Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
31°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
31°C

Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják

2024. június 21. 11:39
Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték.

Bár már csütörtök délelőtt elstartolt a rendezvény, a hivatalos megnyitót négy órakor rendezték. A város nevében Csik Richárd önkormányzati képviselő köszöntötte az olvasó közönséget, és felhívta a figyelmet a kulturális közösségek jelentőségére. Úgy véli, a szóban forgó, valamint az ehhez hasonló nagy múltú rendezvények mind hozzájárultak ahhoz, hogy Veszprém 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte, s hogy ezt megelőzően a város benyújtotta pályázatát.

Csik örömmel számolt be arról, hogy a tavalyi év számos veszprémi szerzőnek jelentett könyvkiadási lehetőséget. Ezek a kötetek egyébként szintén megtalálhatóak a fesztiválon.

Végül pedig Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg ünnepélyesen is a rendezvényt. Mint elmondta: múlt hétvégén a fővárosi könyvhéten is részt vett, s örömmel tapasztalta, hogy kígyózó sorok álltak a standok előtt. A könyvekre, a kultúrára igenis van igény, még ha olykor sokan úgy mondják, lejárt az ideje.

Gryllus felidézte Kányádi Sándor költő néhány meghatározó gondolatát, s emlékeztetett mindenkit: épp ma hat éve ment el örökre. A nagy költő egyszer megkérdezett egy fiatal gyermeket, hogy szerinte mi a vers, mire a fiú azt felelte: a vers az, amit mondani kell. Sándor bácsinál, ahogy a zenészek hívták, igazi ars poétikává nőtte ki magát a válasz. A vers igazi közege a levegő, ahogy énekeljük, ahogy mondjuk.

Érdekes, hogy Kányádi egykor arról is beszélt, hogy fel kell költözni az internetre, hiszen a vers ott is eléri az embert. Gryllus örömmel idézte fel, hogy a költő igazi atyai jóbarátjuk volt. Így hát kinek a versét énekelte volna elsőként citera kíséretével, ha nem Kányádiét?

A megnyitót az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára és a Heraldika Kiadó közös programja követte, Brányi Mária alpolgármester előszava után Bauer Marcell Veszprém vármegyei címeres levelek című könyvének bemutatójára került sor. A kötetről Bauer Marcell, a szerző; Boross István MNL Veszprém Vármegyei Levéltárának igazgatója; Avar Anton, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa beszélgettek.

A Könyvhét egészen szombatig várja az érdeklődőket.

Szabó Eszter
Vámosi Patrik
további cikkek
A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. ma 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.