Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának

2024. május 28. 17:13
A Kabóca Bábszínház új életre kelt, és fennállásának talán legizgalmasabb időszakát éli. Az új évadban tizenegy bemutatóval érkeznek, az egyéves korosztálytól egészen a felnőttekig szóló előadásokkal várnak mindenkit. A korszerű, de egyben hagyománytisztelő programjaikról hétfő délután tartott a társulat sajtótájékoztatót a színház új épületében.
 

A Kabóca decemberben költözött át a megújult Deák Ferenc utcai rendezvényközpontba, és az előző évad közepén érkezett hozzájuk az új igazgató, Markó Róbert. Már ekkor hatalmas változásokon ment át a színház, de a következő évadukat a teljes megújulás jegyében szeretnék a közönségnek bemutatni.

A megújulás mint vezérelv több dologban is megmutatkozik a veszprémi bábszínház életében: nemcsak az új épületet sikerült élettel megtölteniük mostanra, hanem új tagok is érkeztek a társulathoz, és az arculatuk is teljesen megváltozott.

Brányi Mária és Markó RóbertBrányi Mária és Markó Róbert

Az önkormányzat támogatásáról Brányi Mária, alpolgármester biztosította Markó Róbert igazgatót és a tagokat. Az alpolgármester is aktív látogatója az előadásoknak; úgy gondolja, az új vezetőség olyan új közösséget hozott létre, amely új szellemiségben tudja megszólítani a veszprémieket, és az innovatív megoldásokra országos szinten is büszke lehet a színház.

Markó Róbert, a Kabóca Bábszínház igazgatója szeretné, hogy a mostani évadban a teljes pompájában tudják a közönség elé tárni a Kabóca munkásságát, ezért is hozták létre az új arculatot, amely felhívja a figyelmet a Kabóca Bábszínházra mint „életérzésre”. Ehhez Tóth Andrej segítségét kérték, aki a veszprémiek számára már ismerős lehet a belvárosban található Kunszt! kávéházból is, melynek szintén ő a megálmodója. A logó, a színház kiadványa is az ő munkásságát dicséri, a kabócára mint a névadó bogárra asszociált a grafikában, a vibráló, élettel teli színeket mutatja be az új látványterv.

Kocsis Pál Jászai Mari-díjas színész is örömmel csatlakozott az új évadban a színházhoz. Mint elmondta:

,,Létezik egy mondás, hogy a bábszínház a színház előszobája. Ez nem igaz. A bábszínház a színház gyermekszobája, ahova a szülő is szívesen betér.”

Kocsis Pál, Brányi Mária és Markó Róbert Kocsis Pál, Brányi Mária és Markó Róbert

Az új tagokkal bővült társulat teljes erőbedobással készül a premierekre, folytatják a felnőtteknek szóló előadásokat, és két új bérlettel is érkeznek: a babaszínház 1-4 éves korig várja a kicsiket, és a középiskolásokat is szeretettel várják, olyan előadásokkal, mint például a Rómeó és Júlia, vagy a Táncoló festmények.

A nyári kalandozásokban sem lesz hiány, hiszen már meghirdették a több turnusos, ötnapos bábszínházi nyári táborokat is a 8-12 éves korosztálynak, melynek célja, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek a bábszínház izgalmakkal teli világába.

Ugyanígy folytatják az ,,Éjszaka a bábszínházban” elnevezésű programjukat, melyet elsőként márciusban a VárLak Fesztivál keretein belül rendeztek meg. A nagy sikerre való tekintettel a 2024/2025-ös évadban több alkalommal is szeretnénk megrendezni a bentalvós programot.

Az előadásokról és a további programokról részletes leírást olvashatnak a színház honlapján

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Habakuk király és Boróka királyné újra megjelent Veszprémben, ez pedig azt jelenti, hogy idén is elkezdődött a Kabóciádé fesztivál, immáron harmincegyedik alkalommal. Ami a felnőtteknek a VeszprémFest, a kortalanoknak az Utcazene, az a gyermekeknek és családoknak a Kabóciádé, ráadásul idén új helyszínen. 2024. június 29. 11:06 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17 Királyfik és Királylányok új helyszínen – 31. Kabóciádé Családi Fesztivál Királyfik és Királylányok új helyszínen – 31. Kabóciádé Családi Fesztivál Idén 31. alkalommal szervezik meg a Kabóciádé Családi Fesztivált június 28-30. között „királyfik és királylányok” tematikában. A fesztivál idén új helyszínre költözik: a szervezők a Kabóca Bábszínházban, annak parkjában, illetve a Szerelem-szigeten előadásokkal, játékterekkel, éjszakai kalandtúrával, kreatív foglalkozásokkal és még számos izgalmas programmal várják majd a kikapcsolódni vágyó királyfi- és királylány-jelölteket. 2024. június 6. 12:35 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. 2024. május 4. 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.