Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Énekkel fejezték ki összetartozásuk

2024. június 10. 15:05
Ötödik alkalommal rendezte meg Veszprém Város Vegyeskara a Magyar Kórusok Találkozóját, melynek gáláját szombat este tartották a Hangvillában.

2018-ban tartott először találkozót ezen a néven a Vegyeskar, valójában azonban már több mint három évtizede majd minden nyáron szerveztek valamilyen formában nemzetközi léptékű kórusfesztivált: ilyenek voltak korábban például az Europa Cantat Éneklő Hetek, az Amerikai-Magyar Kórustalálkozók és Vivace fesztiválok, valamint a Dalvölgy, melyek az egész világról vonzották Veszprémbe az énekelni szeretőket.

A Magyar Kórusok Találkozóját kifejezetten a hazai és a határon túli magyar kórusok összehozására álmodták meg, egyedülálló lehetőséget kínálva a Kárpát-medencei, illetve a nyugati diaszpórában működő magyar kórusoknak június elején, a nemzeti összetartozás napja (június 4.) időpontjához közeli hétvégén.

Mindez persze nemcsak művészeti, kulturális szempontból fontos, hanem azért is, mert a közös ének szemmel láthatóan boldogságot is jelent, hiszen mindenki mosolygós arccal érkezett ezúttal is a háromnapos rendezvényre. Ez pedig, ahogy arra Halmay Gábor önkormányzati képviselő is rávilágított, felbecsülhetetlen érték, és legalább annyira hozzájárult Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címének sikeréhez, ahhoz, hogy az UNESCO A zene városa kitüntető címet ajándékozta a városnak, illetve ahhoz a célhoz is, hogy Veszprém az évtized végére Európa legélhetőbb városai közé kerüljön kategóriájában.

 

A háromnapos kórustalálkozón az érdeklődők a VVV kóruscsalád családi koncertjén vehettek részt, míg a szombati gálán a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskar, a komáromi Cantus luventus, a kolozsvári Szent Cecília Kórus, a bakonybéli Szent Mauríciusz Kórus, valamint a váci Vox Humana Énekkar lépett fel, vasárnap pedig templomi zenei szolgálatot teljesítettek a vendég énekkarok.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.