Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Sárkány Zalán olimpiai szintet úszott 800 méter gyorson

2024. június 19. 20:11 // Forrás: MTI
Sárkány Zalán olimpiai szintes úszásával zárult a belgrádi Európa-bajnokság kedd délelőtti programja, amelyben Milák Kristóf és Németh Nándor, valamint Telegdy Ádám és Kovács Benedek első különpárbaját is megrendezték.

A délelőtti program nyitányaként Komoróczy Lora 50 méter pillangón ugrott medencébe és egyéni csúcsát egy századdal megjavítva 26.86 másodperccel a 17. idővel bejutott a középdöntőbe.

Férfi 100 méter gyorson négy magyar volt érdekelt, ebben a számban kilenc előfutamot rendeztek, elsőként a 200 méter pillangó olimpiai bajnoka, ennek a számnak a legutóbb Eb-ezüstérmese, Milák Kristóf ugrott vízbe, aki az olimpiai szinttől (48.34) mindössze hét századdal elmaradva, 48.41-gyel csapott célba.

A szám világbajnoki bronzérmese, a már olimpiai szintes Németh Nándor egy századdal jobbat úszva összesítésben a harmadik lett, egy hellyel megelőzve honfitársát.

"A tegnapi után azért már vártam, hogy ez jól fog sikerülni, de nem is volt olyan erős a kezdés, a végében pedig még maradt. Ezzel együtt ennél nem kell jobbat úszni majd délután sem" - nyilatkozta az MTI-nek a BVSC kiválósága, aki hétfőn a váltó tagjaként, saját elmondása szerint messze a csúcsformájától olimpiai szintet úszott 200 méter gyorson. Ugyanakkor ezúttal is megerősítette, hogy a hosszabb távot nem fogja vállalni a francia fővárosban.

Milák ezúttal sem állt a sajtó rendelkezésére.

Sárkány Zalán a férfi 800 méteres gyorsúszás versenyszámának előfutama után a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 18-án. MTI/Derencsényi IstvánSárkány Zalán a férfi 800 méteres gyorsúszás versenyszámának előfutama után a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 18-án. MTI/Derencsényi István

Ebben a számban Mészáros Dániel 49.47 mp-cel a 26., Szabados Bence 49.75-tel a 35. helyen zárt, míg női 100 méter mellen Békési Eszter 1:09.43-mal a 17. lett, így éppen kicsúszott a középdöntő mezőnyéből.

Férfi 200 méter háton az utolsó három(?) alkalommal csap össze egymással Telegdy Ádám és Kovács Benedek, a hazai olimpiai rangsor második és harmadik helyezettje. A Tokióban ötödik Telegdy jelenleg 28 századdal előzi meg honfitársát a párizsi versenyfutásban, amelynek éllovasa, a 2023-ban Fukuokában világbajnok Kós Hubert ebben a számban nem állt rajthoz.

A két magyar különcsatája egyelőre szorosan alakul, ugyanis egyetlen század választotta el őket, Kovács 1:58.79 perccel a hatodik, Telegdy pedig a hetedik lett és készülhetnek a középdöntőre.

"Nyilván ha nem lenne ez a verseny kettőnk között, akkor kicsit talán más lett volna a felkészülés erre az Európa-bajnokságra, de mindenképpen szerettem volna egy jót úszni, és úgy gondolom, sikerült megérkeznem" - mondta Telegdy.

"Van még két lehetőségem, alapvetően így készültem erre, aztán meglátjuk mi lesz" - nyilatkozta Kovács, akinek néhány nappal a februári dohai világbajnokság előtt volt egy combizom-szakadása, ami miatt nagyjából két hónapig nem tudott edzeni, jelenleg pedig, ahogy elmondta, körülbelül 75 százalékos állapotban érzi magát. - "Semmiképpen sem szeretnék kifogásokat keresni, az edzéseken megpróbálom maximálisan kikapcsolni ezek a dolgokat, és elvégezni a munkát."

Ott lesz az esti döntőben a 4x100 méteres vegyes vegyesváltó, amely a Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra összeállításban az ötödik idővel jutott tovább.

A délelőtti program a férfi 800 méter gyors előfutamaival zárult, Sárkány Zalán pedig "betartotta ígéretét": egyéni csúcsát (7:55.26) alaposan megjavítva 7:50.36-os idővel magabiztosan teljesítette az olimpiai szintet (7:51.65). Sárkánynak korábban már 1500 méter gyorson is megvolt az ötkarikás ideje, így most két számban is indulhat a francia fővárosban. Akárcsak 1500 méter gyorson, ebben a számban is rendelkezik olimpiai szintes idővel Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, előbbi azonban már bejelentette, hogy csak a nyíltvízi versenyben indul majd Párizsban. Gálicz László 8:11.78-cal 13. lett.

"Ennek már nagyon itt volt az ideje, hiszen amikor Győrben csúcsformában 1500-on megúsztam a szintet, ott nem rendeztek 800-at, az országos bajnokságon pedig nem voltam egyszerűen olyan állapotban. Azt mondjuk tudni kell, hogy nem könnyítettem erre az Eb-re, viszont ez volt a tervem. Jó volt, hogy Mihajlo Romancsuk mellett úszhattam, persze ő nem nyomta a maximumon, én viszont odatettem magam. Bízom benne, hogy a döntőre még tudok majd javulni" - nyilatkozta az MTI-nek Sárkány, aki összesítésben az ukrán kiválóság mögött a második idővel jutott a szerdai fináléba.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Több mint tízezren átúszták a Balatont! Balaton-átúszás Több mint tízezren átúszták a Balatont! A tavalyinál is többen, 11 ezren vettek részt a 42. Lidl Balaton-átúszáson vasárnap Révfülöp és Balatonboglár között. A szombati rossz idő miatt egy nappal elhalasztották a rajtot, vasárnap kora reggel tökéletes körülmények fogadták az indulókat, később azonban megélénkült a szél, ami fokozott figyelmet követelt meg az úszóktól és a szervezőktől is. Dél körül nagyjából egy órára a rajtot is fel kellett függeszteni, a legfontosabb szempont a biztonság volt! Profi versenyzők is rajthoz álltak, de szokás szerint nagy többségben voltak a szabadidő-sportolók, akik nem az órával vagy egymással versengtek, hanem fő céljuk az volt, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodjanak.  2024. július 21. 19:26 Elrajtolt a Balaton-átúszás! Balaton-átúszás Elrajtolt a Balaton-átúszás! Vasárnap reggel elkezdődött a 42. Lidl Balaton-átúszás. Az első indulók – köztük a junior úszóválogatott tehetségei – pontban hét órakor rajtoltak Révfülöpről, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot. Az eseményt az eredeti tervek szerint szombaton rendezték volna, de a bizonytalan időjárás miatt egy nappal el kellett halasztani. Vasárnap közel ideális körülmények várták az indulókat, rajtolni 12 óráig lehet, a szervezők 11 és fél ezer nevezőt várnak.  2024. július 21. 9:54 Vasárnap rendezik a Balaton-átúszást Balaton-átúszás Vasárnap rendezik a Balaton-átúszást Vasárnap rendezik meg a szombatra tervezett, Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást. 2024. július 19. 13:44 Balaton-átúszás: Lezárták a nevezést! Balaton-átúszás Balaton-átúszás: Lezárták a nevezést! Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést. 2024. július 17. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.