Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vizes Eb: Betlehem Dávid aranyérmes 5 kilométeren!

2024. június 13. 10:14 // Forrás: MTI
A Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Betlehem Dávid aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon. Klubtársa, Rasovszky Kristóf hatodik lett.

A húszéves veszprémi versenyző, Betlehem Dávid szerdán az olimpiai távon, 10 kilométeren harmadik volt, ezzel felnőtt pályafutása során először állt egyéniben dobogón világversenyen, kevesebb, mint 24 órával később pedig ezt megfejelve a rövidebb távon diadalmaskodott.

Rasovszky Kristóf a hatodik, Hambardzumyan Arshak pedig a 13. helyen végzett.

A szerb főváros kajak-kenu pályáján kialakított helyszínen három 1,67 kilométeres kört kellett teljesítenie a 29 indulónak.

A győztes Bethlehem Dávid a célban a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 13-án. MTI/Derencsényi IstvánA győztes Bethlehem Dávid a célban a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 13-án. MTI/Derencsényi István

Az elején Rasovszky állt az élre, sokáig ő vezette a mezőnyt, de a legjobbakat mindössze néhány másodperc választotta el egymástól.

Az utolsó körre Betlehem ritmust váltott, és csak a franciák 2017-es világbajnoka, Marc-Antoine Olivier tudta tartani vele a tempót.

A két úszó őrült hajrát vívott egymással, még az utolsó húsz méteren is oda-vissza előzgették egymást, végül Betlehem az utolsó pillanatokban rá tudott tenni egy lapáttal és riválisánál négy tizedmásodperccel hamarabb érintette a falat. A különbség ugyan szemmel is látható volt kettejük között, de a hivatalos végeredményre a célfotó elemzése miatt néhány percet várni kellett.

"Szerencsére Kristóf elkezdte az elején, ez az iram kellett ahhoz, hogy a végén is bírjuk. Amikor láttam, hogy a francia kimegy a bal oldalra, már tudtam, hogy én a hosszabb úton le fogom majd gyorsulni. A tegnapi nap egy óriási löketet adott nekem, elhittem azt hogy, ha akkor sikerült a hajrá, ezt a mait meg tudom nyerni" - nyilatkozott az M4 Sport stábjának Betlehem, aki Rasovszky 2018-as sikere után lett a kontinensviadal legjobbja.

Az aranyérmes Betlehem Dávid a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 13-án. MTI/Derencsényi IstvánAz aranyérmes Betlehem Dávid a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 13-án. MTI/Derencsényi István

Rasovszky Kristóf elmondta, ez jobb úszás volt, mint az egy nappal korábbi, nem csalódott, bár nyilván többet szeretett volna úgy, hogy több mint két kört úszott az élen. Hozzátette, ezúttal is összeakaszkodott az egyik olasszal, és bízik benne, hogy a riválisok inkább az úszásra koncentrálnak majd a jövőben.

Nyíltvízi úszás, férfiak, 5 km, Európa-bajnok:
BETLEHEM DÁVID 53:28.3 perc
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 53:28.7
3. Marcello Guidi (Olaszország) 53:30.8
...6. RASOVSZKY KRISTÓF 53:36.7
...13. HAMBARDZUMYAN ARSHAK 55:11.7

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.