Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják

2024. június 21. 11:39
Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték.

Bár már csütörtök délelőtt elstartolt a rendezvény, a hivatalos megnyitót négy órakor rendezték. A város nevében Csik Richárd önkormányzati képviselő köszöntötte az olvasó közönséget, és felhívta a figyelmet a kulturális közösségek jelentőségére. Úgy véli, a szóban forgó, valamint az ehhez hasonló nagy múltú rendezvények mind hozzájárultak ahhoz, hogy Veszprém 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte, s hogy ezt megelőzően a város benyújtotta pályázatát.

Csik örömmel számolt be arról, hogy a tavalyi év számos veszprémi szerzőnek jelentett könyvkiadási lehetőséget. Ezek a kötetek egyébként szintén megtalálhatóak a fesztiválon.

Végül pedig Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg ünnepélyesen is a rendezvényt. Mint elmondta: múlt hétvégén a fővárosi könyvhéten is részt vett, s örömmel tapasztalta, hogy kígyózó sorok álltak a standok előtt. A könyvekre, a kultúrára igenis van igény, még ha olykor sokan úgy mondják, lejárt az ideje.

Gryllus felidézte Kányádi Sándor költő néhány meghatározó gondolatát, s emlékeztetett mindenkit: épp ma hat éve ment el örökre. A nagy költő egyszer megkérdezett egy fiatal gyermeket, hogy szerinte mi a vers, mire a fiú azt felelte: a vers az, amit mondani kell. Sándor bácsinál, ahogy a zenészek hívták, igazi ars poétikává nőtte ki magát a válasz. A vers igazi közege a levegő, ahogy énekeljük, ahogy mondjuk.

Érdekes, hogy Kányádi egykor arról is beszélt, hogy fel kell költözni az internetre, hiszen a vers ott is eléri az embert. Gryllus örömmel idézte fel, hogy a költő igazi atyai jóbarátjuk volt. Így hát kinek a versét énekelte volna elsőként citera kíséretével, ha nem Kányádiét?

A megnyitót az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára és a Heraldika Kiadó közös programja követte, Brányi Mária alpolgármester előszava után Bauer Marcell Veszprém vármegyei címeres levelek című könyvének bemutatójára került sor. A kötetről Bauer Marcell, a szerző; Boross István MNL Veszprém Vármegyei Levéltárának igazgatója; Avar Anton, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa beszélgettek.

A Könyvhét egészen szombatig várja az érdeklődőket.

Szabó Eszter
Vámosi Patrik
további cikkek
Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól közélet A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól Akut kockázat nem áll fenn és a toxikus nehézfémek is határérték alatt vannak, azonban a vizsgált halakban az arzéntaralom mégis megemelkedett, amiért a hivatal nem javasolja a fogyasztásukat. tegnap 14:53 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. ma 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.