Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

5 tipp az olcsóbb és környezettudatosabb strandolásért

2024. július 5. 10:52
Itt a nyár, az elmúlt hetekben végképp nyakunkba szakadt a balatoni szezon. Összeszedtünk néhány tippet, amikkel a pénztárcánkat és a környezetünket is megóvhatjuk strandolás közben.

1. Hagyd otthon az autót!

Már a Balatonra eljutáson is sokat spórolhatunk, ha az autó helyett a tömegközlekedést választjuk: Füredtől Fűzfőig számos strandot elérhetünk Veszprémből busszal, nagyjából fél óra utazással. Ezzel óvjuk a környezetünket, hiszen a buszok mindenképpen közlekednek, a használatukkal nem növeljük annyira a károsanyag-kibocsátást, mintha az autót választanánk. Megspórolhatjuk viszont a parkolás költségeit, és nem kell lemondanunk a fröccsről, sörről vagy koktélokról sem a parton (ha már környezettudatosságról beszélünk: ez utóbbihoz inkább ne kérjünk szívószálat!). 

Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy Veszprémből már nemcsak Balatonalmádi, hanem Alsóörs is elérhető kerékpárúton, így a sportosabb kedvűek ezt a közlekedési formát is választhatják! És ha már Alsóörs: ne feledjük, hogy az alsóörsi strandon a Veszprém-kártya bemutatásával kedvezményt vehetünk igénybe!

Természetesen mind a buszozásnak, mind a biciklizésnek hátulütője, hogy nem pakolhatjuk tele a csomagtartót mindenféle kacattal, de ez megint csak esély a spórolásra: eleve ne vásároljunk meg olyasmit, amit nem szívesen cipelnénk magunkkal! A jó ízlésnek sem árt, ha leszámolunk az óriás egyszarvús úszógumikkal. 

Illusztráció: Ron Lach / pexelsIllusztráció: Ron Lach / pexels

2. Ne hagyd otthon a hűtőtáskát!

A kétezer forintos lángos és a négyezer forintos hamburger világában nem tűnik ördögtől valónak, ha otthonról hozunk magunknak elemózsiát – ezzel nemcsak a kiadásoktól, hanem a sorban állástól is megkímélhetjük magunkat. Természetesen megértjük, hogy senki nem szívesen fanyalodik rá a negyven fokos hőségben a hátizsákban összeaszott szendvicsekre, ezért érdemes kisebb hűtőtáskában, jégakku mellett mindenféle felvágottat, zöldségeket, sajtokat csomagolni, amikből helyben készíthetjük el a harapnivalót. 

3. Mindig legyen nálad kulacs!

Ezt a tanácsot nemcsak a strandoláskor, hanem általában a hétköznapokban is érdemes megfogadni. Számos helyen találunk vízcsapokat – ha máshol nem, a mosdókban –, ahol újratölthetjük a kulacsot. Ha termoszt használunk, akkor a vizünk hosszú órákon át kellemesen hűs marad, míg a műanyag palackban vásárolt hűtött cukros üdítők fél óra múlva már langyos löttyé melegednek. Ez megint csak egyszerre tesz jót a pénztárcánknak (a strandon ingyen tölthetjük újra a kulacsot, míg az ásványvíz árát jócskán megkérik – eközben egy jó minőségű termosz hosszú évekig kiszolgál minket, míg az ásványvizes PET-palackok csak a hulladékmennyiséget növelik.)

Illusztráció: Bluewater Sweden / UnsplashIllusztráció: Bluewater Sweden / Unsplash

4. Használj környezetbarát naptejet!

A közelmúltban a Limnológiai Intézet kutatói arra jutottak, hogy hosszú távon súlyos problémákat okoznak majd a Balaton élővilágának azok a szennyeződések, amiket mi, emberek viszünk be a tóba – például azokkal az anyagokkal, amiket a testünkre kenünk. Ha szeretnénk megóvni ettől a tavat, akkor tehetünk néhány óvintézkedést: először is, vásároljunk olyan napvédő krémet, ami teljesen természetes anyagokból készült! Másodszor, hölgyeim, tudom, hogy van, aki a sarki nonstopba nem ugrana le smink nélkül, de higgyék el, a strandon semmi szükség nincs rá. 

Végül pedig, ha szeretnénk elkerülni, hogy mindenféle gyógyszermaradványok kerüljenek a vízbe, lehetőleg ne pisiljünk a tóba! Önmagában egyébként a vizelettel nem lenne semmi baj (spoiler: a tóban és tóparton élő állatok is nyilvánvalóan a vízben végzik a dolgukat) – a problémát az okozza, hogy mi, emberek mindenféle gyógyszereket szedünk, a hormonális működésünket megváltoztató készítményekkel (például fogamzásgátlóval) szabályozzuk a szervezetünk működését, ami aztán ürítéskor a vízbe kerül, a vízből pedig előbb-utóbb a halakba. 

5. Ne szemetelj!

Ez egy olyan tanács, ami nem kerül semmibe, mégis sokat ér: ne szórjuk szét a szemetünket! A szalvéták, csomagolóanyagok, papírzsebkendők kerüljenek a szemetesbe, sok strandon van lehetőség szelektív gyűjtésre, használjuk! 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.