Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren

2024. június 12. 14:47
Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot.

2011-ben a VeszprémFest oldalkocsijaként debütált a Rozé Rizling Jazz Napok, ami aztán egyre inkább kezdett önállósodni és mára már önmaga is kitűnik az állandó balatoni borfesztiválok sorából. Minifesztiválként már legfeljebb akkor lehet hivatkozni rá, ha valaki nosztalgikusan fel szeretné idézni az elmúlt tizenhárom év első alkalmait. Pedig Veszprém belvárosában az Óváros teret már akkor is megtöltötték a javában helyi borászok, a felállított színpadon pedig egymásnak adták a mikrofont a jazz, illetve stílusukban a jazzhez közeli fellépők. Ráadásul a Rozé Rizling Jazz Napok olyan szempontból is különleges a hazai fesztiválok sorában, hogy még a Coviddal terhelt években sem maradt el, így pedig idén már sorozatban a tizennegyedik alkalommal jelentkezik.

Arról, hogy mi várható július 12. és 21. között kedden délután tartottak rendhagyó sajtótájékoztatót a szervezők az Oliva Étterem teraszán.

Az esemény elsősorban azért öltött rendhagyó jelleget, mert a szervezők nem csak programismertetőt tartottak, hanem egy borkóstoló keretében arról is képet adtak, hogy milyen változások mentek végbe a bortermelésben az elmúlt közel másfél évtizedben, pontosan mi okozta ezeket, mert nem minden esetben az emberek ízlésvilága áll a háttérben, és ezek hogyan jelentek meg a Rozé Rizling Jazz Napok kínálatában.

Viszont előtte még az idei bornapokról Mészáros Zoltán a VeszprémFest ügyvezetője, a Rozé Rizling Jazz Napok megálmodója elmondta, hogy továbbra sem változtatnak azon a szlogenen, amit az eleje óta képviselnek: 10 nap, 30 koncert, 30 borász. Tehát az Óváros téren felépített „borfaluban” idén is minden esete három fellépő váltja egymást a színpadon, a standoknál pedig elsősorban a balatoni és somlói borászok legfrissebb palackjaiból lehet majd válogatni.

Ismét színpadra lépnek a Snétberger Központ tehetséges fiatal roma növendékei – ők egyébként a kezdeti években állandó fellépői voltak a fesztiválnak – rajtuk kívül pedig több országos, illetve helyi jazz, vagy jazzhez formáció is lehetőséget kap majd.

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

Elsőre talán meglepőnek tűnhet, hogy hány olyan zenekar van Veszprémben, akik ezt az amúgy rétegműfajként nyilvántartott zenei stílust képviselik, viszont annak fényében már kevésbé kell ezen bárkinek is felkapnia a fejét, hogy Veszprém Magyarországon elsőként nyerte el az UNESCO – a zene városa kitüntetést még 2019-ben, a díjnak az odaítélésekor pedig döntő szempont volt, hogy milyen sokoldalú az itteni zenei felhozatal és mennyire van jelen a hétköznapokban a zeneiség.

Erre Porga Gyula polgármester is kitért köszöntőjében kedden délután, aki azt is elmondta, hogy sok évvel ezelőtt a városvezetésben kísérletet tettek arra, hogyan tud a kultúra városépítő jellegű lenni, azaz kulturális fejlesztések által hogyan tudnak munkahelyeket teremteni, turizmust fejleszteni, közösségeket építeni. Az Európa Kulturális Fővárosa program is erről szólt, sőt ebben teljesedett ki ez a törekvése a városnak, viszont a siker nem abban mérhető, hogy 2023-ban megkoronázták mindezt, hanem abban, hogy a későbbiekben hogyan maradnak meg ezek, húzta alá a polgármester.

"A veszprémi nyáresték hangulatát 2011 óta pezsdítő Rozé, Rizling és Jazz Napoknak is fontos szerepe volt abban, hogy a város 2019 óta büszkén viselheti az UNESCO Zene Városa címet is. A 30 koncertből álló 10 napos rendezvénysorozat a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programban is kiemelkedően sikeres volt, így idén az EKF év egyik értékes örökségeként jönnek a hazai jazz és blues élet kiváló előadói a veszprémi Óváros térre" - mondta Porga Gyula.

Porga GyulaPorga Gyula

A Rozé Rizling Jazz Napok az első fecskékkel megérkezett 2024-ben is, megerősítve a polgármester gondolatait a kulturális alapú városfejlesztésről.

Ami pedig az idei gasztronómiai irányvonalakat illeti, azokról már Zsandár Tamás a fesztivál igazgatója beszélt. Azon továbbra sem változtatnak, hogy elsősorban balatoni és somlói borászokat hívnak a tíznapos eseményre, viszont egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan nemzetközi tételek is, mint a Mionetto proseccója.

Zsandár TamásZsandár Tamás

Zsandár Tamás elmondta, hogy a buborékos italok szemmel láthatóan az egyik legtrendibb italok közé emelkedtek az elmúlt években, a pezsgő, a prosecco és a spumante gyakorlatilag körtáncot jár a dobogón, hogy éppen melyik a legkeresettebb. Utóbbi kettő ital egyébként rendkívül közel áll egymáshoz mind ízvilágában, mind pedig a készítésük technológiájában, viszont amíg prosecco csak egy meghatározott olasz területen termelt Glera fajtájú szőlőből készülhet, addig a spumanténál némileg nagyobb a mozgástere a borászoknak.

Természetesen prosecco is lesz az idei Rozé Rizling Jazz Napok borkínálatában, ahogy markáns lesz a savignon blanc, a badacsonyi kéknyelű, vagy éppen az olaszrizling jelenléte is a standoknál.

A borkóstolón elhangzott, hogy az egyre inkább érzékelhető klímaváltozás kezdi átrajzolni a balatoni borkínálatot is. A borászok elkezdtek előre menekülni és olyan világfajtákat telepítenek, amelyek klímatűrők. Így törhetett előre mostanában savignon blanc is, de a kékfrankosból készült rozé is kezd visszatérni a 2010-es évek eleji népszerűségéhez.

A Rozé Rizling Jazz Napok tehát valójában egy olyan kulturális bormustra, aminek rendszeres látogatói már fel tudnak rajzolni egy folyamatábrát is a kínálat változásáról, és itt fontos, hogy mindez nem a minőségben nyilvánul meg elsősorban, hanem inkább a fajtakínálatban. Aki viszont inkább laikusként szeretne képet kapni a balatoni borokról, vagy egyszerűen csak a jazz és soul zenéből szeretne ízelítőt, azoknak is célpontja lehet a nyári fesztiválcunamikban az Óváros téri program.

Hajas Bálint
Vámosi Patrik
további cikkek
Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. ma 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. tegnap 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. tegnap 16:08 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.