdelem, majd 2020-ban egy időközi választást is kellett tartani, ahol ismét Szanyi Szilviát választották meg a fűzfőiek, akkor Marton Béla a testületből is kikerült, most polgármesterként térne vissza.

Hajas Bálint
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. tegnap 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.