Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A reggeli mozgás előnyei

2024. május 31. 15:39
A legtöbb ember 8-tól 5-ig tartó időszakban dolgozik, vannak, akik reggel, munka előtt, és vannak akik délután, vagy este szeretnek edzeni. A fitneszedzők is egyetértenek abban, hogy a legjobb alkalom az edzésre az, ami folyamatosan illeszkedik az időbeosztásunkhoz.

Van, aki reggelente sportol, mert jóleső érzéssel tölti el, hogy fitten kezdi a napot, míg mások inkább munka után szeretnek sportolni.
Vajon mikorra érdemes időzítenünk a testmozgást?
A kérdésre általános érvényű választ a szakemberek sem tudnak adni, mondván, nagyrészt egyénfüggő, hogy melyik napszakban esik jobban, és mikor hatékonyabb az edzés.

Mindenkinek az egyéni bioritmusa diktálja, hogy számára melyik napszak ideális a testmozgásra. Akik a pacsirta típusúak csoportjába tartoznak és szeretnek korán kelni, azoknak nyilván a reggeli edzés a hatékonyabb.
Ezzel szemben az éjjeli baglyok a délutáni vagy esti edzésre esküsznek, a későn fekvők este jobban tudnak a sportolásra összpontosítani, ráadásul a napi stresszt is le tudják ilyenkor vezetni.
A szakemberek úgy vélik, igazából bármilyen edzésidőponthoz hozzá tudjuk magunkat szoktatni, csak idő kérdése.

Nehezen indulnak a napjaid, és még a kávé sem hozza meg mindig a várt eredményt? Indulj neki mozgással a napnak!
A reggeli edzés miatt a hangulatod egész nap jobb lesz, hiszen azzal a tudattal végzed a mindennapi kötelező teendőid, hogy valamit már tettél magadért, az egészségedért.

Fotó: Logan Weaver via UnsplashFotó: Logan Weaver via Unsplash

Miért jobb a reggeli edzés?

  • Energikus leszel egész nap.
  • Jobban indul a reggeled, feltöltődsz és felfrissülsz.
  • A reggeli edzéstől kapott energiád a nap hátralévő idejében is végig elkísér.
  • Jobban esik majd a reggelizés.
  • Az anyagcseréd felpörög.
  • Jó hangulatban töltheted a teljes napodat.
  • Munka után már nem biztos, hogy lesz kedved edzeni.

Kutatások szerint, akik reggel edzenek, azoknál könnyebben válik rendszeressé a mozgás, hiszen mielőtt még bármi közbejöhetne a nap folyamán, ők már túl vannak rajta.

Önfegyelem, kitartás és idő kell, amíg a reggeli edzésből rutin válik.
Egy 2010-ben végzett kutatás azt mutatta ki, hogy a szervezetünknek 66 napra van szüksége egy új szokás kialakításához. A reggeli edzés tehát körülbelül két hónap elteltével válik természetessé. 

Tudományosan bizonyított, hogy az edzés javít a hangulaton és jótékony hatással bír a depresszió és szorongás ellen. A testben az edzés után endorfinok szabadulnak fel, ami csökkenti a stresszt és a fájdalmat.

Egy 2014-es tanulmány eredményei alapján a reggeli edzés pozitív hatással van az alvásra. A tanulmány résztvevői állították, hogy jobban aludtak az edzések napján. A mélyalvás szakasza tovább tartott és nem ébredtek fel éjjel olyan gyakran. Ezen kívül az elalvás rövidebb ideig tartott.

Találd meg a neked megfelelő napszakot az edzéshez, és állj neki a mozgásnak! 2024 ne a kifogások éve legyen!

Pribék István
funkcionális edző

vehir.hu
további cikkek
Jógázás a szabadban Jógázás a szabadban Amikor eljön a tavasz, majd a nyár, reggelente madárcsicsergésre ébredünk, egyre többször érezni a nap melengető sugarait, egyre jobban vágyunk a szabadban tölteni az időnket, kint mozogni, sportolni. 2024. május 31. 15:36 Megreformált hagyomány Megreformált hagyomány Régi tradíciókat, családi örökségeket visznek tovább frissen és újszerűen: véletlenszerűen alakult így, mégis közös nevezője ez a Life & Style magazin több interjúalanyának is, melynek nyári száma már online és nyomtatott formában is elérhető. 2024. május 30. 23:00 Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Az elmúlt évtizedben egyre többen találtak vissza a természethez: nőtt az erdőlátogatók száma, az Országos Kéktúrát soha nem teljesítették annyian, mint manapság, és ezzel együtt a természetközeli szállások iránti kereslet is megjelent. Népszerűvé váltak a korábban puritánságuk miatt talán lesajnált erdei kulcsos házak, és megjelent egy új szegmens: a lombkorona-szállások is. 2024. május 31. 9:19 Fenyő Iván: Vagy belehalsz a nehézségbe, vagy fölébredsz tőle Fenyő Iván: Vagy belehalsz a nehézségbe, vagy fölébredsz tőle Fenyő Iván színművész nemrég Veszprém vendége volt. A Vállalj felelősséget az életedért! című beszélgetést követően mi is feltehettük neki kérdéseinket, többek között arra vonatkozóan, miért jó, ha az ember önismerettel foglalkozik, hogyan lehet ráébredni, hogy rossz úton járunk, és megtudtuk azt is, milyen elvárásokat támaszt a társadalom a színművész felé, amióta egy majdnem végzetes baleset következtében a tudatosság felé, az önismeretet útjára lépett. 2024. május 31. 8:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.