Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Most elbuktunk, de a jövő még a miénk lehet

2024. június 28. 9:12
Bevallom, én is csalódott vagyok, amiért a magyar labdarúgó-válogatott nem jutott tovább a csoportjából a Németországban zajló Európa-bajnokságon. De ezen már kár rágódni, mert attól nem fog megváltozni a helyzet. Előre kell nézni: a keserű tapasztalatok felhasználásával és a hibák kijavításával ki kell jutni a két év múlva esedékes világbajnokságra!

Az Eb előtt nagy volt a várakozás. Utólag bebizonyosodott, hogy túl nagy. Persze, volt alapja, hiszen válogatottunk veretlenül, csoportelsőként jutott ki a kontinensviadalra, közben produkált egy 14 meccses veretlenségi sorozatot, előtte a Nemzetek Ligája elit mezőnyébe jutva oda-vissza sikerült legyőzni az angolokat (ráadásul idegenben 0-4-re!), a németeket pedig idegenben verte Marco Rossi szövetségi kapitány együttese. Így a második kalapba kerültünk az Eb-csoportok sorsolásakor. Ezek után a csoportból való továbbjutás alapelvárás volt. És amíg korábban meccsről meccsre épült a csapat, és minden kisebb-nagyobb siker felért egy diadallal, most már három mérkőzésen túli lett a tervezés. Ám ezt a szintet nem sikerült megugrani. Ennek több oka van.

Válogatottunk húzóemberei rendkívül fárasztó idény végén kezdték meg a felkészülést az Eb-re. Az egyetlen világklasszisunk, a Liverpoolban futballozó Szoboszlai Dominik a szezon kétharmadánál már elkészült az erejével, talán ezért is sérült meg. Láthatóan „kilúgozta” az első Premier Ligás éve.  A védelem tengelyében levő Willi Orbánnak a német Bundesligában volt hasonlóan nehéz időszaka. Emellett a nemzeti gárda több futballistája kevés időt töltött pályán a klubcsapatában, ezért nem volt játékban.

Szoboszlai Dominik a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. A magyar válogatott a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra. MTI/Illyés TiborSzoboszlai Dominik a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. A magyar válogatott a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra. MTI/Illyés Tibor

Ilyen körülmények között kellett volna helytállniuk a válogatottban, mellyel szemben nagy várakozást támasztott a közvélemény. Ez a várakozás az Eb közeledtével egyre nőtt. Ezúttal a több tízezer magyar szurkoló látványa a lelátón lelkileg inkább hatott bénítólag, mint ösztönzőleg a játékosokra, mert senki sem akart „leégni” egy ilyen fantasztikus tábor előtt. Ez látható volt a Svájc elleni első meccs első félidejében, amikor leginkább a bátorság és a pontosság hiányzott a korábban „tökös” magyar srácokból. Amikor nem nyomta vállukat az esélyesség terhe – a házigazda németek ellen –, sokkal jobban futballoztak. Akárcsak a korábban említett Nemzetek Ligája meccsein ugyancsak a németek és az angolok ellen. Most azonban egy céljuk volt: elkerülni a vereséget. Ezért nem sikerorientált, hanem kudarckerülő volt a társaság, ami törvényszerűen bukáshoz vezetett.

Az is döntő tényezőnek bizonyult, hogy az utóbbi időszak teljesítményét látva már egyik ellenfél sem nézte le Magyarországot, nem vették félvállról Marco Rossi csapatát. Svájc láthatóan „kisakkozta” a korábban bevált magyar taktikát, ahogy a németek is. Aztán a magyar-skót meccsen a közönség láthatott egy nem túl magas színvonalú, de őszinte futballt, amikor a kezdeti tapogatózás után mindkét csapat minden mindegy alapon szívét-lelkét kitette a pályára.

Sok tanulsággal szolgált ez az Eb. Hogy ebből mennyit sikerül hasznosítani, kiderül a Nemzetek Ligája őszi meccsein. Az első ellenfél Németország lesz szeptember 9-én Düsseldorfban – itt a lehetőség a visszavágásra. Egyébként pedig tovább kell építeni ezt a fiatal, tehetséges csapatot, mert két év múlva világbajnokságot rendeznek, melyen utoljára 1986-ban szerepelt a magyar válogatott. Szóval, a szitkozódás, a bűnbakkeresés és a sebek nyalogatása helyett az új célok felé kell fordulni, mert a múltat nem tudjuk megváltoztatni, de a jövő még alakulhat úgy, ahogy szeretnénk.

Darcsi István
további cikkek
Igazán szerethető csapat Erről jut eszembe… Igazán szerethető csapat Vasárnap este a németországi Stuttgartban a skótok elleni sorsdöntő labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzésen a fél ország lábon kihordott egy infarktust. Aztán Csoboth Kevin 100. percben lőtt gólja felért egy kardiológiai kezeléssel. A Rossi-érában nem először ültek ilyen érzelmi hullámvasúton a magyar szurkolók, amikor bő másfél óra alatt a pokol legmélyebb bugyraiból egy pillanat alatt felrepültek a mennybe. 2024. június 24. 23:10 Tiszta lappal Erről jut eszembe… Tiszta lappal Korábban soha nem tapasztalt változássorozat történt rövid idő alatt Veszprém Európa-hírű férfi kézilabdaklubjában. Új ügyvezetővel (dr. Bartha Csaba), új vezetőedzővel (Xavier Pascual), új néven (One), részben új színekben (csak a piros marad), változó játékoskerettel, de a régi helyen kezdi meg hamarosan a felkészülést az új idényre a magyar rekordbajnok. A cél továbbra is változatlan: itthon mindkét trófeát be kell gyűjteni, a Bajnokok Ligájában pedig a minimális elvárás a Final4-ba jutás. 2024. június 20. 22:46 Újratervezés Erről jut eszembe… Újratervezés Ezen már túl vagyunk – mondta Matula bácsi Tutajosnak a Tüskevár című 1966-ban készült, de ma is népszerű filmsorozatban arra, hogy mit hogyan kellett volna csinálni, és az öreg már az elkövetett hiba kijavításán törte a fejét. Hasonlóképpen járt idén a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata, hiszen az élet nem áll meg, menni kell tovább. 2024. június 11. 6:02 Száz év négyszáz oldalon labdarúgás Száz év négyszáz oldalon A balatonfüredi labdarúgás százéves történetét foglalta össze Burka Tibor egy négyszáz oldalas könyvben mintegy kétszáz fotó illusztrálásával. 2024. június 5. 19:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.