Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
29°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
29°C

Gólöröm, avagy üröm az örömben

2024. július 7. 6:01
A gól a labdarúgás sava-borsa. Egy-egy találat meccset, továbbjutást, bajnoki címet vagy kupagyőzelmet, esetleg bennmaradást dönthet el. Ilyenkor szabályosan felrobban a lelátó, hiszen az eredményes csapat szurkolói kellően megünneplik kedvenceik sikerét. Ugyanez történik a pályán, ahol a játékosok agyonszeretgetik a gólszerzőt, aki legtöbbször azt se tudja, mit csináljon örömében.

Ha emlékezetem nem csal, akkor a gólöröm különböző formájú megjelenítésében a heves vérmérsékletű brazilok voltak az úttörők. Néha az egész csapat ráugrált a kupac alján fekvő, ezáltal levegőért küzdő agyonszeretett góllövőre. Aztán olyan is volt, hogy a nézőtér elé kifutó gólszerző dajkáló kézmozdulatával osztotta meg abbeli örömét a szurkolókkal, hogy úton van az utód, hamarosan apa lesz.

Ám a túláradó öröm nem ritkán valamilyen probléma forrása. Régi divat a mezlevétel, amit köztudottan sárga lappal büntet a játékvezető, akinek ilyenkor nincs is mérlegelési lehetősége. Előfordult, hogy a gólszerzőnek ez már a második volt az adott meccsen, így miután kiörömködte magát, mehetett is zuhanyozni – legalább neki biztosan jutott még meleg víz... A gól okozta eufória pillanatában arra gondol legkevésbé a futballista, hogy a mezlevétellel begyűjtött sárga lapért később nagy árat kell fizetni, mert esetleg nem játszhat olyan mérkőzésen, amelyen ugyancsak jól jönne csapatának az eredményessége. Az egészben az a legérdekesebb, hogy minden érintett tisztában van a következményekkel, mégis leveszik a mezt, a fejük fölött pörgetik vagy eldobják, aztán csak bólintanak, amikor a bíróspori a zsebébe nyúl és felmutatja a sárgát.

Merih Demiral gólöröme kétmeccses eltiltást ért - Fotó: m4sport.huMerih Demiral gólöröme kétmeccses eltiltást ért - Fotó: m4sport.hu

Akadt olyan trükkös focista, aki két egyforma mezt öltött magára, és csodálkozott, amikor a felső réteg eldobása után mégis besárgult. De hát a szabály nem azért született, hogy a játékosok ne mutogassák a kisportolt felsőtestüket, az ugyanis még ösztönző is lehet a nézőseregnek, mondván: így is lehet kinézni. A kétmezes változat olyan lehetőséget is szolgáltatott, hogy az alsóra rögzített felirattal üzenni lehetett vagy figyelmeztetni valamire. Ezeknek az üzeneteknek a fogadtatása is különböző reakciókat vált(ott) ki.

A Németországban zajló Európa-bajnokságon a gólöröm számos válfaját fedezhetjük fel. Itt is különbözőek a következmények. Ahogy nő a tét, úgy nő a feszültség, amit nem mindenki tud megfelelően kezelni, levezetni. Az Anglia-Szlovákia nyolcaddöntőn, Jude Bellingham az egyenlítő gólja után kimutogatott a szlovák kispadra. A Franciaország-Belgium mérkőzésen Kylian Mbappé üvöltötte bele kárörömét az öngólt vétő Jan Vertonghen arcába. A vétkesek mentségére szóljon, hogy nem előzmény nélküli volt a viselkedésük. Az UEFA általában kivizsgálja az ilyen jeleneteket, aztán vagy dönt, vagy nem. Merih Demiral esetében súlyos döntést hozott az Európai Labdarúgó Szövetség illetékes testülete, ugyanis két meccsre eltiltották az osztrákok ellen két gólt szerző törököt, akinek gólöröme szélsőjobboldali jelképnek minősül. Diplomáciai bonyodalom lett belőle: a török külügyminisztériumba bekérették a német nagykövetet. Kíváncsi lennék, mit válaszolhatott a német nagykövet a felháborodott törököknek...

Az lenne a legjobb, ha a futball megmaradna sportnak, szórakozásnak, nemes vetélkedésnek, és nem a pályáról üzengetnének a játékosok a hozzátartozóiknak, barátaiknak, ellenfeleiknek és ellenségeiknek. Mai világunkban van annak számos más módja.

Darcsi István
további cikkek
Elhunyt dr. Csordás József gyászhír Elhunyt dr. Csordás József Hosszan tartó, emberfeletti erővel és türelemmel viselt betegsége következtében vasárnap délután elhunyt dr. Csordás József. A 73 éves sebész főorvos áldozatos munkájával örökre beírta nevét Veszprém és környéke egészségügye, valamint csapatorvosként a magyar sport történetébe is. 2024. július 8. 15:46 Néhány gondolat az Eb-kritikák kapcsán Erről jut eszembe… Néhány gondolat az Eb-kritikák kapcsán Nálunk, magyaroknál vagy lakodalom van, vagy temetés. Nincs középút. Ezúttal temetés van a labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplése miatt, ami megér pár gondolatot. 2024. július 2. 22:48 Most elbuktunk, de a jövő még a miénk lehet Erről jut eszembe… Most elbuktunk, de a jövő még a miénk lehet Bevallom, én is csalódott vagyok, amiért a magyar labdarúgó-válogatott nem jutott tovább a csoportjából a Németországban zajló Európa-bajnokságon. De ezen már kár rágódni, mert attól nem fog megváltozni a helyzet. Előre kell nézni: a keserű tapasztalatok felhasználásával és a hibák kijavításával ki kell jutni a két év múlva esedékes világbajnokságra! 2024. június 28. 9:12 Igazán szerethető csapat Erről jut eszembe… Igazán szerethető csapat Vasárnap este a németországi Stuttgartban a skótok elleni sorsdöntő labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzésen a fél ország lábon kihordott egy infarktust. Aztán Csoboth Kevin 100. percben lőtt gólja felért egy kardiológiai kezeléssel. A Rossi-érában nem először ültek ilyen érzelmi hullámvasúton a magyar szurkolók, amikor bő másfél óra alatt a pokol legmélyebb bugyraiból egy pillanat alatt felrepültek a mennybe. 2024. június 24. 23:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.