Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kutyaharapást szőrével: javít a szociális szorongáson, ha nem maradsz otthon

2024. június 3. 20:22
Már a gondolat is szorongást okoz, hogy emberek közé kell menned? Előre azon agyalsz, hogy mit fogsz mondani? Csábítóbb lenne inkább otthon maradni? Ne tedd: a kutatások szerint a szociális szorongásra a legjobb gyógyír, ha beleállsz.

Azok számára, akik szociális szorongással küzdenek, vonzóbbnak tűnhet nemet mondani a meghívásokra és inkább otthon maradni. Csakhogy hosszú távon inkább erősíti a szorongást a társasági események kihagyása; minél jobban elszokunk attól, hogy emberek között vagyunk, annál nehezebb lesz legközelebb rászánni magunkat. 

Ismerős lehet az érzés, hogy igent mondtunk egy meghívásra, de ahogy közeledik az esemény, egyre kevésbé vágyunk rá. Néhány órával indulás előtt, amikor már készülődni kellene, elkezdünk kifogásokat gyártani, úgy érezzük, hogy inkább otthon szeretnénk maradni, és hogy semmi kedvünk az egészhez. Fejben azokat a forgatókönyveket pörgetjük, mi sülhet el rosszul. 

Pocsék érzés, és óriási a csábítás, hogy az ember inkább bebújjon a takaró alá, elindítsa a Netflixet, és megmaradjon a maga világában. Csakhogy a Psychology Today által szemlézett kutatások szerint ez a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk. A szociális szorongással küzdők ugyanis – bár valóban nehezen élik meg a közelgő összejövetelek „fenyegetését”, valójában az est végére jobban érzik magukat, mintha otthon maradtak volna. 

Fotó: Helena Lopes / pexelsFotó: Helena Lopes / pexels

A University of South Florida és a George Mason University kutatásaiban összesen 81, diagnosztizáltan szociális szorongással küzdő embert kértek meg, hogy két héten át rendszeresen naplózzák, hogy érzik magukat, inkább pozitív vagy inkább negatív érzések uralkodnak rajtuk. A kérdést naponta ötször, véletlen időpontban küldték ki, és a résztvevőknek azt is meg kellett jelölniük, egyedül vagy társaságban vannak-e épp. 

Mindkét egyetem kutatásában jóval több pozitív érzésről számoltak be azok, akik társaságban töltötték az idejüket, mint azok, akik egyedül. Ez azt mutatja, hogy a szociális szorongást nem erősítette, hanem éppen hogy enyhítette az, ha közösségi életet éltek a kutatásban résztvevők.

A Psychology Today adott néhány tippet azoknak, akik ilyen helyzetben mégis inkább a kanapét választanák:

  • Tudatosítsák a szorongást, és menjenek szembe vele! Igen, ez akkor rossz érzést fog kelteni, de a nap végén pozitívra fordulhat a mérleg. 
  • Fogalmazzák meg, milyen konkrét félelmeik vannak, és kérdőjelezzék meg, hogy ezek mennyire realisztikusak!
  • Helyezzék át a fókuszt önmagukról másokra! Figyeljék meg, ki az, aki láthatóan nem találja magát, egyedül van egy összejövetelen, menjenek oda hozzá, segítsenek neki feloldódni! Ez rájuk is pozitív hatással lesz. 

És persze a szokásos jó tanács, amit nem lehet elégszer elismételni: szakember segítségével sok probléma könnyebben megoldható, mint egyedül; aki úgy érzi, hogy túl nagy kihívást jelentenek az elakadásai, merjen segítséget kérni!
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Általános városi közlekedési eszközzé válik a magán és közösségi elektromos roller, a Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint Magyarországon már több mint 100 ezer e-rollert használnak az emberek, amelyek mintegy 10 százaléka bérelhető, a többi magántulajdonú eszköz. Számuk folyamatosan nő, különösen a városokban, mivel az e-rollerekkel kikerülhetők a közlekedési dugók és parkolni is könnyű velük. 2024. szeptember 4. 11:56 Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka A parlagfű pollenkoncentrációja országosan nagyon magas, tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. 2024. szeptember 4. 11:49 Az úszás mint életre szóló ajándék úszás Az úszás mint életre szóló ajándék Aki gyermekként megtanul úszni, olyan ajándékot kap, amely az egész életére kihat – nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is. 2024. augusztus 31. 4:00 A kék zónák titkai, ahol bizonyíthatóan tovább élnek az emberek életmód A kék zónák titkai, ahol bizonyíthatóan tovább élnek az emberek A hosszú élet titka sokakat érdekel, és számos kutatás és véleménycikk foglalkozik a témával. Mindenki szeretne legalább száz évig élni, és talán még fontosabb, hogy életünk második ötven éve is minőségi és egészséges legyen. A „kék zónák” azok a területek, ahol az emberek között a százévesek aránya az átlagnál jóval magasabb. A green.hu annak járt utána, hogyan élnek ezeken a helyeken az emberek. 2024. augusztus 11. 3:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.