Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi

2024. június 12. 11:04
Mindszentkállán, a Jókai 7-ben múlt szombaton nyílt meg a CHERRY-PICKING című kiállítás, melyet Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited Editions projekt vezetője szervezett. A legnépszerűbb kortárs magyar képzőművészek munkáiból álló kiállítás lehetőséget biztosít a műtárgypiacra belépni kívánó új generációs gyűjtők számára is.

Zita várpalotai származású, nagyon büszke hírvivője Veszprémnek és a térségének, 20 éve van a pályán, és foglalkozik műtárgykereskedelemmel. Több galériát vezetett már, a budapesti Virág Judit Galéria és Aukciósházban indult a karriere, ott ismerte meg közelebbről is a magyar képzőművészet legnagyobb alkotóit és mestereit.

Sárvári ZitaSárvári Zita

A fő szempont számára, hogy a magyar képzőművészetet promotálja, szakmája egyik sarkalatos pontja az is, hogy külföldön élő magyar származású művészeket hozzon haza és ismertesse meg őket a magyar piaccal.

,,Éppen most júliusban és augusztusban lesz Josef Kristofolettinek kiállítása nálam, a Belgrád rakparton, aki egy Amerikában élő magyar származású művész. Most kapott magyar állampolgárságot, és két hónapig itt lesz egy ösztöndíjprogram keretében, én pedig megragadom az alkalmat, és csinálok neki egy kiállítást” – meséli Zita a megnyitón, ahol a kortárs magyar képzőművészet krémjét mutatják be.

,,Összesen tíz művész munkái, akik tényleg abszolút a legmeghatározóbb, legszexibb alkotói a magyar képzőművészetnek” – emeli ki a projektvezető. Régóta dolgozik velük együtt, a kiállító festőművészekkel, fotográfusokkal és kerámiaművészekkel, így felkérte őket arra, hogy a projektgalériájával közösen csináljanak egy szitanyomatot, vagy egy litográfiát. A projekt folyamatos, 2020-ban kezdődött, azóta minden évben újabb és újabb alkotókkal kollaborál, így a kollekció is egyre bővül.

A kiállítás egyik célja a művészet demokratizálása, Zita generációjának a megszólítása, hogy megismertesse az emberekkel a kortárs műalkotásokat, mert úgy véli, nagyon izgalmas érzés, hogy ennyi kreatív emberrel élünk egy korban, akikről talán nem is hallottunk még.

A projekt másik lényeges pontja, hogy alkalmas kinevelni egy új gyűjtőgenerációt. A kedvezőbb árú alkotások (400 és 600 euro közöttt mozognak), emiatt könnyebb és kockázatmentes belépést ad a gyűjtői piac előszobájába.

Erdélyi Szabolcs és Sárvári ZitaErdélyi Szabolcs és Sárvári Zita

,,Nagyon örülök, hogy itt a Jókai 7-ben bemutathatjuk ezt az anyagot, hogy Erdélyi Szabolcs lehetőséget adott ennek a kiállításnak. Fantasztikus érzés ezeket az alkotásokat egy térben látni” – mondja el Zita, amikor a helyszínválasztásról beszél.

,,Az ilyes események mindig tökéletes összefoglalók, és éppen most itt debütált Dukai Istvánnak két szitanyomata is. Vele nagyon szoros az együttműködés. Egy Egerben élő művészről beszélünk, akinek alapvetően a festményeivel foglalkozom, de dolgozik sokszorosított grafikával is, így most az ő legfrissebb szitanyomatai debütálnak itt Mindszentkállán ” - teszi hozzá a kurátor.

A Jókai 7 a Heart & Cherry Limited Editions elmúlt öt évének tevékenységét mutatja be és vonultatja fel a projekt keretében, egyetlen kiállításon belül Barabás Zsófi, Moizer Zsuzsa, Nemes Márton, Csató József, Fridvalszki Márk, Dallos Ádám, Néma Júlia, Puklus Péter, Keresztesi Botond és Dukai István művészek munkáit.

A Jókai 7 folyamatosan megújuló kiállításokkal, izgalmas hazai design termékekkel és színes programkínálattal várja mindazokat, akik a nyaralás alatt is keresik a kulturális pezsgést. A látogatók itt nemcsak pihenhetnek, hanem részt vehetnek különféle művészeti eseményeken és megismerhetik a legfrissebb design trendeket is. Ez az egyedi helyszín tökéletes választás mindazok számára, akik szeretnék ötvözni a nyugalmat a kreatív élményekkel.

Balogh Dóra
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.