Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tényleg jó a pilates?

2024. július 4. 15:20
Az utóbbi években a pilates népszerűsége folyamatosan növekszik, mind a nők, mind a férfiak körében. De vajon miért is vált ez a mozgásforma olyan divatossá? Milyen jótékony hatásai vannak, és miért választhatják egyre többen a pilatest más edzésformák helyett?

A pilatest Joseph Pilates fejlesztette ki a 20. század elején. Pilates eredetileg a németországi Mönchengladbachban született, és fiatal korában különféle egészségügyi problémákkal küzdött, mint az asztma, reuma és az angolkór. Betegségei motiválták arra, hogy kifejlesszen egy olyan edzésrendszert, amely az egészséges test és elme egyensúlyát célozza meg.

A világháború idején Pilates Angliában tartózkodott, ahol hadifogolytáborba került. Itt kezdte el alkalmazni és finomítani módszerét a táborban lévő társain. A foglyok körében alkalmazott gyakorlatok célja az volt, hogy javítsa a fizikai állapotukat és erősítse az immunrendszerüket. Az ágyhoz kötött betegek esetében különféle rugókat és ellenállást biztosító eszközöket használt, amelyek később az általa kifejlesztett pilates gépek alapjául szolgáltak.

A világháború után visszatért Németországba, de nem sokkal később, a politikai helyzet romlása miatt, úgy döntött, hogy Amerikába emigrál. 1926-ban New Yorkba költözött, ahol feleségével, Clara Pilates-szel megnyitotta első stúdióját. Stúdiójuk gyorsan népszerűvé vált, különösen a táncosok és a balettművészek körében, akik a módszer rehabilitációs és erősítő hatásait értékelték.

Joseph Pilates úgy tartotta, hogy a fizikai egészség alapvető fontosságú a mentális jóléthez. Módszerét "Contrology"-nak nevezte, mivel úgy vélte, hogy a test és az elme közötti kapcsolat kulcsfontosságú az egészség megőrzésében. Pilates gyakorlatai a koncentrációra, a kontrollra, a központi erőre (core), a pontosságra, a légzésre és az áramlásra épülnek, melyek mindegyike hozzájárul a test és az elme harmóniájának eléréséhez.

A pilates egyik legnagyobb előnye, hogy javítja a testtartást. Az órák során különös figyelmet fordítanak a gerinc helyes tartására és az izomegyensúlyra, ami hosszú távon segít megelőzni a hát- és derékfájdalmakat. Ez különösen fontos a mai ülő életmódot folytató emberek számára, akik gyakran szenvednek a rossz testtartás okozta problémáktól. Az Amerikai Testnevelési Tanács (American Council on Exercise) tanulmányai is alátámasztják, hogy a pilates gyakorlatok rendszeres végzése jelentős javulást eredményezhet a testtartásban és a hátfájdalmak csökkentésében.

A pilates gyakorlatok során a mély izmokat célozzák meg, amelyek a test stabilitásáért és egyensúlyáért felelősek. Ez az úgynevezett „core” izmok, vagyis a has, hát, csípő és medence izmainak erősítését jelenti. Az erős core izmok javítják a test stabilitását és egyensúlyát, ami különösen fontos a sérülések megelőzése szempontjából. Az erős és jól működő core izmok emellett hozzájárulnak a jobb sportteljesítményhez és a mindennapi tevékenységek könnyebb végzéséhez.

A pilates nemcsak az izmokat erősíti, hanem jelentősen növeli a rugalmasságot is. Az állandó nyújtások és az ízületek mozgástartományának növelése révén a pilates hozzájárul a rugalmasság növeléséhez, ami a mindennapi életben is hasznos lehet. A rugalmasság növelése különösen fontos az idősebb korosztály számára, mivel segít megelőzni az ízületi merevséget és az ezzel járó mozgáskorlátozottságot.

Emellett az órák alatt a koncentráció és a légzés nagy szerepet kap, ami segít a stressz csökkentésében és a mentális ellazulásban. A test és a lélek harmóniájára való törekvés javítja a testtudatosságot, ami segít az egyensúly és a koordináció fejlesztésében is. A légzéstechnika, amely a pilates alapvető része, javítja az oxigénellátást, növeli a tüdőkapacitást és segít a mélyebb relaxáció elérésében.

A pilates különösen vonzóvá teszi, hogy alacsony terhelésű edzésként kíméli az ízületeket. Ez különösen ajánlott azoknak, akik ízületi problémákkal küzdenek, vagy egy sérülésből lábadoznak. A gyakorlatok könnyen alakíthatók az egyéni igényekhez és képességekhez, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kihívást. Ellentétben sok más edzésformával, amelyek egy-egy izomcsoportot céloznak meg, a pilates az egész testet bevonja a mozgásba, biztosítva az izomegyensúlyt és a teljes test erősítését.

Népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy számos híresség nyíltan hirdette a módszer jótékony hatásait. Madonna, Jennifer Aniston, és Gwyneth Paltrow mind elismerően nyilatkoztak a pilatesről, ami nagyban hozzájárult a módszer népszerűsítéséhez. Emellett az egészségtudatosság növekedése és a holisztikus szemléletmód terjedése is hozzájárult ahhoz, hogy napjainkban egyre divatosabb mozgásforma váljon belőle.

Bár sokan nőknek való edzésként tekintenek a pilatesre, valójában kiválóan alkalmas férfiak számára is. Az edzések erősítik a core izmokat, javítják a testtartást és növelik a rugalmasságot, ami minden sportoló számára előnyös lehet: számos profi sportoló, például Cristiano Ronaldo és LeBron James, is beépítette a pilatest edzéstervébe, hogy növeljék teljesítményüket és megelőzzék a sérüléseket. Az olyan meditációs szakemberek, mint például Deepak Chopra, szintén elismerik a pilates előnyeit a mentális és fizikai egészségre.

A pilates egy rendkívül sokoldalú és jótékony mozgásforma, amely mindenki számára ajánlott, kortól és nemtől függetlenül. Javítja a testtartást, erősíti és nyújtja az izmokat, csökkenti a stresszt, és fejleszti a testtudatosságot.

Balogh Dóra
további cikkek
Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Általános városi közlekedési eszközzé válik a magán és közösségi elektromos roller, a Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint Magyarországon már több mint 100 ezer e-rollert használnak az emberek, amelyek mintegy 10 százaléka bérelhető, a többi magántulajdonú eszköz. Számuk folyamatosan nő, különösen a városokban, mivel az e-rollerekkel kikerülhetők a közlekedési dugók és parkolni is könnyű velük. 2024. szeptember 4. 11:56 Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka A parlagfű pollenkoncentrációja országosan nagyon magas, tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. 2024. szeptember 4. 11:49 Az úszás mint életre szóló ajándék úszás Az úszás mint életre szóló ajándék Aki gyermekként megtanul úszni, olyan ajándékot kap, amely az egész életére kihat – nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is. 2024. augusztus 31. 4:00 A kék zónák titkai, ahol bizonyíthatóan tovább élnek az emberek életmód A kék zónák titkai, ahol bizonyíthatóan tovább élnek az emberek A hosszú élet titka sokakat érdekel, és számos kutatás és véleménycikk foglalkozik a témával. Mindenki szeretne legalább száz évig élni, és talán még fontosabb, hogy életünk második ötven éve is minőségi és egészséges legyen. A „kék zónák” azok a területek, ahol az emberek között a százévesek aránya az átlagnál jóval magasabb. A green.hu annak járt utána, hogyan élnek ezeken a helyeken az emberek. 2024. augusztus 11. 3:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.