Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 5. Vince
2025. április 5. Vince

Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk

2024. július 9. 11:40
A nagy hőségben mintha ösztönösen próbálnánk minden élelmiszert begyömöszölni a hűtőbe, pedig vannak alapanyagok, amiknek ez egyáltalán nem tesz jót.

A tekintetem a hőmérőre siklik, máris 27 fok van a lakásban, és ennél még sokkal rosszabb is lesz. Erős a késztetés, hogy minden élelmiszernek látszó tárgyat azonnal bedobjak a hűtőbe – abból baj nem lehet. Vagy mégis? 

Valójában bizonyos élelmiszerek minőségének csak árthat, ha hűtőszekrénybe kerülnek. Ilyen például a paradicsom, ami nagyrészt vízből áll, a víz sűrűségére pedig négy Celsius-fokon a legmagasabb. Ahogy a paradicsomban található víz térfogata a hűtés hatására csökken, a gyümölcs struktúrái sejtszinten roncsolódnak, ami mind az állagára, mind az ízére rossz hatással van. A paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, és elfogyasztani, mielőtt megromlana. Ugyanez az oka annak, hogy a dinnyét sem érdemes hűtőben tárolni, ez ugyanis az íz rovására megy. 

Illusztráció: Polina Tankilevitch / PexelsIllusztráció: Polina Tankilevitch / Pexels

Hasonlóan kellemetlen következményekkel jár, ha az olívaolaj a hűtőbe kerül: a hidegben ugyanis zavarossá válhat, és az íze is romlik. Itt érdemes megjegyezni, hogy az olajon az sem segít, ha állandóan kéznél van a tűzhely mellett, ugyanis a hő is rontja a minőségét. Szobahőmérsékleten, napfénytől védett helyen érdemes tárolni. Ez egyébként minden más olajfélére is igaz. A méz állaga is csak romlik a hűtőben: a szerkezete kikristályosodik – valójában a mézet nyugodtan hagyhatjuk a polcon vagy az asztalon, hosszú ideig fogyasztható marad, nincs szüksége hűtésre. 

A banán sem kedveli a hideget. Ne feledjük: a banán eleve éretlenül kerül a boltok polcaira, így szüksége is van a hőre, hogy igazán finommá érjen. Ugyanez igaz az éretlen avokádóra is, ami a hűtőben nem képes elérni az ideális állapotát – ha viszont érett gyümölcsöt veszünk, azt már érdemes hűtve tárolni. 

Sokan gyanakodva néznek az UHT tejre, ami hűtés nélkül is hónapokig eláll. Ennek az az oka, hogy a tejet hőkezelésnek vetik alá, vagyis rövid időre olyan hőmérsékletre hevítik, ami elpusztítja a benne élő baktériumokat (ezek bontják le a tejet, ami a romlását okozza). A hőkezelt tejet légmentesen lezárják, így a levegőből nem kerülhet bele újabb baktérium – így nincs, ami rontsa a tej állagát, nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Természetesen abban a pillanatban, amikor felbontjuk a dobozt, máris szabad utat engedünk a mikroszkopikus lényeknek a lakomához, így ettől kezdve már elkerülhetetlen, hogy hűtőbe helyezzük az italt. 

tomi-3643747
tomi-3643747
tomi-3643747
Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Képernyőfotó 2025-04-04 - 11.41.00
Képernyőfotó 2025-04-04 - 11.41.00
Képernyőfotó 2025-04-04 - 11.41.00
FODMAP-diéta: célzott segítség az érzékeny bélnek Folytonos puffadás, görcsök, emésztési zavarok – sokan élnek együtt ezekkel a tünetekkel anélkül, hogy tudnák, mi áll a háttérben. A FODMAP-diéta tudományosan megalapozott megoldást kínálhat azoknak, akiknek bélrendszere érzékenyen reagál bizonyos ételekre.  ma 10:24
Képernyőfotó 2025-04-02 - 14.20.09
Képernyőfotó 2025-04-02 - 14.20.09
Képernyőfotó 2025-04-02 - 14.20.09
A sikeres emberek közös titka: a Transzcendentális Meditáció  Vajon mi köti össze a Wall Street-i brókereket, hollywoodi rendezőket és a legnagyobb vállalatok vezetőit?  2025. április 2. 14:25
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Virágpor, pollen, méhek: így készülj fel a tavaszi allergiaszezonra A tavasz a megújulás, a szerelem és a virágzó kertek évszaka – de nem mindenkinek. Sokak számára ez az időszak tüsszögéssel, könnyező szemekkel és állandó orrfújással indul, ugyanis márciustól beindul a pollenszezon, és a méhek is aktívabbá válnak. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, hogyan ismerd fel az allergiás tüneteket, és mit tehetsz ellenük. 2025. március 31. 11:20
woman-with-visible-abs-doing-fitness
woman-with-visible-abs-doing-fitness
woman-with-visible-abs-doing-fitness
Kreatin: a legjobban kutatott és leghatékonyabb táplálékkiegészítő mindenki számára A táplálékkiegészítők világában kevés olyan hatóanyag van, amelyet annyi tudományos vizsgálat támaszt alá, mint a kreatint. A sportolók és aktív életmódot folytatók körében már régóta népszerű, de sokan még mindig nem tudják pontosan, mire jó, hogyan működik, és miért tekinthető az egyik leghatékonyabb teljesítményfokozónak – erőnléti sportolók, sőt idősek, vegetáriánusok és akár neurológiai problémákkal élők számára is. 2025. április 2. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.