Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Futóbajnok kapta a Szabó Ernő-díjat

2024. május 30. 9:42 // Forrás: VEDAC
A VEDAC Universiadé-győztes, hétszeres országos felnőtt csúcstartó, huszonkétszeres magyar bajnok, háromszoros Európa Kupa-győztes középtávfutója, Tóth Lívia kapta a rangos elismerést.

Megtartotta éves rendes közgyűlését a VEDAC. A beszámolóval kapcsolatos kötelező feladatok megvitatása után gazdára talált a 2016-ban alapított Szabó Ernő-díj. Ezt az elismerést azok kapják, akik az egyesület működése, tevékenysége, hírnevének és megbecsültségének növelése terén kiemelkedő érdemeket szereztek. Idén Tóth Lívia középtávfutó kapta az elismerést, aki Szabó Ernő özvegyétől Szabóné Harlai Katalintól és Pató Sándor elnökségi tagtól vehette át az emlékplakettet, miközben dr. Edvy László elnökhelyettes méltatta a díjazottat.

Tóth Lívia a Simonyi iskolában ismerkedett meg az atlétikával, Kungl József edző látta meg benne a tehetséget. Először magasugrással foglalkozott, szép eredményeket ért el, az országos serdülő bajnokságon ezüstérmet szerzett 13 évesen.

Pató Sándor, Szabóné Harlai Katalin és Tóth Lívia - Fotók: Wolf AttilaPató Sándor, Szabóné Harlai Katalin és Tóth Lívia - Fotók: Wolf Attila

Nevelőedzője is támogatta abban, hogy részt vegyen futóedzéseken is, mert ebben a szakágban is komolyan számoltak vele. Egy év múlva került át Koós-Hutás László csoportjába, ahol augusztusban kezdte meg az edzéseket, szeptemberben pedig már ezüstérmes volt az országos bajnokságon. Egy év múlva pedig 1500 és 800 méteren már magyar bajnoki címet ünnepelhetett.

Az igazi áttörést a 2001-es amszterdami U23 Európa-bajnokság hozta meg, ahol második helyezést szerzett 3000 méteres akadályfutásban.

Tanulmányait a Simonyi iskolában kezdte meg, ezt követően a Vetési Albert Gimnáziumban érettségizett, majd a Pannon Egyetem Környezettudományi szakán szerzett diplomát. Lívia a sport mellett az iskolában is kiemelkedőt nyújtott, első helyet ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián biológia szekcióban a hidrobiológia tagozaton. Tanulmányait a Magyar Olimpiai Bizottság is támogatta.

Mindeközben a sportpályán is fantasztikusan teljesített. Folyamatosan tagja volt a korosztályos válogatottaknak, később pedig a felnőttek között a nemzetközi mezőnyben is kivívta magának a rangot, az elismerést, hiszen a legkomolyabb világesemények állandó szereplője volt.

Az egyik legszebb sikerét 2005-ből jegyezzük, amikor az atlétikai világdöntő (World Athletic Final) Grand Prix döntőjében Monte-Carlóban negyedikként végzett 3000 méteres akadályfutásban, hosszú ideig fennálló országos csúccsal (9:30.20). Ennél jobb helyezést magyar futó azóta sem tudott elérni.

Ugyanebben az évben a törökországi Izmirben megrendezett egyetemi és főiskolás világbajnokságon, az Universiadén győzni tudott, amely a teljes magyar csapat (minden sportágat beleértve) egyetlen aranyérme volt.

Tóth Lívia számos alkalommal végzett Grand Prix versenyeken dobogós helyen, három világbajnokságon, két Universiadén, négy Európa-bajnokságon is részt vehetett. Háromszoros Európa Kupa-győztes, hétszeres országos felnőtt csúcstartó, huszonkétszeres magyar bajnok, 2005-ben az év magyar atlétanőjének választották. 2002 és 2010 között fő számában, 3000 méter akadályon és a középtávfutó számokban hazánkban veretlen volt.

Huszonöt éven keresztül volt a VEDAC saját nevelésű versenyzője. Rendszeresen részt vesz a VEDAC atlétikai versenyeinek lebonyolításában, több nagy nemzetközi versenyen atlétikai versenybíróként működött közre. A sportágat mai napig követi, az eredményekből naprakész. Sportpályafutásával és aktív közösségi szerepvállalásával példát mutat a fiataloknak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.