Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk

2024. július 9. 11:40
A nagy hőségben mintha ösztönösen próbálnánk minden élelmiszert begyömöszölni a hűtőbe, pedig vannak alapanyagok, amiknek ez egyáltalán nem tesz jót.

A tekintetem a hőmérőre siklik, máris 27 fok van a lakásban, és ennél még sokkal rosszabb is lesz. Erős a késztetés, hogy minden élelmiszernek látszó tárgyat azonnal bedobjak a hűtőbe – abból baj nem lehet. Vagy mégis? 

Valójában bizonyos élelmiszerek minőségének csak árthat, ha hűtőszekrénybe kerülnek. Ilyen például a paradicsom, ami nagyrészt vízből áll, a víz sűrűségére pedig négy Celsius-fokon a legmagasabb. Ahogy a paradicsomban található víz térfogata a hűtés hatására csökken, a gyümölcs struktúrái sejtszinten roncsolódnak, ami mind az állagára, mind az ízére rossz hatással van. A paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, és elfogyasztani, mielőtt megromlana. Ugyanez az oka annak, hogy a dinnyét sem érdemes hűtőben tárolni, ez ugyanis az íz rovására megy. 

Illusztráció: Polina Tankilevitch / PexelsIllusztráció: Polina Tankilevitch / Pexels

Hasonlóan kellemetlen következményekkel jár, ha az olívaolaj a hűtőbe kerül: a hidegben ugyanis zavarossá válhat, és az íze is romlik. Itt érdemes megjegyezni, hogy az olajon az sem segít, ha állandóan kéznél van a tűzhely mellett, ugyanis a hő is rontja a minőségét. Szobahőmérsékleten, napfénytől védett helyen érdemes tárolni. Ez egyébként minden más olajfélére is igaz. A méz állaga is csak romlik a hűtőben: a szerkezete kikristályosodik – valójában a mézet nyugodtan hagyhatjuk a polcon vagy az asztalon, hosszú ideig fogyasztható marad, nincs szüksége hűtésre. 

A banán sem kedveli a hideget. Ne feledjük: a banán eleve éretlenül kerül a boltok polcaira, így szüksége is van a hőre, hogy igazán finommá érjen. Ugyanez igaz az éretlen avokádóra is, ami a hűtőben nem képes elérni az ideális állapotát – ha viszont érett gyümölcsöt veszünk, azt már érdemes hűtve tárolni. 

Sokan gyanakodva néznek az UHT tejre, ami hűtés nélkül is hónapokig eláll. Ennek az az oka, hogy a tejet hőkezelésnek vetik alá, vagyis rövid időre olyan hőmérsékletre hevítik, ami elpusztítja a benne élő baktériumokat (ezek bontják le a tejet, ami a romlását okozza). A hőkezelt tejet légmentesen lezárják, így a levegőből nem kerülhet bele újabb baktérium – így nincs, ami rontsa a tej állagát, nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Természetesen abban a pillanatban, amikor felbontjuk a dobozt, máris szabad utat engedünk a mikroszkopikus lényeknek a lakomához, így ettől kezdve már elkerülhetetlen, hogy hűtőbe helyezzük az italt. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Drasztikus áremelést javasol a WHO a cigire, az alkoholra és a cukros üdítőkre életmód Drasztikus áremelést javasol a WHO a cigire, az alkoholra és a cukros üdítőkre Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban nyilvánosságra hozott javaslata szerint jelentős, 50 százalékos áremelést indítványozna a dohánytermékek, alkoholos italok és cukrozott üdítők esetében. 2025. július 7. 14:23 Amit tudnod kell a fulladásról, hogy életet menthess életmód Amit tudnod kell a fulladásról, hogy életet menthess A nyár a vízparti élmények időszaka, mint a strandolás, medencés partik, vízibicikli, hajókázás. A felhőtlen kikapcsolódás azonban pillanatok alatt fordulhat tragédiába, ha nem ismerjük fel a fulladás jeleit. A legmegdöbbentőbb tény, hogy a fulladás szinte mindig csendben történik.  2025. július 6. 17:25 Makacs tévhit, hogy a kalcium jó az allergiás reakciók kezelésében életmód Makacs tévhit, hogy a kalcium jó az allergiás reakciók kezelésében A magyar házipatikák klasszikus szereplője a „kalcium”: legyen az pezsgőtabletta, ivóampulla vagy rágótabletta. Generációk nőttek fel azon a meggyőződésen, hogy ha csíp valami, viszket, kipirosodik a bőr, vagy elönt a csalánkiütés, akkor elég egy kis kalcium, és minden rendbe jön. A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb, és a legújabb orvostudományi álláspont szerint ez a szokás amellett, hogy hatástalan, még akár veszélyes is lehet. 2025. július 2. 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.