Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben

2024. július 10. 11:44
Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás.

Kötter Tamás, József Attila-díjas író beszélt arról a legutóbbi VehírEsten, hogy a XXI. század értékvesztettsége számos kortárs művészeti alkotásban is leképezhető. Vagyis például, amíg Munkácsy Golgotáján a legapróbb részletekig ki van dolgozva minden ránc, arcvonás a festmény alakjain, addig manapság nem ritka, hogy egy kortárs kiállításon kacsacsőrű emberalakok előtt vakargatják az állukat az úgynevezett műértők, és persze a laikus tömeg is, akik csak valamilyen kultúrafogyasztásra vágynának.

Mostani cikkünkben viszont nem a klasszikus és a kortárs művészet már-már ideológiai feszültségében próbálunk igazságot tenni, sokkal inkább a tudományos eredményekre alapozva mutatunk be egy elméletet, ami szerint bármilyen művészeti tevékenység – ebbe beletartozik az alkotás és a fogyasztás is – képes arra, hogy akár egy évtizeddel meghosszabbítsa egy ember életét.

Nem véletlen, hogy egyre több orvos ír elő szinte receptre kultúrafogyasztást a pácienseinek. És itt nem csak a pszichológusokról van sző, pedig adná magát a sztereotípia, hogy a művészetek elsődlegesen a lélekre, ezzel együtt a mentális állapotra vannak jó hatással. Neurológusok és kardiológusok is élnek ezzel a receptúrával. Az ok pedig orvosilag is alátámasztott, hiszen a Parkinson-kór, a szívbetegségek, keringési zavarok és a depresszió ellen is hasznos, ha valamilyen kulturális terméket veszünk magukhoz, hiszen azok elindítanak az agyban bizonyos neurokémiai folyamatokat, különböző hormonokat és endorfint szabadítanak fel.

Egy ember agyában körülbelül 86 milliárd neuron van, ezekre pedig hatással van az érzékszerveinkből érkezett információ, kapcsolatot teremtenek köztük. Úgy, mint egy zene meghallgatása, egy festmény, vagy szobor beható tanulmányozása. Ebből pedig következik, hogy a művészet nem csupán intellektuális izgatása az embernek, hanem igenis komoly fizikai hatása van a szervezetre, már csak neuronszinten is. Egyfajta fizikai élményként is értelmezhető.

De a tudomány még ennél is továbbment, mint kedvenc festőnk képeinek nézegetése, vagy kedvelt zeneszerzőnk műveinek hallgatása. Az elmélet szerint fizikálisan az is pozitív hatást válthat ki, ha egy műalkotáson – származzon az a kultúra bármelyik válfajából – elsőre megrökönyödünk, adott esetben negatív érzéseket vált ki. Ilyenkor a neuronjaink között olyan idegpályák alakulnak ki, amelyek normál esetben nem, ez pedig segít fejleszteni az ellenállóképességet.

A tanulmány – amit a divany.hu szemlézett – még hasznos útmutatóval is szolgál egy múzeumlátogatónak. Mint írják, a probléma az, hogy sokan több időt töltenek egy kép keletkezéstörténetének és leírásának tanulmányozásával ahelyett, hogy elmélyednének a tényleges alkotás rejtelmeiben. Maradva a festmény példájánál, átlagosan 21 másodpercet időznek egy kép előtt, aztán futószalagszerűen jöhet a Szépművészeti, vagy az Uffizi következő alkotása. Ezzel szemben a helyes módszertan az lenne, ha mindenki elidőzne a képek előtt, megpróbálna legalább öt olyan apró részletet felfedezni, ami megragadja valamiért, közben hagyni, hogy hatással legyen a színvilág, a hangulat.

Becslések szerint, aki havonta legalább ez ilyen művészeti élménnyel meglepi magát, az akár tíz évvel is meghosszabbíthatja az életét. Hiszen akár mi magunk bontogatjuk szárnyainkat a művészetek végtelen erdejében, akár csak a klasszikus értelemben fogyasztjuk a már korábban elkészített műveket, mindez 25 százalékkal csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét a szervezetben, miközben fejleszti a végrehajtó funkciókat, a döntéshozatalt és az együttműködést, valamint építi a kognitív készségeket és fokozza a tanulást.

Hajas Bálint
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.