Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk

2024. július 9. 11:40
A nagy hőségben mintha ösztönösen próbálnánk minden élelmiszert begyömöszölni a hűtőbe, pedig vannak alapanyagok, amiknek ez egyáltalán nem tesz jót.

A tekintetem a hőmérőre siklik, máris 27 fok van a lakásban, és ennél még sokkal rosszabb is lesz. Erős a késztetés, hogy minden élelmiszernek látszó tárgyat azonnal bedobjak a hűtőbe – abból baj nem lehet. Vagy mégis? 

Valójában bizonyos élelmiszerek minőségének csak árthat, ha hűtőszekrénybe kerülnek. Ilyen például a paradicsom, ami nagyrészt vízből áll, a víz sűrűségére pedig négy Celsius-fokon a legmagasabb. Ahogy a paradicsomban található víz térfogata a hűtés hatására csökken, a gyümölcs struktúrái sejtszinten roncsolódnak, ami mind az állagára, mind az ízére rossz hatással van. A paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, és elfogyasztani, mielőtt megromlana. Ugyanez az oka annak, hogy a dinnyét sem érdemes hűtőben tárolni, ez ugyanis az íz rovására megy. 

Illusztráció: Polina Tankilevitch / PexelsIllusztráció: Polina Tankilevitch / Pexels

Hasonlóan kellemetlen következményekkel jár, ha az olívaolaj a hűtőbe kerül: a hidegben ugyanis zavarossá válhat, és az íze is romlik. Itt érdemes megjegyezni, hogy az olajon az sem segít, ha állandóan kéznél van a tűzhely mellett, ugyanis a hő is rontja a minőségét. Szobahőmérsékleten, napfénytől védett helyen érdemes tárolni. Ez egyébként minden más olajfélére is igaz. A méz állaga is csak romlik a hűtőben: a szerkezete kikristályosodik – valójában a mézet nyugodtan hagyhatjuk a polcon vagy az asztalon, hosszú ideig fogyasztható marad, nincs szüksége hűtésre. 

A banán sem kedveli a hideget. Ne feledjük: a banán eleve éretlenül kerül a boltok polcaira, így szüksége is van a hőre, hogy igazán finommá érjen. Ugyanez igaz az éretlen avokádóra is, ami a hűtőben nem képes elérni az ideális állapotát – ha viszont érett gyümölcsöt veszünk, azt már érdemes hűtve tárolni. 

Sokan gyanakodva néznek az UHT tejre, ami hűtés nélkül is hónapokig eláll. Ennek az az oka, hogy a tejet hőkezelésnek vetik alá, vagyis rövid időre olyan hőmérsékletre hevítik, ami elpusztítja a benne élő baktériumokat (ezek bontják le a tejet, ami a romlását okozza). A hőkezelt tejet légmentesen lezárják, így a levegőből nem kerülhet bele újabb baktérium – így nincs, ami rontsa a tej állagát, nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Természetesen abban a pillanatban, amikor felbontjuk a dobozt, máris szabad utat engedünk a mikroszkopikus lényeknek a lakomához, így ettől kezdve már elkerülhetetlen, hogy hűtőbe helyezzük az italt. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A coaching szerepe az önálló fejlődésben – interjú Császi Mariannával A coaching szerepe az önálló fejlődésben – interjú Császi Mariannával A személyes és szakmai fejlődés iránti vágy mindenki életében jelen van, ám gyakran kihívást jelent a célok meghatározása és elérése. A mai dinamikus világban gyorsan amortizálódnak az ismeretek, a korábban elsajátított viselkedési formák nem működnek, egyetlen megoldás az élethosszig tartó tanulás. Ezt a folyamatot támogatja a coaching, ami egy eszköz a fejlődéshez, egy segítő beszélgetés, amely teret ad az ügyfélnek, hogy elgondolkodjon, mit szeretne változtatni az életében, hogy kitűzze a céljait, mérlegelje a lehetőségeit, megtervezze, hogyan tudja azt megvalósítani.  2024. december 9. 14:20 A magyarok ötöde szerint az egyedül élők magányosak és boldogtalanok életmód A magyarok ötöde szerint az egyedül élők magányosak és boldogtalanok Minden ötödik ember gondolja azt, hogy az egyedül élők többnyire magányosak és boldogtalanok, és közel ugyanennyien vélik úgy, hogy egyedül élni kiszolgáltatottsággal jár, mert baj esetén nincs kihez fordulni – derül ki az Egyedülfekvők.hu megbízásából készült reprezentatív felmérésből. 2024. november 11. 10:45 Tabusítás helyett legyen közügy a demencia! egészség Tabusítás helyett legyen közügy a demencia! Ma Magyarországon 250-300 ezer ember is érintett lehet a demencia tüneteiben, ennek felismerésében pedig az egyik legnagyobb szerepe az idős emberek hozzátartozóinak van. Persze léteznek olyan szakmai szervezetek is, akik azt a célt tűzték ki, hogy a társadalomban széles körben felhívják a figyelmet a demenciára. A közelmúltban Veszprémbe látogatott a Feledhetetlen Alapítvány Ne feledd! Napja, itt beszélgettünk a demenciáról dr. Kázár Ágnessel, az alapítvány elnökével és a téma szakértőjével. 2024. november 5. 21:14 Egy-másfél évvel megelőzik kortársaikat azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak mesét közélet Egy-másfél évvel megelőzik kortársaikat azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak mesét Egy-másfél évvel megelőzik az életkoruknak megfelelő fejlődési elvárásokat azok az általános iskolások, akiknek rendszeresen olvastak mesét – többek között ilyen „kézzelfogható” előnye van annak, ha egy család beilleszti a meseolvasást a mindennapokba. 2024. november 4. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.