Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Trianoni megemlékezés: Oberfrank Pál a magyarság mibenlétéről beszélt

2024. június 5. 11:20
Június negyedikén, pontosan fél ötkor kezdődött meg az Óváros téren az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának 104. évfordulójáról szóló megemlékezés. Magyarország elvesztette területének több mint kétharmadát.

Az Óváros tér kedden fél ötkor megtelt az emlékezőkkel. A nemzeti összetartozás napján Oberfrank Pál, Kossuth-díjas színművésznek, valamint a Veszprémi Petőfi Színház társulatának köszönhetjük a színvonalas, méltó megemlékezést. Közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. Az ünnepély nem véletlenül fél ötkor kezdődött, hiszen száznégy évvel ezelőtt fél öt után két perccel írtál alá a felek a békediktátumot.

A teátrum igazgatója, Oberfrank Pál beszédét a magyarság mibenlétére hegyezte ki. Felhívta a figyelmet, nem véletlen vagyunk itt, nem véletlen fél ötkor vagyunk itt, és voltunk itt tavaly, és leszünk itt jövőre is. Ami mindünket az emlékezés helyszínére hozott, az a fájdalom, a kétségbeesés, a közös múlt, az azonos sors, a seb, ami bár be nem gyógyul, megerősít bennünket.  

Oberfrank szerint, akinek nem vérzik a szíve ezen a napon, az nem is magyar. Sem a szíve nem magyar, sem pedig az esze. Hanem csak valaki, aki eladja a nemzetet, a hazát. Pedig szépen csöndben a magyar nép nyert, talán észre sem vették a rosszakarók, de nyert. Küzdött a megmaradásért, és győztesnek bizonyult.

Magyarnak lenni felemelő érzés, folytatta Oberfrank, igazi ajándék, hatalmas örökséggel, amelyre méltán lehetünk büszkék.

Az ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01 A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. tegnap 16:02 José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. 2024. július 18. 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.