Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben

2024. július 21. 14:34
De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe.

Pedig, ha a rocktörténelemben csak egy közepesen jártas ember a szívére teszi a kezét, akkor a Toto neve mellett nem biztos, hogy fel tud sorakoztatni egy albumnyi ismert slágert. Persze a Hold the Line és az Africa is kötelezően felcsendült Veszprémben. De nyilván, aki jegyet váltott a koncertre, az nem csak azt várta, hogy ez a két szám menjen loopolva. Főleg úgy, hogy két teljes órát kellett megtölteni masszív rockzenével, aminek nagyrészét még a hetvenes és nyolcvanas évek inspirálták, amikor a Toto megalakult.

Öreg rocker viszont nem vén rocker, ennek az elcsépelt közhelynek pedig maximálisan hitelt adott a Toto. De hogyan tud kiemelkedni egy rockkoncert a többi hasonló sorából, hogy ne úgy vonuljon be a nyári fesztiválszezon során futószalagszerűen érkező zenei élmények közé, hogy az értő, vagy nemértő közönség csak annyira emlékezzen: „valóban, idén láttam a Totót is élőben”?

Lehetne beszélni a hangzásról, a zeneiségről és kell is, de, ha egy koncertélményt próbálunk képzeletben sebészi szikével szétboncolni és megérteni, akkor ennél jóval több tényezőre kell figyelni. És ezzel tisztában volt a Toto is, bár lehet, hogy csak a rutin és az évtizedek miatt.

Az eredeti felállásból ma már csak a Steve Lukather a tagja, ő az, aki végig ott volt a zenekar negyvenhét (!) éves karrierje minden mozzanatánál, viszont akik időközben bekapcsolódtak a Toto-történetbe és eljöttek Veszprémbe, szintén nem az America's Got Talentből szerezték tiszavirág életű sztárságukat. Talán emiatt is történhetett az, hogy a Toto úgy zabolázta meg a rockzene olykor karcos, máskor visító hangzásait, hogy az ne legyen túl sok, vagy túl kevés sem. A basszusgitár pont addig vonyított, ameddig kellett neki, a dobok visszhangja pedig annyiszor verődött vissza az aréna mennyezetéről, ameddig a ütem éppen kijött.

Ehhez pedig kellett az is, hogy a zenekar tisztelje a rockzenét, tisztelje a közönséget és tisztelje saját magát is. Steve Lukather és Joseph Williams, a két front harmonikusan játszotta az adok-kapok játékot, nem estek bele a kínos hatást keltő one man show hibájába, viszont minden tag megkapta külön-külön is a maga néhány perces figyelmét szólójával. Itt azért érdemes kitérni azokra a pillanatokra, amikor például Warren Ham a kongákból hirtelen szaxofonra, majd fuvolára váltott, hogy aztán egy énekszólóval is hozzájáruljon a koncerthez, de ugyanígy Dennis Atlas, a zenekar legújabb tagja, aki éppen az európai turnékor csatlakozott a Totóhoz a billentyűk mögött olyan szopránszerű szólóéneket vágjon le, ami frissítőbb hatású volt, mint hidegfront, ami az arénába száműzte a koncertet.

Csupán azért a néhány percért kár, amikor egy-egy lírikusabb dal gitárszólóját pont annyi perccel húzták tovább, ami elég volt ahhoz, hogy a szorosan egymás mellett csápoló közönség szövete fellazuljon és mindenki akkor iktasson be egy pisi- vagy cigiszünetet. Kár volt, mert Steve és Joseph átkötései is felértek egy showelemmel. Különösen annak tükrében, hogy hiába közel ötven év van a Toto mögött, a dalokat nem egy termelési jelentés szerint konferálták fel, mint például hány hétig vezette 1987-ben ez meg az a szám a brit slágerlistát, hanem sztorikat, érzéseket kötöttek hozzájuk, ami még az amcsi akcentus mellett is átment a közönségnek.

A VeszprémFest 2024-es felhozatalában így a fesztivál végével már bátrabban kijelenthető, hogy a Toto szürke lóként szerepelt a listában. Lehetett volna egy kiégetett, öregecskedő rockbanda vidéki haknija is. A szervezők viszont ráéreztek valamire, így pedig úgy vonulhat be a fesztivál történetébe, mint az utóbbi évek egyik legkellemesebb csalódása. Abban pedig csak bízni tudunk, ha a jövőben is hasonló kaliberű együttesek felé nyit a fesztivál, azok mielőtt felszállnak a budapesti gépre, eljut hozzájuk a Toto veszprémi koncertjének a híre és annak a szellemében állnak majd ők is színpadra Veszprémben.

Galéria
KÉPGALÉRIA - Toto koncertje a VeszprémFesten
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje A Veszprém Arénában rendezik meg a Toto koncertjét. 2024. július 20. 13:49 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23 Faith No More VeszprémFest Faith No More Felemás érzésekkel hagytam magam mögött a História kertet Paloma Faith csütörtöki koncertje után: zeneileg azt kaptam, amit vártam, de közben azon gondolkozom, miért akar a VeszprémFest Szigetté válni? 2024. július 19. 13:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.